Як робиться сріблення зубів у дітей при карієсі

933

Зміст:

  • Показання до проведення процедури
  • Переваги і недоліки
  • Альтернативні варіанти лікування карієсу
  • Профілактичні рекомендації
  • Сріблення зубів у дітей вважається простою і дешевою стоматологічної процедурою, що оберігає каріозний зуб від подальшого пошкодження. Робити її чи ні, батьки вирішують самі, оскільки маніпуляція має серйозні недоліки.

    Показання до проведення процедури

    Срібленням в стоматології називається обробка хворого зуба препаратами, що містять нітрат срібла. Такі розчини наносяться на пошкоджену емаль і утворюють на її поверхні захисну плівку, яка сповільнює або зупиняє каріозний процес.

    Сріблення зубів у дітей допомагає тільки при ранніх формах карієсу

    Найчастіше таку маніпуляцію роблять дітям до 3 років з початковою стадією карієсу. Сріблення призначене для запечатування зубної емалі з метою:

    • уповільнення патологічного процесу;
    • захисту інших зубів від пошкодження;
    • усунення вогнища інфекції, що провокує розвиток стоматитів, тонзилітів, ангін та іншої патології;
    • відстрочення лікування на період, коли дитина почне адекватно реагувати на дії зубного лікаря.

    Процедуру сріблення зубів у дітей роблять ватною паличкою, змоченою в розчині нітрату срібла. Спочатку зубна емаль обробляється 3-5 днів підряд або через день. Потім процедуру повторюють через півроку. Сріблення роблять швидко і безболісно. Послуга доступна в державних або приватних стоматологічних клініках або кабінетах.

    Найкраще піддаються лікуванню передні зуби. При ураженні карієсом жувальних поверхонь ефективність набагато нижче. Стовідсоткової гарантії ніхто не дає. Зазвичай стоматологи попереджають, що половині дітей лікування не допомагає.

    Переваги і недоліки

    Головні плюси методу – це швидке виконання і безболісність, оскільки більшість дітей неохоче відправляються на прийом до стоматолога. Дешевизна – це ще один важливий фактор, який спонукає батьків погодитися на процедуру.

    Замислившись про серебрении, доцільно ознайомитися з недоліками процедури і вивчити відгуки. Найголовнішим мінусом вважається почорніння зубної емалі. Багато дітей, яким зробили процедуру, перестають посміхатися, оскільки відчувають психологічний дискомфорт. Постійні глузування однолітків можуть спровокувати серйозні розлади особистості і вплинути на майбутнє дитини, тому батькам рекомендується зважити всі за і проти.

    молочных зубовСріблення молочних зубів у дітей – це безболісна і недорога процедура, що дозволяє сповільнити поширення карієсу

    До інших мінусів процедури відноситься:

    • відсутність гарантій, що обробка сріблом допоможе;
    • необхідність повторювати маніпуляцію кілька разів;
    • марність при запущеному карієсі;
    • ймовірність розвитку ускладнень.

    Розчин нітрату срібла, застосовуваний при великому ураженні карієсом, призводить до некрозу пульпи – волокнистої тканини, що заповнює порожнину зуба. В майбутньому це загрожує:

    • розвитком вогнища хронічної інфекції;
    • утворенням гнійних кіст і нориць.

    Сріблення зубів у дітей вважається застарілою процедурою, яку частіше за все пропонують зробити у безкоштовній стоматології. Часті клініки рекомендують інші варіанти, не псують зовнішній вигляд зуба.

    Альтернативні варіанти лікування карієсу

    Найчастіше батьки погоджуються на сріблення через недоступність і безрезультативності інших методів. Стоматологи вважають за краще відмовитися від пломбування з-за технічних складнощів. Насправді лікування молочних зубів можливо, однак більшість малюків неохоче відкривають рот в кріслі.

    Альтернатива сріблення:

    • Озонування. Процедура передбачає стерилізацію ротової порожнини озоном. Речовина глибоко проникає в тканини і знищує бактерії, що викликають карієс. Головні мінуси – дорожнеча, тимчасовий ефект, необхідність застосовувати інші методи для закріплення результату. До таким відносять пломбування або ремінералізацію.
    • Фторування. Передбачає обробку зубної емалі (ремінералізацію) препаратами фтору і кальцію. Застосовується при карієсі ранній стадії. Зменшує або повністю усуває темні плями. Головні мінуси – відсутність гарантій, висока ціна, тривале лікування.

    Вибір методу лікування підбирається в залежності від побажання батьків.

    Профілактичні рекомендації

    Причин, що сприяють розвитку карієсу в ранньому віці, досить багато. В першу чергу має значення погана гігієна ротової порожнини. Малюки перших років життя часто відмовляються від чищення зубів або роблять це неякісно, тому до 5-6 років батькам слід контролювати цей процес.

    Важливу роль відіграє харчування. В раціоні має бути достатня кількість:

    • кальцію;
    • вітаміну Д;
    • інших корисних речовин.

    Діти, які рідко вживають молочні і кисломолочні продукти або ж відмовляються від них зовсім, набагато частіше стикаються з карієсом. У цей список входять малюки, які рідко бувають на вулиці, оскільки основна кількість вітаміну Д, необхідного для засвоєння кальцію, виробляється під впливом сонячних променів.

    Схильність до розвитку карієсу передається у спадок. Таким малюкам потрібно регулярно відвідувати стоматолога, виконувати профілактичні рекомендації і усувати нові дефекти.

    Процедуру сріблення робить практично кожна клініка стоматології, тому позитивних і негативних думок про неї досить. Ще 10-20 років тому ця маніпуляція користувалася популярністю. Її рекомендували мало не кожній дитині. Сучасні батьки неохоче вдаються до сріблення зубів у дітей. Основним недоліком вважають некрасивий колір зубної емалі після обробки. Більшість готові приділити більше часу і коштів на альтернативні методи.

    альтернативаФторування та озонування молочних зубів – хороша альтернатива сріблення

    Приблизно половина батьків, які все ж погодилися на використання нітрату срібла, задоволені отриманим результатом. Одні кажуть, що молочні зуби почали псуватися швидше, інші зіткнулися з ускладненнями. Інші пацієнти відгукуються про серебрении позитивно і не бачать нічого поганого в почорнілих зубах.

    Процедура сріблення зубів у дітей досить специфічна, причому допомагає далеко не всім. Чи потрібно її робити, залежить від ситуації. В ряді випадків краще вдатися до інших методів, оскільки малюки відчувають психологічний дискомфорт від того, як виглядають їхні зуби після лікування.

    Також рекомендуємо почитати: чорні зуби у дітей