Історик моди Олександр Васильєв показав своє родове гніздо

591

60-річний історик моди, мистецтвознавець, колекціонер і телеведучий Олександр Васильєв регулярно ділиться з передплатниками новинами про подорожі, виставках, корисними порадами та цікавими фактами. Цього разу він «познайомив» шанувальників з родинним маєтком.

Всякий раз, коли я приїжджаю в наш фамільний маєток у Литві – Кривий погурек – я відчуваю стан ейфорії та щастя. Мабуть, тому, що тут все рідне для мене, — поділився емоціями Олександр Васильєв і продемонстрував особливості інтер’єру цього старовинного будинку.

© Instagram @alexandre_vassiliev

Читайте також:Співачка Нюша провела екскурсію по своєму заміському будинку

Телеведучий відноситься до числа тих, хто знає історію своєї родини. Приміром, будівельниками фамільного гнізда були дід Олександра Васильєва та його брат.

Вибрали брати Гулевичі для будинку просторе маєток поміщика Міллера «Кривий погурек», купили частинами землю і стали будувати дерев’яну садибу в стилі класичних дач чеховського часу — з великим вишневим садом. Двоповерховий будинок був побудований між 1906 і 1912 роками: з заскленою верандою, повітряним містком на другий поверх, затишній килимовій і бамбуковою меблями, з мереживними ламбрекенами, за Брокгаузом і Ефроном, з печами, одну з якої Гулевичі прозвали «Чорною Саллі» з-за темнокожести її кахлів у стилі Сецессіон, — згадував раніше Олександр Васильєв.

© Instagram @alexandre_vassiliev
© Instagram @alexandre_vassiliev

Вперше в родинному домі він опинився в однорічному віці. А потім, проводячи тут літні місяці, слухав розповіді про те, як жили колись.

В будинку був навіть старовинний «домофон» — труба, яка дозволяла бабусі перемовлятися з прислугою і замовляти обіди з верхньої кухні, — ностальгував історик моди.

© Instagram @alexandre_vassiliev

Читайте також:Кухня, гардероб, спальня: Юліанна Караулова показала свою квартиру після ремонту

За словами Олександра Васильєва…

…в останні роки в нижньому поверсі будинку, який представляв собою комунальну квартиру, жили три сім’ї, а верхній поверх з трьома кімнатами залишався у володінні наших родичів.

Повернути фамільне гніздо вдалося завдяки збереженим документам.

За існуючим в Литві закону будинки і маєтки, вилучені в радянський час у законних власників, при наявності підтверджуючих документів права можуть бути повернуті законним власникам чи спадкоємцям, якщо вони того побажають, — пояснив Олександра Васильєв. — Таким чином моя родина по материнській лінії знову знайшла наш фамільний маєток з вишневим і яблуневим садом, квітниками. І я став поміщиком в мальовничому передмісті Вільнюса.

© Instagram @alexandre_vassiliev
© Instagram @alexandre_vassiliev
© Instagram @alexandre_vassiliev
© Instagram @alexandre_vassiliev
© Instagram @alexandre_vassiliev

Телеведучий відтворив колишню атмосферу в домі. Задля цього йому довелося чимало часу провести в антикварних крамницях. Але справа того коштувало! І тепер у родовому будинку чимало старовинних речей. Гордістю Олександра Васильєва є вінтажна висока конторка епохи ампіру з бронзовими накладками наполеонівської доби.

А ви знаєте історію своєї родини, зберігайте сімейні реліквії?

Фото на анонс: Instagram @alexandre_vassiliev