Як прибрати розтяжки в домашніх умовах: вправи і рекомендації

1973

Зміст:

  • Причини появи розтяжок
  • Видалення розтяжок в домашніх умовах
  • Лікувальна суміш ефірних масел
  • Кавовий скраб
  • Фізичні вправи в боротьбі зі стриями
  • Самостійний масаж проти розтяжок
  • Обгортання для тіла від стрий
  • Видалення лазером і інші апаратні методи
  • Методи профілактики
  • Красива зовнішність складається з декількох складових, одна з яких — гладка, пружна шкіра. До дерматологічним дефектів, від яких важко позбутися, відносяться розтяжки (або стриї). Вони не загрожують здоров’ю, не викликають біль і дискомфорт, але виглядають не естетично. Існує безліч засобів і способів, які допоможуть зменшити або повністю усунути цей недолік.

    Причини появи розтяжок

    Стрії представляють собою розриви підшкірної тканини, зовні вони виглядають як смужки на шкірі різного кольору: червонуватого, блідо-синього і білого. Свіжі розтяжки відрізняються фіолетовим, рожевим відтінком, але з часом вони стають білими. Розтяжки бувають різної ширини і глибини, найчастіше утворюються на сідницях, стегнах, животі, грудях.

    Після вагітності і пологів нерідко доводиться задуматися про те, як прибрати розтяжки на животі

    Найбільш поширені причини появи розтяжок:

    • підліткові зміни в організмі. Перебудовується гормональний фон, тіло дитини зростає прискореними темпами. Найчастіше шкіра не встигає за зростанням кісток і м’язів, і в деяких її місцях відбуваються розриви;
    • неправильне харчування. Розрив шкірних волокон може бути пов’язаний з нестачею еластину, колагену і гіалурона. Ці речовини у великих кількостях містяться в морепродуктах, зерно-бобових, яйцях, гарбузі, хурма, морква, авокадо, оливковій і кунжутній олії, горіхах. Недостатнє вживання багатих цими протеїнами продуктів може призвести до втрати пружності шкіри і її розривів;
    • вагітність. Під час вагітності та годування груддю в жіночому організмі відбуваються радикальні гормональні перебудови. Дисбаланс гормону естрогену негативно позначається на пружності шкіри: щільність стінок клітин знижується і шкіра розривається в місцях прилягання до підшкірно-жировій клітковині. Особливо часто це відбувається в області живота, де шкіра розтягується найбільше;
    • спадковість. Генетична схильність до розтяжок значно збільшує ризик їх появи. Бажано звернути на це увагу в молодому віці, щоб запобігти проблему;
    • сильні і різкі зміни ваги. Різке схуднення негативно позначається на шкірі, як і набір ваги. Підшкірний жир йде, а шкіра не встигає прийняти нову форму. Раптове збільшення ваги ще більш згубно, так як призводить до розривів шкіряних волокон, появи на тілі глибоких стрий.

    Свіжі розтяжки набагато легше виправити, ніж старі. З віком стрії стають більш глибокими, сильніше відчуваються на дотик.

    Для усунення стрий існують професійні способи, які застосовуються тільки в салоні краси. Але спочатку варто спробувати більш економічні домашні методи.

    Видалення розтяжок в домашніх умовах

    Щоб зменшити розтяжки, потрібно добре зволожити шкіру, оживити її засобами, що стимулюють приплив крові. Для цього не обов’язково використовувати дорогі креми від розтяжок, можна скористатися народними засобами.

    Спробуйте розтирання з застосуванням суміші з меду і гліцерину. Таку суміш можна готувати заздалегідь, вона з часом втрачає свої лікувальні властивості, тому її розводять безпосередньо перед нанесенням. 10 мл гліцерину змішують з 1 ст. л. меду і наносять на проблемні зони. Протягом 5-8 хвилин посилено втирають у шкіру, після чого промивають теплою водою.

    Лікувальна суміш ефірних масел

    Для приготування знадобляться:

    • 200 мл живильного крему для тіла,
    • по 9 крапель ефірного масла апельсина, кориці, лаванди, ялівцю і перцевої м’яти,
    • 20 мл соку алое.

    Всі інгредієнти ретельно перемішують, отриману суміш щодня втирають в проблемні зони на стегнах, животі, сідницях. Наносити такий крем на груди небажано, у цій чутливій області він може викликати алергію.

    Кавовий скраб

    Це засіб стимулює кровообіг, тонізує епідерміс, м’яко видаляє відмерлі клітини. Для приготування знадобляться:

    • 200 мл вологою кавової гущі з зерен середнього помелу,
    • 30 г зацукрованого меду,
    • 50 мл оливкової олії,
    • 2 ст. л. морської солі.

    Всі інгредієнти ретельно перемішують, поки суміш не прийме пастоподібна стан. Отриманий засіб наносять на очищену вологу шкіру після душу. Втирають її сильними, енергійними рухами протягом 10-15 хвилин. Після змивають засіб теплою водою, змазують розігріту шкіру живильним кремом.

    Фізичні вправи в боротьбі зі стриями

    Фізичне навантаження на стегна, сідниці, область живота і грудей активізує кровообіг, розігріває проблемні зони, підтягує шкіру. Звичайно, такий метод не в силах повністю усунути розтяжки, але допоможе їх помітно зменшити, зробити практично непомітними.

    упражненияВправи добре допомагають запобігти розтяжки

    ТОП-3 ефективних вправ від стрий:

  • Розігрів сідниць і живота. Ляжте на підлогу, зігніть ноги в колінах. Відштовхніться руками від підлоги і підніміть сідниці вгору. У вас повинен вийти полумостик. Зафіксуйте положення на 5-7 секунд і прийміть вихідну позу. Зробіть 3 підходи по 10 повторень. Станьте на коліна. Упріться ліктями і колінами в підлогу. У цьому положенні відведіть ліву ногу назад, піднімаючи її вгору якомога вище. Зафіксуйте положення на 1-2 секунди. По черзі піднімайте, таким чином, праву і ліву ногу 25 разів. Необхідно зробити 3 підходи.
  • Підтяжка грудей. Станьте рівно, візьміть гантель вагою в 2,5 кг. Підніміть руки з гантелями над головою, зафіксувавши положення на 1 секунду. Потім зігніть руки в ліктях за спиною. Будьте акуратні, не зачепіть гантеллю хребет. Виконайте 10 таких згинань. Необхідно 3 підходи.
  • Розігрів стегон. Ляжте на підлогу, зігніть ноги в колінах під кутом 90 градусів. Підніміть праву ногу вгору, залишаючи ліву ногу в колишньому положенні. Максимально напружте сідниці і стегна, потягніть носочок. Повторіть дану вправу 25 разів з кожною ногою. 3 підходи.
  • Закріпити результат вищеперелічених фізичних навантажень допоможуть скраби від стрій, які потрібно наносити на тіло після душу.

    Самостійний масаж проти розтяжок

    Регулярне розтирання проблемних зон активізує обмінні процеси в підшкірно-жировому шарі, візуально зменшить стрії. Масаж виконують із застосуванням кремів для тіла і рослинних екстрактів.

    Добре підійде для відновлення шкіри масло жожоба, виноградних кісточок, мигдальне, кокосове, оливкова і кукурудзяна. Для посилення ефекту в олії додають кілька крапель рідкого вітаміну А і Є. Для масажу сідниць, живота, внутрішньої сторони стегон можна використовувати жорстку мочалку, спеціальні масажні щітки. Але занадто сильно натискати на шкіру не потрібно, щоб її не травмувати.

    Обгортання для тіла від стрий

    Ефективним засобом у боротьбі з розтяжками є муміє. Так як воно відрізняється специфічним запахом, його краще використовувати у вигляді обгортання, а потім ретельно змивати з тіла.

    Беруть 2 таблетки мумійо, розводять в чайній ложці теплої води, змішують 2 ст. л. оливкової мала і наносять на проблемні зони. Обертають задіяну область поліетиленом і рушником, витримують 30 хвилин і змивають теплою водою і гелем для душу.

    Видалення лазером і інші апаратні методи

    Якщо після застосування народних і косметичних засобів розтяжки не йдуть, слід вдатися до радикальних методів. Найбільш частий з них — лазерна шліфовка верхнього шару шкіри. Це болюча процедура, яка проводиться під загальним наркозом. Успішно проведена шліфування допомагає прибрати глибокі старі розтяжки, але її краще проводити в перевірених косметологічних салонах.

    удаление лазеромВидалення розтяжок лазером — один з найбільш ефективних методів

    Інші салонні методи:

  • Мезотерапія — введення під шкіру спеціальних лікувальних препаратів, запускають процеси регенерації клітин.
  • Озонотерапія – збагачення клітин озоном та киснем, які активізують кровообіг.
  • Хімічний пілінг – вплив на шкіру гліколевої, лимонної, фенолового та іншими кислотами. Ця процедура небезпечна, неправильне її проведення може викликати опік шкіри.
  • На салонних методи економити не можна, оскільки неякісні препарати і дії некваліфікованого фахівця можуть завдати непоправної шкоди шкірі.

    Методи профілактики

    Запобігти появі розтяжок набагато легше, ніж потім їх виправити. Існує кілька методів профілактики розтяжок:

    • щоденне змазування проблемних ділянок шкіри маслами: кокосовим, мигдальним, оливковою, персиковим,касторовою;
    • обливання холодною водою, застосування контрастного душу;
    • носіння бандажа під час вагітності;
    • збалансоване харчування.

    Однак якщо розтяжки вже з’явилися, їх потрібно швидше прибирати. Зробити це можна як у косметичному салоні, так і в домашніх умовах.

    Не обов’язково звертатися за допомогою до професійного косметолога, щоб позбутися стрий. Повністю усунути або зменшити розтяжки можна і вдома, використовуючи перераховані вище рекомендації.

    Також рекомендуємо почитати: як прибрати носогубні складки