Як правильно робити масаж для відкриття слізного каналу у новонароджених

2258

Зміст:

  • Що стає причиною закупорки
  • Як проявляється стан
  • Лікування та техніка масажу
  • Кому масаж слізного каналу протипоказаний
  • Слізний канал розташований у внутрішньому куточку ока і необхідний для з’єднання його з порожниною носа. Слізна рідина зволожує очі постійно, не тільки під час плачу, і саме за слізного каналу вона відтікає від ока в порожнину носа. Якщо відбувається закупорка слізного каналу, приєднується інфекція, виникає запалення – дакріоцистит. У складі комплексної терапії цього захворювання проводиться масаж слізного каналу у новонароджених.

    Що стає причиною закупорки

    Порушення відтоку сльози найчастіше виникає в перші тижні життя дитини. Але іноді патологія проявляється через кілька тижнів.

    Масаж слізного каналу у новонароджених проводиться при дакриоцистите

    Причиною можуть бути наступні стани:

    • інфекційне ураження слізного міхура;
    • закупорка протоки слізною плівкою;
    • індивідуальні особливості будови носової кістки;
    • травми ному під час пологів;
    • вроджена ущелина неба;
    • інфекційні ураження слізного апарату.

    Будь-яка з цих причин веде до непрохідність слізного каналу, яку необхідно усунути, інакше дакріоцистит може перейти в хронічну форму.

    Рідкісна патологія – вроджена атрезія слізного протоки, що з’єднує слізне озерце з порожниною носа. В цьому випадку відбувається недорозвинення природного отвори. Але існують сучасні методи лікування, які допомагають виправляти стан дитини.

    Як проявляється стан

    При закупорці з вродженим причин перші симптоми з’являються на 8-10 добу життя новонародженого. Мама може помітити почервоніння в куточках очей з однієї або двох сторін. Якщо натиснути у проекції слізного мішка, то можна помітити виділення гною назовні. При непрохідності природного каналу, сльози зміщуються в протилежний кут очної щілини і стікають по щоках. При висиханні можна помітити сольові доріжки.

    Після сну в області слізного озера з’являється гнійне відокремлюване. Воно накопичується спочатку в невеликій кількості, потім все більше, може поширюватися на вії і склеювати їх. Іноді запальний процес веде до набряку підшкірної клітковини, чому нижню повіку виглядає припухлим, з’являється почервоніння і болючість при торканні.

    Симптоми дакріоциститу нагадують кон’юнктивіт. Відмінність захворювань в тому, що при запаленні кон’юнктиви уражається весь очей, тому почервоніння поширюється на всю білкову оболонку, внутрішню сторону століття.

    Загальні симптоми патології характерні для дакріоциститу. Підвищення температури, озноб або додаткові порушення стану є показником інших патологій. Тому дитину необхідно показати педіатра.

    Лікування та техніка масажу

    У деяких випадках пробка, яка перекриває слізний канал, може розсмоктатися самостійно. Але найчастіше потрібна допомога, щоб інфекція не поширилася на окологлазную клітковину і не привела до розвитку флегмони. Лікар може рекомендувати краплі з антибіотиками для очей, а також спеціальні промивання. Рідше використовуються відвари і настої ромашки, кори дуба, календули, які мають антисептичну дію.

    как делатьПеред тим, як робити масаж, потрібно вимити руки

    Масаж слізного каналу у новонароджених є ефективним способом відновити прохідність і поліпшити відтік сльози. Під час поштовхоподібних рухів відбувається прорив перегородки, яка не дозволяє відтікати сльозі. Але перед тим, як робити масаж, необхідно коротко постригти нігті і ретельно вимити руки з милом, щоб не занести додаткову інфекцію.

    Маніпуляцію проводять, розташувавши дитини на пеленальному столику або будь-жорсткої поверхні. Не підходять для цієї мети ліжечко новонародженого, постіль батьків або диван. Як правильно виконувати масаж в перший раз може показати лікар. Пізніше процедуру проводять самостійно. Перед початком очні щілини промивають розчином антисептика. Це може бути:

    • фурацилін;
    • стерильний ізотонічний розчин;
    • відвар ромашки або календули.

    Для кожного ока використовують окремий ватний тампон. Напрямок руху – від зовнішнього кута до перенісся. Після цього можна переходити до техніки масажу:

    • поставити подушечку вказівного пальця на внутрішній кут близько до перенісся;
    • злегка натиснути на цю область і різко провести уздовж перенісся з невеликим зусиллям;
    • повернути палець в початкове положення і повторити рух 10 разів;
    • після закінчення масажу потрібно з невеликим натисканням провести по бічній частині від крила носа до перенісся, щоб видавити можливі залишки гною.

    При двосторонньому дакриоцистите масаж проводиться спочатку для однієї сторони, а потім для іншої. Завершенням процедури буде закапування в очі антибактеріальних крапель. Вони діють місцево, тому можуть використовуватися за рекомендацією педіатра. Ефективні розчини альбуциду, ципрофлоксацину, тобраміцину.

    Для відкриття слізного каналу потрібно проводити процедуру не менше 3 разів на день, в деяких випадках рекомендується до 8 повторів. Поліпшення має наступити через кілька днів. Але якщо нічого не відбувається протягом 2 тижнів, необхідна лікарська допомога.

    Кому масаж слізного каналу протипоказаний

    Масаж слізного міхура відносно безпечний, якщо дотримуватися медичні рекомендації і не тиснути з великим зусиллям. Призначати самостійно процедуру не можна, попередньо потрібно порадитися з лікарем. Офтальмологи не рекомендують масаж при інфекційному процесі, який призвів до розвитку флегмони, а також при водянці слізного мішка. Інакше це загрожує ускладненнями.

    Запобігти розвитку дакріоциститу не завжди можливо. Якщо причина в збереженні ембріональних залишків тканин, то потрібно намагатися не занести інфекцію в очі.

    Не можна протирати очі новонародженого руками, потрібно краще стежити за особистою гігієною.

    Інфекція може проникнути через пил з пелюшок, одягу, постелі. Тому лікарі не рекомендують класти дитини спати не в своєму ліжечку.

    Дакріоцистит проходить при правильному консервативному лікуванні протягом тижня-двох. Але якщо цих методів недостатньо, проводиться зондування. Цю маніпуляцію може проводити тільки лікар.

    Також рекомендуємо почитати: коли з’являються сльози у новонароджених