Аскорбінова кислота при вагітності

483

Зміст:

  • Користь аскорбінової кислоти при вагітності
  • Як правильно приймати аскорбінову кислоту під час вагітності?
  • Можливі протипоказання
  • Що буде у разі передозування?
  • Вагітність – особливий період, під час якого жіночому організму потрібно підвищену кількість вітамінів і мінеральних речовин. Вони необхідні для нормального розвитку плоду, благополучного розродження, гарного самопочуття і швидкого відновлення мами. Аскорбінова кислота при вагітності потрібна щодня, але застосовувати препарати з нею необхідно правильно.

    Користь аскорбінової кислоти при вагітності

    Аскорбінова кислота при вагітності сприяє підвищенню витривалості організму майбутньої мами

    Вітамін С – водорозчинне речовина, що виконує функцію антиоксиданту. Він бере участь у багатьох процесах в організмі – утворення колагену, синтезі стероїдних гормонів, стимулює синтез інтерферону.

    Аскорбінова кислота при вагітності виконує наступні функції:

  • зміцнення імунітету. У період виношування дитини жіночий організм більше схильний до різних інфекцій, які негативно впливають на розвиток плода;
  • сприяє розвитку і нормального функціонування шкіри, зубів, кісток у плода та матері;
  • збільшує опірність організму до стресів і втоми;
  • знешкоджує токсини, які потрапляють з продуктами харчування, сприяє їх виведенню;
  • нормалізує роботу головного мозку;
  • зменшує утворення нітрозамінів;
  • зміцнює судинні стінки. Це дозволяє знизити крововтрату під час пологів і прискорити відновлення жіночого організму;
  • бере участь у перетворенні фолієвої кислоти на фолати;
  • допомагає у виведенні холестерину;
  • стимулює синтез еластану і колагену.
  • Аскорбінова кислота сприяє засвоєнню вітаміну D і заліза, що зміцнює кісткову тканину. Надходження достатньої кількості цієї речовини в організм вагітної сприяє правильному внутрішньоутробного розвитку малюка.

    Як правильно приймати аскорбінову кислоту під час вагітності?

    можно ли беременным

    Чи можна вагітним вітамін С? Так, але прийом в I триместрі треба обмежити.

    Цей вітамін надходить в тканини не тільки з їжею. Для заповнення його кількості можна використовувати медикаментозні препарати. Але важливо дотримуватися дозування. Вона не повинна перевищувати 100 мг на добу.

    У першому триместрі зазвичай достатньо тієї кількості, яка надходить з їжею. Велика кількість вітаміну міститься в цитрусових, чорній смородині, хурмі, запеченому картоплі та ін Але навіть такі корисні продукти потрібно вживати в помірних кількостях.

    А що стосується препаратів з вітаміном С, то на початку вагітності від них краще утриматися, прийом їх може бути небезпечним, особливо у тих, хто вже стикався з проблемою мимовільного аборту на ранніх термінах. Аскорбінова кислота сприяє зміцненню імунної захисту проти чужорідних агентів, а малюк в матці є чужорідним для організму матері. Тому додаткове вживання препаратів може привести до мимовільного викидня.

    Перед зачаттям застосування аскорбінової кислоти необхідно в стандартній дозі. Винятком можуть стати жінки, у яких в анамнезі є проблеми із заплідненням і виношуванням.

    Додатковий прийом лікар може призначити в другому триместрі. Але необхідно дотримувати дозування (рішення приймає лікар). На більш пізніх термінах вітамін С необхідний для запобігання загрози викидня. Також він покращує еластичність і пружність тканин. Таким чином, знижується ризик розривів, виникнення розтяжок, відбувається більш швидке відновлення після пологів. Шкірні покриви не провисають, коли зникає живіт і при схудненні, а швидко приймають колишній вид.

    во втором триместре

    У II триместрі прийом аскорбінової кислоти необхідний, дозування встановлюється лікарем

    Аскорбінова кислота покращує згортання крові, що сприяє зниженню ризику пологових кровотеч. Дозування вітаміну в другому і в третьому триместрі в середньому становить 60 мг на добу. Часто лікарі призначають прийом вітаміну разом з іншими лікарськими речовинами, якщо необхідно підтримати організм матері чи є проблеми в розвитку малюка.

    Можливі протипоказання

    Незважаючи на всю користь аскорбінової кислоти, додаткове її вживання дозволяється не завжди. Під час вагітності жінка повинна враховувати протипоказання.

    Вони такі:

    • висока ступінь густоти крові або її згортання, схильність до утворення тромбів;
    • цукровий діабет, так як таблетки можуть містити лактозу;
    • тромбофлебіт;
    • індивідуальна непереносимість або підвищений ризик виникнення алергії.

    Не варто приймати таблетки з аскорбіновою кислотою самостійно. Спочатку потрібно проконсультуватися з лікарем і врахувати особливості перебігу вагітності. Також слід розуміти, що вітамін потрапляє в організм з їжею, і додаткове його вживання може викликати передозування.

    в третьем триместре

    У III триместрі вагітності прийом вітаміну С допоможе підготувати організм до майбутніх пологів

    Що буде у разі передозування?

    Потрібно розуміти, що будь-який лікарський препарат, навіть вітаміни, може дати побічні ефекти, а при надмірному його вживанні можливе передозування, що для майбутньої мами вкрай небажано.

    При перевищенні добової норми прийому препарату характерні такі симптоми:

    • підвищення загальної температури;
    • нудота і блювання;
    • запаморочення;
    • сплутаність свідомості:
    • порушення сну.

    При тривалому прийомі більш високих доз препарату у плода і матері може порушуватися обмін речовин, виникають проблеми зі згортанням крові, а після пологів у немовляти може бути синдром відміни з ускладненнями.

    Відповідь на питання «чи Можна вагітним вживати вітамін С?» очевидна: не можна. Аскорбінова кислота – речовина, яка має обов’язково надходити в організм вагітної жінки кожен день. Вітамін захистить його від негативного впливу внутрішніх і зовнішніх факторів, допоможе правильно сформуватися і розвинутися плоду.

    Однак при неправильному застосуванні він здатний заподіяти шкоду, особливо в I триместрі вагітності. І якщо майбутньої матері призначений полівітамінний комплекс або прийом монопрепарат, то його дозування повинен розрахувати спеціаліст з урахуванням надходження аскорбінової кислоти з їжею, особливостей стану вагітної жінки та плода. Тоді застосування такого корисного вітаміну принесе виключно користь!

    Читайте далі: гіркота в роті при вагітності