Як проходять і скільки тривають пологи у жінок

1907

Зміст:

  • Скільки тривають перші пологи
  • Тривалість других пологів
  • Відхилення від норми
  • Стрімкі пологи
  • Затяжні пологи
  • Скільки тривають пологи залежить від ряду факторів, у числі яких стан здоров’я породіллі, положення плоду, вік жінки, загальний психологічний настрій, наявність чи відсутність хвороб. Тривалість процесу залежить також від кількості попередніх родоразрешений. Однак існують загальноприйняті норми тривалості пологів, відхилення від яких розцінюється фахівцями як патологічного явища.

    Скільки тривають пологи, залежить від кількості вагітностей і стану здоров’я жінки.

    Скільки тривають перші пологи

    Отже, скільки будуть тривати пологи, залежить від безлічі факторів. Згідно з даними статистики, в середньому процес природного розродження займає від 15 до 20 годин при першій вагітності. Тривалість наступних пологів менше на 2-3 години. Наведена особливість обумовлена тим, що при першому дітонародженні відбувається налаштування всіх систем і органів на процес вигнання плоду. В подальшому відбувається лише відтворення закладеної раніше програми.

    Загальна картина першого розродження поділяється на три основних етапи.

    Сутички

    Скільки тривають сутички, залежить від загального стану здоров’я та емоційного настрою жінки. Як правило, при першому розродженні тривалість цього етапу становить від 10 до 18 годин. Допустимі незначні відхилення в більшу або меншу сторону. Протягом періоду переймів відбувається розкриття шийки матки, асоційований з вираженими хворобливими відчуттями і відходженням навколоплідних вод. Цей етап завершується при повному розкритті шийки матки та готовності плода до проходженню по родовим шляхам.

    Період вигнання

    На даному етапі відбувається повне вигнання плоду. Тривалість триває від півгодини до півтори години. Проходження дитини по родових шляхах забезпечується м’язовими тканинами діафрагми і преса. Друга фаза може ускладнитися при переповненому сечовому міхурі або прямій кишці породіллі. Для полегшення процесу перед настанням другої стадії жінці рекомендується випорожнити сечовий міхур і кишечник.

    Післяпологовий період

    Є повністю безболісним, і займає не більше півгодини. Завершальна стадія передбачає відшарування і подальший вихід плаценти і навколоплідних оболонок.

    Для психологічної та емоційної підготовки до появи малюка на світ, жінці, вперше готується стати матір’ю, рекомендується пройти спеціалізовані курси, які допоможуть вивчити весь процес і подолати внутрішній страх.

    Скільки тривають перші пологи, залежить також від психологічного настрою майбутньої породіллі. Страх, емоційна неготовність можуть стати причиною ослаблення інтенсивності перейм і збільшення першого періоду.

    Тривалість других пологів

    Другі пологи найчастіше закінчуються значно швидше і легше перше, що обумовлено не тільки фізичної, але і психологічною підготовкою майбутньої матері. Більшість породіль почувають себе більш спокійно і впевнено в силу власної обізнаності з нюансами процесу, що істотно полегшує перебіг пологів.

    Як проходять повторні пологи також залежить від ряду факторів, у числі яких: вік майбутньої матері, її фізичний стан, положення плоду. На практиці вони протікають значно швидше, що обумовлено рядом наступних аспектів:

    • у жінок, які народжують повторно, шийка матки більш пухка і еластична, що прискорює повне її розкриття. При цьому розкриття зовнішнього і внутрішнього зіву здійснюється одночасно;
    • перший етап триває, як правило, не більше 6 годин. Скільки триває сутичка і весь етап розкриття шийки матки залежить також від часу, що пройшов між вагітностями. Якщо строк незначний, загальна тривалість пологів може становити 4-5 годин. Перейми при цьому тривалі і виникають через малі проміжки часу;
    • процес вигнання плоду займає від 10 до 30 хвилин.

    Більшість породіль зазначає, що другі пологи протікають значно швидше, легше і є менш болючими.

    Відхилення від норми

    длительностьЯк проходять пологи, залежить від настрою жінки і дотримання породіллею рекомендацій лікаря.

    Вище розглянуті варіанти пологів, є більш вірними з точки зору фізіології, а також сприятливими для здоров’я не тільки породіллі, але і малюка. Існують також і винятки. До їх числа відносять істотне скорочення або збільшення загального періоду пологової діяльності, тобто стрімкі або затяжні пологи, які можуть представляти небезпеку для матері та дитини.

    Стрімкі пологи

    Думка про те, що швидке поява дитини на світ сприятливо для матері, є помилковим. Насправді організм жінки не встигає повністю підготуватися до вигнання плоду, що загрожує негативними наслідками. Стрімке розродження характеризується рядом наступних ознак:

    • почастішання пульсу;
    • часте поверхневе дихання;
    • тривалість переймів становить близько 10 секунд, при цьому інтервал між ними не більше 3-5 хвилин.

    Стрімке розродження однаково небезпечно для матері і немовляти. Для жінки головну небезпеку становлять травми шийки матки, промежини, зовнішніх статевих органів, розриви яких можуть стати причиною сильних кровотеч. Також висока ймовірність відшарування плаценти або розбіжності тазових кісток. Для малюка стрімкі пологи можуть закінчитися ушкодженням голови, хребта, також існує ризик мозкового крововиливу.

    У групі ризику знаходяться жінки, які перенесли абортивні або оперативні втручання, гінекологічні захворювання, а також відрізняються підвищеною емоційною збудливістю.

    Затяжні пологи

    Під затяжними пологами прийнято розуміти процес, що займає більше 18 годин у жінок при першій вагітності, і більше 12 годин у народжують повторно. Як правило, протягом першого періоду сутички слабшають або припиняються повністю, що призводить до уповільнення пологової діяльності. Частіше подібне відбувається у жінок, які мають надлишкову вагу, запальні або ендокринні захворювання, які перенесли абортивні втручання.

    Затяжний родовий процес може стати причиною пошкодження головного мозку дитини в результаті тривалого здавлювання, кровотеч у породіллі. Також збільшується ризик інфікування. Для стимуляції пологів фахівці вдаються до використання препаратів на основі окситоцину.

    Вагітним, які готуються до першим або другим пологах, рекомендується заздалегідь зайнятися як психологічної, так і фізичної підготовкою. Ознайомлення з нюансами процесу дозволить почувати себе більш спокійно, уникнути підвищеного страху і паніки. Спокій і упевненість жінки в благополучному результаті значно полегшують перебіг пологів.

    Також цікаво почитати: слабка пологова діяльність