Як припікають ерозію шийки матки

1762

Зміст:

  • Симптоматика
  • Діагностика
  • Способи лікування
  • Діатермокоагуляція
  • Лікування лазером
  • Радіохвильове опромінення
  • Аргоноплазменное припікання
  • Кріодеструкція
  • Хімічна коагуляція
  • Народні методи
  • Близько 30% жінок дітородного віку стикалися з діагнозом «ерозія шийки матки». Патологія виражається в порушенні цілісності слизової оболонки вагінальної області шийки матки.Поразка створює передумови для розвитку запальних процесів, злоякісних утворень і навіть безпліддя. Припікання – одна з методик лікування. Про те, як припікають ерозію шийки матки, піде мова нижче.Лазером краще припікати ерозію нерожавшим жінкам

    Існує багато факторів, які мають до виникнення ерозії, серед яких виділяються наступні:

    • Раннє статеве життя, вагітність, пологи.
    • Численні статеві контакти з різними партнерами.
    • Недотримання правил особистої гігієни.
    • Грубий статевий акт, зґвалтування.
    • Механічні травми після медичного втручання – абортів, операцій, накладання швів і т. д.
    • Неправильне використання піхвових протизаплідних засобів.
    • Ослаблена імунна система і гормональні порушення.
    • Інфекційні захворювання сечостатевої системи у поєднанні з неправильним лікуванням.

    Симптоматика

    Дана патологія не має чітко виражених симптомів, побічно про поразку свідчать наступні ознаки:

    • Хворобливі відчуття в нижній частині живота при статевому акті і сечовипусканні.
    • Збільшення тривалості і обсягу менструацій.
    • Рясні виділення, при поєднанні з інфекціями статевих шляхів видають неприємний запах.
    • Кров’янисті і жовтуваті виділення, що з’являються після статевого акту.

    Діагностика

    При гінекологічному дослідженні поверхню шийки вивчається в дзеркалах. Це дозволяє виявити дефекти зовнішнього шару слизової оболонки, які часто кровоточать при дотику інструменту. Додатково піхва і шийка матки обстежуються оптичним приладом, передає збільшене зображення високої чіткості.

    Для виключення онкологічної патології береться мазок з зовнішньої поверхні шийки. Жінці призначають аналізи на що передаються статевим шляхом-інфекційні хвороби і гепатит. Все перераховане вище дозволяє поставити точний діагноз і підібрати терапію.

    Способи лікування

    Найбільш ефективний метод лікування ерозії – припікання. Цей термін сам по собі провокує багатьох жінок на питання: чи боляче припікати шийку матки? Їх можна заспокоїти, дана область мало чутлива.

    Хворобливі відчуття при маніпуляціях на її поверхні набагато нижче, ніж при проведенні діагностичних процедур, що вимагають розширення шийки. Крім того, процедура проводиться під наркозом – місцевою анестезією. При цьому ділянка втручання обробляють знеболюючими розчинами.

    Діатермокоагуляція

    Тривалість процедури – не більше 15 хвилин. Ерозійні ділянки припікаються високочастотним струмом за допомогою електродів. Метод простий і доступний, але не показаний жінкам, які збираються народити дитину, так як залишає рубці і викликає звуження каналу шийки.

    Після лікування протягом шести тижнів заборонені банні процедури, басейн, фізичне навантаження, статеві акти.

    как прижигают эрозию шейки маткиЯк припікають ерозію шийки матки, докладно розповість лікар на прийомі

    Лікування лазером

    Маніпуляція проводиться довше по часу – до 30 хвилин, але виключає травмування здорових тканин і дозволяє спостерігати за глибиною проникнення. Лікування лазером повністю безпечно і рекомендовано нерожавшим дівчатам. Обмеження ті самі, що і в попередньому випадку.

    Радіохвильове опромінення

    Уражені клітини протягом 15-20 хвилин знищуються високочастотними радіохвилями, не ушкоджують здорові клітини. Маніпуляція безболісна, не викликає запалення і скорочує термін загоєння, показана для жінок, які планують народження малюка. Після лікування рекомендується щадний режим.

    Аргоноплазменное припікання

    Сучасна методика припікання, при якій уражені ділянки обробляються високочастотним випромінюванням в інертному середовищі, утвореної аргоном. Під час проведення процедури все операційне поле доступне для спостереження, що виключає помилки.

    Майже не викликає неприємних відчуттів і не вимагає знеболювання. Рекомендовано дотримання щадного режиму протягом півтора місяців з моменту операції.

    Кріодеструкція

    Ерозійні області припікаються рідким азотом. Пошкоджені клітини «відморожуються» без підняття здорових тканин. Відсутні больові відчуття і ризик побічних ефектів. Повне відновлення настає через 28-35 днів. Протягом місяця рекомендовані ті ж обмеження, що і при лікуванні струмом.

    Хімічна коагуляція

    Це чисто медикаментозний метод лікування, але він не більш безпечний, ніж хірургічне втручання. Для припікання використовується комплексний склад з азотної, щавлевої і оцтової кислот, що викликає відмирання пошкоджених тканин. Спосіб рекомендований для жінок, які не народжували при невеликих розмірах ерозії.

    Найкращим способом лікування ерозії шийки матки вважають радіохвильової терапії. Багато в чому це справедливо – ефективність даного методу складає 90%. Його переваги – безболісність, можливість регулювання глибини впливу і відсутність побічних ефектів, що особливо важливо для жінок, які не народжували.

    Але в ряді випадків дана методика не застосовується. Тому вирішувати, як краще припікати, повинен досвідчений лікар-гінеколог.

    Народні методи

    Упродовж віків народна медицина накопичила безліч рецептів. Багато з них підходять для лікування розглянутої в даній статті патології. Здавна в народі для позбавлення від ерозії шийки матки застосовували спринцювання календулою в поєднанні з закладкою тампонів, змочених у обліпиховій олії.

    Ці рослини відрізняються бактерицидну, протизапальну і ранозагоювальну дію. Але в настільки делікатній сфері не варто займатися самолікуванням. Такі засоби ефективні лише при мінімальних пошкодженнях тканин. Остаточне рішення має приймати гінеколог.

    Будь-яку хворобу легше запобігти, ніж лікувати. Кожна жінка повинна розуміти, що безладна зміна статевих партнерів загрожує порушеннями мікрофлори піхви і збільшенням ризику інфікування. Для профілактики появи ерозії важливо дотримувати принципи особистої гігієни та систематично відвідувати гінеколога.

    Читайте в наступній статті: онкоцитология шийки матки