Як створити графік базальної температури при вагітності

797

Зміст:

  • Значення у невагітних жінок
  • Зміни, що вказують на зачаття
  • Температурний режим у період виношування
  • Правила вимірювання базальної температури
  • Метод вимірювання базальної температури використовується для попередження небажаного зачаття або, навпаки, щоб не пропустити овуляцію. Проте виміри проводять і коли запліднення вже сталося. Якщо складати графік базальної температури при вагітності, це дозволить виявити патологічні зміни на перших тижнях, а згодом заздалегідь визначити початок пологів.

    Значення у невагітних жінок

    Зміни температури тіла жінки залежать від місячного циклу. Це відбувається під впливом гормонів. Якщо проводити виміри протягом декількох циклів і скласти свій особистий графік, можна визначити правильну роботу яєчників – виробляють вони необхідні гормони. Також реально визначити час овуляції або виходу дозрілої яйцеклітини з фолікула.

    Графік базальної температури при вагітності допоможе відстежити, чи правильно розвивається плід.

    У класичному двофазному графіку здорової невагітної жінки зазвичай вказані наступні значення:

    • В перший день менструації кілька підвищена температура – близько 36,8.
    • До завершення щомісячних виділень вона знижується до позначки 36,2–36,4.
    • До моменту овуляції ртутний стовпчик різко йде вгору – до 37,1.
    • Перед критичними днями вона трохи опускається до 36,6.

    Температурні зміни індивідуальні для кожної жінки. На показники може чинити вплив велика кількість факторів – від порушень роботи щитовидної залози до споживання алкогольних напоїв. Тому такий спосіб вважається не особливо точним. Важлива тенденція змін: злегка підвищена температура – пониження – різке зростання у другому періоді – деяке зменшення перед критичними днями. Якщо вона порушена або відхилення від норми суттєві, то в обов’язковому порядку потрібно звернутися до гінеколога.

    Зміни, що вказують на зачаття

    Температурні значення після овуляції, якщо зачаття відбулося, будуть зовсім іншими. У другій половині циклу відбувається імплантанційне западіння. Температура піднялася до 37 градусів або вище, раптово знижується приблизно на 0,3–0,6 пунктів. Це може говорити про те, що ембріон имплантировался, тобто плодове яйце закріпилося на маткової стінки. Так можна виявити настання вагітності до затримки.

    Додатковими ознаками будуть:

    • нудота;
    • набрякання грудей;
    • невеликі виділення, що зникають протягом одного-двох днів.

    Імплантанційне кровотеча – це норма. Воно виникає через пошкодження ендометрія при впровадженні яйцеклітини в маткову стінку. Але у деяких жінок воно настільки незначно, що кров навіть не виділяється з піхви. Після імплантації БТ знову виростає до показника 37-37,6 і тримається на цьому рівні до повного завершення місячних. Після затримки вона також залишається високою через «роботи» прогестерону, який трохи збільшує температуру.

    Однак підвищення температурних значень не завжди свідчить про успішної імплантації яйцеклітини. Зростання температури може бути спровокований запальним процесом в придатках. Тому при зміні стандартного графіка слід відвідати гінеколога.

    Температурний режим у період виношування

    Ведення графіка на ранніх термінах корисно для відстеження правильності формування плоду. Починаючи з четвертого тижня виношування БТ повинна бути більше 37 градусів без змін. Якщо ртутний стовпчик падає, а майбутня мама відчуває незвичну тяжкість, з’являється больовий синдром в нижній частині черева, це може сигналізувати про загрозу викидня.

    Весь період виношування дитини базальна температура повинна триматися в діапазоні 37,1–37,3 градусів. Незначне зниження може наступити на 11 тижні, але це не обов’язково. Мінімальним рівнем температури вважається відмітка 36,9.

    на ранних срокахОсобливо важливо ведення графіка на ранніх термінах.

    На дванадцятому тижні показники повертаються до значення попередніх періодів. На більш пізніх термінах БТ зазвичай не вимірюють, хоча гінеколог може порадити продовжувати вести календар при ризику передчасного переривання вагітності.

    Якщо жінка проводить вимірювання до пологів, то може помітити, що БТ починає підніматися за двоє діб до появи дитини на світ. Однак у такій ситуації існують більш інформативні передвісники пологів.

    Правила вимірювання базальної температури

    Для вимірів застосовується спеціальний – електронний ртутний – ректальний термометр. Більш точними вважають дані останнього, але електронний менш небезпечний у використанні. Можна застосувати й звичайний термометр, але це менш зручно.

    Як вимірюють БТ правильно:

  • Щодня вранці жінка лягає на бік.
  • Вводить наконечник приладу, змащений вазеліном, в анальний отвір на 2 див.
  • Перевіряє показник через 7 хвилин і записує його у спеціальний блокнот.
  • Градусник завжди використовується один і той же. На основі значень будуються графіки, амплітуди яких можна порівнювати місяць від місяця.

    Вважається, що базальну температуру слід вимірювати не тільки в анальному отворі, але також у піхву і ротової порожнини. Але найбільш достовірні показники виходять, якщо дотримуватися традиційного способу.

    Вести графік базальної температури при вагітності варто для того, щоб постійно відстежувати стан здоров’я – свого і плоду. Відреагувавши вчасно, майбутня мама зможе вберегти свого ненародженого малюка. Якщо спостерігається будь-яке відхилення від нормативів, необхідно в терміновому порядку звернутися за допомогою до лікаря.

    Дивіться далі: четверта вагітність