Альтернативи пробі Манту для дітей

840

Зміст:

  • Що таке проба Манту?
  • Діаскінтест — особливості аналізу
  • Квантифероновый тест, як варіант заміни
  • Чи є альтернатива Манту для дітей, можливо використовувати інший метод діагностики туберкульозу? Це питання хвилює багатьох батьків, т. к. часто проба дає позитивний результат не тільки при наявності в організмі інфекції, але і у щеплених малюків. На додаток, такий метод діагностики здатний провокувати розвиток алергії у дитини.Альтернатива Манту для дітей існує

    Що таке проба Манту?

    Туберкульоз — підступна хвороба, збудником виступає паличка Коха або мікобактерія. Виявити патологію на ранньому етапі досить складно, тому основним методом діагностики є проба Манту, яку використовують протягом останніх ста років. Але, як підтверджує практика, цей метод має серйозні похибки, його результативність становить 40%.

    За законом кожній дитині старше 1 року щорічно повинна проводитися туберкулінова проба для своєчасного виявлення інфекції в організмі.

    Процедура передбачає підшкірне введення спеціального препарату — туберкуліну, який являє собою екстракт ослаблених патогенних мікобактерій. Протягом 3 наступних днів шкіра в місці уколу червоніє і злегка ущільнюють, а також з’являється припухлість — це є нормою. По діаметру запаленої ділянки медпрацівник визначає, інфікована дитина чи ні, зберігається дія вакцини БМЖ, яка була проведена в перші дні життя дитини.

    При негативній реакції Манту діаметр запаленої ділянки не повинен перевищувати 2 мм. Це свідчить про те, що малюк здоровий, і його організм не знайомий з паличкою Коха. Позитивним вважається результат, якщо діаметр становить 5 мм і більше. При гіперергічною пробою діаметр інфільтрації перевищує 15 мм або на місці введення з’являються ерозії, гнійники. В цьому випадку зараження туберкульозом дуже ймовірно, але в цілому частота хибнопозитивних результатів при пробі Манту досить висока.

    Діаметр шкірної реакції 2-5 мм може свідчити про нормальну пробі Манту у дитини, нещодавно щепленого від туберкульозу. Тому ймовірність хибних результатів результату значно ускладнює діагностику.

    Існують і інші методи виявлення туберкульозу, які є альтернативою Манту для дітей. Найчастіше вони застосовуються в якості повторного дослідження при сумнівному першому результаті. Кожен з цих способів має свої плюси і мінуси, тому варто заздалегідь ознайомитися з ними.

    Діаскінтест — особливості аналізу

    Диаскинтест, как метод диагностики туберкулезаДіаскінтест — рівноцінна заміна пробі Манту

    Даний метод був розроблений в 2008 році. Він відрізняється високою точністю, має майже стовідсоткову чутливість до палички Коха, що виключає ймовірність хибних результатів результату.

    Висока точність тесту досягається за рахунок того, що в складі введеного препарату знаходиться білок з двома антигенами, присутніми у мікобактерій. Ці компоненти відсутні у вакцині БЦЖ, яка використовується для імунізації дітей перших днів життя. Результат тесту буде позитивним лише при наявності в організмі дитини збудника хвороби.

    Діаскінтест проводиться дітям від 8 до 18 років щорічно. Якщо малюк відноситься до групи ризику по туберкульозу, допустимо проведення проби 1 раз на 6 міс.

    Основні симптоми, наявність яких може стати підставою для позапланового призначення тесту:

    • безпричинний тривалий кашель;
    • біль у ногах;
    • загальна слабкість;
    • посилене потовиділення;
    • порушений сон;
    • знижений апетит;
    • відсутність концентрації уваги;
    • різке зниження ваги;
    • постійна субфебрильна температура.

    При проведенні діаскінтесту препарат вводиться під шкіру, а через 72 год відстежується реакція. У разі інфікування в місці уколу утворюється папула рожевого кольору. Лікар вимірює її діаметр, а малюк додатково оглядається фтизіатром. На підставі цього робиться висновок про доцільність специфічної терапії.

    Протипоказання до виконання тесту:

    • індивідуальна непереносимість;
    • соматичні захворювання в період загострення;
    • інфекції з лихоманкою;
    • шкірна патологія у місці введення;
    • епілепсія;
    • алергія.

    Тест не проводиться протягом 1 міс. після вакцинації. Протипоказання до процедури ідентичні, як і у випадку з пробою Манту. Додаткової підготовки не потрібно. Найчастіше цим методом користуються для уточнення результатів туберкулинового тесту.

    Квантифероновый тест, як варіант заміни

    Цей лабораторний метод дозволяє виявити активну і приховану інфекцію шляхом відстеження в крові специфічного інтерферону, який утворюється лише при туберкульозі.

    У Росії квантифероновый тест є допоміжним дослідженням при діагностиці захворювання і проводиться при наявності відповідних показань.

    Під час аналізу проводиться забір крові у малюка. Тест визначає наявність в плазмі гамма-інтерферону, який виробляють лейкоцити при контакті організму з туберкульозною паличкою. Тест володіє високою чутливістю і специфиченостью.

    Аналіз у 6 разів точніше, ніж шкірні проби, дозволяє виявити і позалегеневі форми хвороби. До недоліків можна віднести неможливість диференціювання латентного перебігу гострого туберкульозу та інфікованості. Іноді виникають позитивні і хибно-негативні результати.

    Найбільш поширеним методом діагностики туберкульозу вважається проба Манту. Але у практику входять і інші тести, здатні виявити інфекцію на ранньому етапі.

    Всі аналізи не гарантують стовідсотковий результат, тому їх варто проводити поетапно. Спочатку роблять Манту, в сумнівних випадках її результат переглядають по диаскинтесту, а для найбільш точної верифікації рекомендують провести дослідження інтерферону в крові. Тільки в такому випадку можна підтвердити або спростувати ймовірність інфікування.

    Якщо батьки відмовляються від проведення реакції Манту, дитину можуть не допустити до відвідання дитячих закладів, поки не буде надана довідка від фтизіатра про відсутність туберкульозу. За рекомендацією спеціаліста допустимо проведення альтернативного тесту. За законом такі дослідження призначає не педіатр, а фтизіатр.

    Читайте в наступній статті: протипоказання манту