БПР плода: для чого проводиться розшифровка результатів

2370

Зміст:

  • Опис
  • Як проводиться вимір?
  • Норма
  • Спостереження за розвитком плоду дуже важливо. Важливу роль у цьому відіграє вимірювання БПР плода. Дослідження входить в список обов’язкових і проводиться кілька разів під час виношування.Дослідження БПР плода не небезпечно для здоров’я майбутнього малюка і матері

    Опис

    Один з показників у протоколі УЗД — БПР плода. Це означає відстань між тім’яними кістками, тобто вимірювання проводиться в поперечній площині. Розмір голови дитини і його відповідність стандартам показує термін вагітності і стан здоров’я малюка.

    Є два варіанти вимірювання, залежно від того, між якими крапками проводиться вимірювання:

    • Зовнішньо-зовнішнє. Точки, між якими проводиться вимірювання, розташовані на зовнішніх сторонах тім’яних кісток.
    • Внутрішньо-зовнішнє. Вимірювання проводиться між точкою, розташованою на зовнішній стороні тім’яної кістки, та точкою, розташованою на внутрішній стороні черепа.

    Це важливо враховувати, порівнюючи результати дослідження зі стандартами: вимірювання повинні проводитися однаковим способом.

    Біпаріетальний розмір вимірюють в кожному триместрі. Це необхідно з кількох причин:

    • На ранніх термінах цей показник разом з іншими вимірами допоможе встановити строк вагітності, якщо жінка не знає точно, коли відбулося зачаття.
    • Допомагає стежити за розвитком мозку.
    • Разом з іншими показниками повідомляє про порушення внутрішньоутробного розвитку або вадах.
    • На пізніх термінах допомагає визначити окружність голови і масу плода — в залежності від цих характеристик і ширини тазу матері вирішується, яким шляхом дитина з’явиться на світ: природним або в ході планової операції.

    Контролюючи розвиток дитини, можна вживати своєчасні заходи для поліпшення його стану.

    Як проводиться вимір?

    Зазвичай дослідження проводиться трансабдомінально, але, якщо це не дає можливості одержати чітке зображення, використовують трансвагінальний спосіб.

    бипариетальный размерБіпаріетальний розмір допомагає визначати показники фізичного розвитку дитини і спосіб ведення пологів.

    Лікар проводить перпендикулярний скринінг областей мозку і його частин. Під час сканування знімають не тільки БПР плода. Візуалізація хвиль дозволяє побачити відстань від лоба до потилиці, розміри всього тіла малюка, визначити стан кісток черепа та інші фактори.

    Норма

    Показник норми може відрізнятися в залежності від генетичних особливостей і навіть регіону проживання. Тому і варіанти вимірювань відрізняються. Розшифровка проводиться з допомогою процентилей. Цей показник означає, у скількох відсотків малюків такий розмір голови на цьому терміні.

    Є 90-й процентиль, який означає, що даний показник спостерігається у 90% малюків на такому ж терміні. 50-й і 10-й процентилі означають, що такі показники зустрічаються у 50% та 10% дітей відповідно. Стандарт визначається по тижнях вагітності.

    бпр плодаСтандарт БПР плода визначається по тижнях вагітності

    Коливання в цих межах, і — незначні — поза їх вважаються нормою. Якщо розмір голови перевищує показники, його порівнюють з розмірами інших частин тіла плода. Якщо він сам по собі великий і немає інших патологій — це різновид норми. Якщо збільшені лише розміри голови — це слугує підставою для діагнозу водянки.

    Якщо голова менше норми, її так само порівнюють з іншими частинами тіла. Зазвичай це свідчить про відставання у розвитку. Важливо встановити причину. Це може бути:

    • результат поганих звичок матері;
    • гіпоксія;
    • недостатнє кровопостачання навколоплідної оболонки і плода;
    • патології внутрішньоутробного розвитку;
    • генетичні захворювання.

    Відставання розмірів голови – тривожний фактор, який потребує додаткової діагностики та лікування.

    Вимір голови плода – обов’язкова діагностична процедура, що дозволяє оцінити стан здоров’я та рівень розвитку. Вона виконується кілька разів в ході планових та обов’язкових УЗ-скринінгів і абсолютно нешкідлива для здоров’я матері і дитини.

    Читайте також: головне передлежання плоду