Біль в яєчниках при вагітності: причини, супутні симптоми, лікування

2802

Зміст:

  • Розтягнення зв’язок
  • Аднексит
  • Кіста жовтого тіла
  • Розбіжність кісток тазу
  • Кишкові болі
  • Психосоматичні болю
  • Перекрут ніжки кісти
  • Апоплексия
  • Гетеротопічна вагітність
  • Якщо болять яєчники при вагітності, в більшості випадків подібні стани фізіологічні і не несуть загрози здоров’ю. Однак існують захворювання, які становлять небезпеку не тільки для майбутньої матері, але і для плоду. Щоб запобігти негативні наслідки, потрібно встановити причину виникають неприємних відчуттів і пройти курс лікування, який призначить акушер-гінеколог. Біль і тягне відчуття в нижніх відділах живота може виникати з кількох причин.Яєчник — чутливий орган, хворіти при вагітності може з різних причин

    Розтягнення зв’язок

    По мірі розвитку плода збільшується вага і розмір матки. Це призводить до підвищення навантаження на зв’язковий апарат, який утримує орган в нормальному анатомічному положенні. Він складається з латеральної шеечной, широкої, круглої і підвішують яєчник зв’язок. Подібні явища частіше зустрічаються у другому триместрі вагітності, коли плід виростає до значного розміру, а організм матері ще не встигає адаптуватися до змін. Відчуття локалізуються в правих відділах живота, що віддалено нагадують симптоматику гострого апендициту, є тягнуть, тупими, слабовыраженными. Посилюються при різких рухах тіла, кашлі, чханні, піднятті важких предметів.

    Зазвичай медична допомога жінці не потрібно. Стан є фізіологічним.

    Ознаки патології зазвичай зникають до початку третього триместру. До цього моменту рекомендується уникати фізичних навантажень, дотримуватися певної обережності при зміні положення тіла в просторі, пройти медичне обстеження для виключення захворювань, що володіють подібними клінічними проявами.

    Аднексит

    Аднексит — запалення яєчників, частіше виникає на ранніх термінах вагітності. Провокуючі фактори — бактеріальні інфекції сечостатевої системи, гормональні збої, зниження рівня імунного захисту, недотримання правил особистої гігієни, хронічний стрес. Основні симптоми:

    • ниючий біль в зоні крижів, пахових складок, внизу живота;
    • порушення травлення і сечовиділення;
    • зміни з боку крові, відповідні запального процесу: збільшення ШОЕ, лейкоцитоз;
    • загальне погіршення самопочуття;
    • гіпертермія в межах субфебрильних значень;
    • біль у м’язах;
    • цефалгия.

    Основа лікування аднекситів на ранньому терміні вагітності — антибактеріальна терапія. Враховуючи обмежену кількість протимікробних препаратів, дозволене до використання під час виношування плоду, підбір схеми повинен здійснювати фахівець, що володіє достатнім досвідом. Зазвичай пацієнтки отримують кошти з групи макролідів або цефалоспоринів. До початку лікування лікар проводить оцінку співвідношення користь для матері/ризик для плода. Оперативна корекція показана при формуванні абсцесів, пиосальпинксов, пухлин яєчника.

    на ранних срокахНа ранніх термінах причиною болю часто стає аднексит

    Кіста жовтого тіла

    Скарги на те, що болять яєчники при першій вагітності, можуть виникати при формуванні кісти жовтого тіла. Вона відноситься до категорії функціональних кіст і не представляє небезпеки для жінки. Причини розвитку — фізіологічне невідповідність гормональної та функціональної складової роботи яєчників. Кістою вважається освіту більше 3 см в діаметрі, накопичує рідкий секрет. Виникає незабаром після зачаття, самостійно зникає до початку другого триместру. Протікає безсимптомно або проявляється тягне болем і відчуттям тяжкості в нижніх відділах живота. Діагностується за результатами ультразвукового дослідження.

    У 85% випадків лікування не потрібно. Патологія проходить самостійно, без медичного втручання. Показанням до екстреної операції служить розрив капсули освіти. Це призводить до розвитку внутрішньої кровотечі. Корекція виконується лапароскопічно, що дозволяє мінімізувати ризики для матері і плода. Ознаки геморагії: різке посилення болю, блідість, тахікардія, зниження артеріального тиску, слабкість, запаморочення.

    Розбіжність кісток тазу

    Відбувається в третьому триместрі, є нормальним фізіологічним процесом підготовки організму до пологів. Протікає під дією гормону релаксину. В нормі показники розбіжності не перевищують 3-5 мм. Супроводжується відчуттям тиску в зоні тазового дна, болями в області лобка, попереку, внизу живота. Відчуття бувають досить вираженими. Виникає діарея, часті позиви до сечовипускання, періодичні запори.

    Якщо процес протікає нормально, допомога не потрібна. При надмірному розходженні застосовують спеціальні допологові бандажі, лікувальний масаж. Жінку поміщають в стаціонар для динамічного спостереження та контролю стану. При відсутності необхідної допомоги підвищується ризик передчасного переривання вагітності, інвалідності майбутньої матері.

    Кишкові болі

    Іноді біль, що нагадує відчуття при патології яєчників, буває викликана порушенням травлення. В кишечнику накопичуються зайві гази, відходження яких може порушуватися через здавлення органів ШКТ об’ємної маткою. Петлі кишечника розтягуються, що супроводжується больовими відчуттями. У подібних ситуаціях показана корекція за допомогою пробіотиків, дієти, мінімізує газоутворення, спеціалізованої гімнастики для вагітних. Лікування починають тільки після виключення гінекологічної патології.

    Психосоматичні болю

    Зустрічаються у надмірно вразливих і тривожних жінок, а також у осіб, які страждають психічними захворюваннями. Не мають органічної основи, викликані власними психологічними установками і страхами вагітної. Вимагають консультації психіатра, призначення антидепресантів. При легких формах патології вдається обмежитися курсом психотерапії. Цей варіант є кращим, так як набір препаратів, які можна призначити жінці в період виношування плоду, сильно обмежений.

    Перекрут ніжки кісти

    Причини патології остаточно не з’ясовані. Її розвитку часто передує різка зміна положення тіла, спортивні навантаження, напруження під час дефекації або сечовипускання. Відбувається здавлювання кровоносних судин, які живлять новоутворення, лімфатичних і нервових структур. Розвивається ішемія тканин, що призводить до розвитку різко вираженого больового синдрому. Ознаки:

    • болить в області яєчника, відчуття приступообразні, з іррадіацією в крижі, малий таз, ногу;
    • блідість;
    • зниження АТ;
    • холодний піт;
    • кров’янисті виділення із статевих органів;
    • тахікардія.

    Перекрут ніжки кісти вимагає надання екстреної медичної допомоги. Показана операція, яка полягає в розкручуванні уражених структур. Якщо через 20 хвилин після цього з’являються ознаки відновлення кровотоку в яєчнику, пухлину видаляють, зберігаючи орган. У випадках, коли кровообіг не відновлюється, структуру видаляють повністю. Консервативне лікування подібних станів не проводиться.

    Апоплексия

    Являє собою крововилив у тканини яєчника. Розвивається при розриві кісти жовтого тіла, травмах, наявності іншій гінекологічній патології. Призводить до розвитку внутрішньочеревних кровотеч. Гостра біль в підвздошній області, частіше справа. Переймоподібний Характер, колючий. Напад може тривати від півгодини до кількох годин. За добу виникає кілька епізодів. Супутні ознаки:

    • тахікардія;
    • непритомність;
    • запаморочення;
    • слабкість;
    • озноб;
    • блювання;
    • зниження артеріального тиску;
    • діарея, часта потреба в сечовипусканні.

    Консервативне лікування можливо при відсутності даних, що свідчать про внутрішній кровотечі. Показаний холод на область живота, спазмолітики, гемостатики, вітаміни, хлористий кальцій. Госпіталізація у відділення патології вагітності обов’язкова, так як високий ризик втрати плода. Якщо в результаті проведеного обстеження виявлено триваюча геморагія, проводять екстрену аднексэктомию лапароскопічним методом. Вагітність у більшості випадків вдається зберегти.

    болит в области яичникаПричини болю в яєчнику може встановити тільки лікар

    Гетеротопічна вагітність

    Являє собою одночасно маткову та позаматкову вагітність. Зустрічається рідко, частіше після ЕКЗ. При цьому одна запліднена яйцеклітина закріплюється в порожнині матки і розвивається нормально, друга проникає в маткову трубу. Діагностика утруднена, загальна картина мало відрізняється від нормальної вагітності на ранніх стадіях. У жінки можуть виникати незрозумілі болі в проекції яєчника. Методи діагностики:

    • УЗД;
    • магнітно-резонансна томографія;
    • лабораторні методи (зміни з боку гормонального балансу, не властиві нормальній вагітності).

    Лікування ВМБ оперативне. Зберегти ембріон, що розвивається, в порожнині матки, вдається, якщо патологія була виявлена незабаром після виникнення. При цьому видалення неправильно локалізованого плода проводиться лапароскопічно. При розривах маткової труби, викликаних зростанням зародка, відбувається переривання нормальної вагітності.

    Біль — свідчення того, що в організмі відбуваються зміни. Часто вони є фізіологічними і не вимагають втручання. Однак якщо болять яєчники при вагітності, необхідно встановити, що до цього призвело. Діагностика хвороби на ранній стадії зазвичай дозволяє зберегти плід, на пізній зробити це вдається не завжди. Будь погіршення самопочуття під час виношування дитини потребують консультації лікаря, який визначить, чому болять ті або інші внутрішні органи і що робити, щоб уникнути важких наслідків цього. Самолікування неприпустимо.

    Читайте далі: гестоз при вагітності