Порада дня: щоб прийняти рішення, зміщується фокус відповідальності

517

Якщо в сім’ї кілька дітей, у них виникають суперечки… Приводом може стати все, що завгодно: іграшка, яка потрібна обом в один і той же час, чашка, з якої хочуть пити, саме цей, а не інший шматочок пирога…. Де мамі знайти терпіння? Спробуйте використовувати метод, який психолог Сабіна Ламанна вважає ефективним.

Метод монетки («орла і решки») часто стає великим помічником батьків. Він допомагає змістити фокус відповідальності за вибір на сторонній предмет, що часто сильно знижує градус напруги ситуації, — пояснює фахівець.

Читайте також:Що робити якщо діти б’ються: причини, поради психолога

Психолог розповідає, коли його доречно застосовувати:

Коли брати і сестра в сім’ї сперечаються, не можуть визначитися, кому дістанеться іграшка/хто має бути першим у грі. Важливі веселі і підбадьорливі інтонації дорослого. Особливо варто підтримати того, в кого решка і сказати, що зовсім скоро буде його черга.

У разі якщо одна дитина упирається, вередує. Завдяки методу монетки вдається переключити увагу дитини, ввести ігровий елемент, який так важливий у спілкуванні з ним. Наприклад, «Я знаю, що ти хочеш ще грати, але через 5 хвилин пора закінчувати. Давай підкинемо монету і дізнаємося, що ти будеш робити далі. Орел — з татом будеш прибирати іграшки, решка — допоможеш мені полити квіти.

Сабіна Ламанна акцентує увагу:

Щоб метод працював, потрібно ввести його в ужиток в сім’ї. Діти повинні бачити, що мама і тато кілька разів на тиждень до нього вдаються, коли складно визначитися. Такий простий спосіб як «орел і решка» часто знімає напругу (ми з чоловіком так вирішуємо, хто вибирає фільм для вечірнього перегляду).

Матусі в Мережі відзначили, що довіряють цього методу:

Дуже добре виручає в спірних ситуаціях!

Ми замість підкидання монетки, ховаємо її за спиною в одній з рук, хто вгадає де, той і грає іграшкою, вибирає мультик для перегляду, йде перший митися. Скрізь, де є спір. Дуже часто вдаємося до цього способу, діти не сваряться і не ображаються.

А вам подобається метод монетки, як спосіб вирішення спору між дітьми? Будете його застосовувати?

Всі фото: Depositphotos