Бішон фрізе: все про особливості породи, характеру, виховання

830

Бішон фрізе – маленька декоративна собачка з яскравою зовнішністю, що запам’ятовується і веселим характером. Стильно підстрижені вихованці, що мають схожість з пухнастим кульбабою, здатні викликати посмішку розчулення на обличчі кожної людини. Ця тварина володіє невичерпним запасом енергії і залишається активним до самої старості.

Французька болонка — так ще називають бішона-собака розумна, що має безліч талантів і добре піддається навчанню. Відмінною особливістю представників породи є білосніжна кучерява шерстка.

Бішон фрізе – короткий опис породи

Собака бішон фрізе народжена для того, щоб бути сонячним промінцем і приносити в життя своєї сім’ї щастя. Ці песики дуже товариські і грайливі, вони люблять перебувати в центрі уваги і просто розквітають від любові.

Бішон – природжений артист. Ось чому він так часто стає зіркою циркової арени.

Бішончики можуть вивчити безліч трюків і відчувають справжнє задоволення, демонструючи їх оточуючим. Причому роблять вони це не тільки в цирку, але і в повсякденному житті, розважаючи таким чином і своїх господарів, і їх гостей.

Французька болонка-розумне і хитре створіння. При відсутності дисципліни і належної уваги ваш чотирилапий вихованець швидко перетвориться в неслухняне створення, здатне заподіяти багато неприємностей.

Бішони дуже погано переносять самотність, тому залишати їх надовго наодинці з власними думками не рекомендується.

Історія появи

Порода бішон фрізе дуже давня. Але так як людство не так давно стало фіксувати досягнення в області селекції, історія походження цих собак досконально невідома.

Є припущення, що прабатьки всіх сучасних болонок жили на канарських островах. Там вони виконували корисну роботу: ловили щурів. Моряки брали симпатичних білих собачок з собою на торгові судна, використовуючи і там їх в якості щуроловов і охоронців вантажу. Саме таким чином, подорожуючи з мореплавцями, собачки і потрапляли в різні куточки світу.

Спочатку собаки мали назву «барбі-шон», і лише пізніше воно було скорочено до звичного нам «бішон».

Порода була помічена і оцінена в 14-му столітті. Саме у франції зміст цих собак стало писком моди, яка почалася дуже давно і не проходить і донині. Бішони в один момент стали постійними супутниками представників вищого суспільства. Прогулюючись з собачками, що нагадували красиву іграшку, ніхто навіть і не згадував, що в недалекому минулому вона займалася ловом щурів.

Бішонам приділялося багато уваги. Цих собак наряджали, прикрашали їх стрічками, робили вихованцям гламурні стрижки та оригінальні укладання. Все ж «принади » розкішного світського життя не змогли вбити в собаках життєлюбність, їх віру в людей. Бішони як і раніше залишалися ідеальними компаньйонами, орієнтованими на людину.

Йшов час, змінювалися правителі, але білосніжна кучерява собачка як і раніше залишалася модною. Незмінні супутники знаті тільки до кінця 19-го століття стали компаньйонами простих людей. А в 20-му столітті селекціонери стали працювати над породою, тоді ж закріпивши за нею назву «бішон фрізе».

Bichon a poil frise – офіційна назва бішона. Воно перекладається як»кучеряве пальто». Саме так називають собачку, що нагадує оксамитову подушечку, на якій тварина сиділа, супроводжуючи знатних панів на бали і раути.

Незважаючи на популярність бішона і неминущу моду на нього, перший стандарт породи був прийнятий тільки на початку 20-го століття. В америці порода була визнана тільки після другої світової війни, і лише після цього собаки придбали популярність в європі.

Зовнішність собаки (стандарти)

фото: https://www.flickr.com/photos/svenskamassan/24310212415 /

Розміри

Порода собак бішон має невеликі розміри: зріст 25-30 см і вага близько 5 кг.тіло тварин має бути пропорційним.

Шерсть

Покривна шерсть у представників породи м’яка і шовковиста, що представляє собою спіралеподібні завитки. Довжина вовняного покриву близько 10 см.є досить густий підшерсток.

Чистокровні представники породи завжди мають білосніжний окрас.

Цуценята бішон фрізе у віці до року можу мати бежевий відтінок вовни.

Голова

Об’ємна шерсть створює враження, що голова собаки має досить великі розміри. Насправді це не так, голова у представників породи невелика, пропорційна тулубу. Черепна частина голови має плоску форму.

Три чорні намистинки-очі і ніс – добре видимі на білосніжній шерсті, утворюють трикутник з рівними сторонами.

Щелепи широкі, змикаються, як правило, в ножицеподібному прикусі. Краща повна зубна формула.

Прямий прикус також допустимо.

Очі

https://www.flickr.com/photos/tjarda/2339516878/

Очі, що мають середній або великий розмір, округлі. Колір райдужки-темно-коричневий.

У дивиться вперед собаки білки очей абсолютно непомітні.

Французька собака має міцне, трохи розтягнуте тулуб. Спина у тварини м’язиста, широка поперек злегка вигнута. Круп округлий, трохи похилий, груди добре розвинена, живіт в міру підтягнутий.

Кінцівки прямі. Задні лапи, поставлені широко, мають добре розвинену мускулатуру.

Хвіст

Посаджений трохи нижче лінії спини хвіст знаходиться в піднятому положенні під час руху тварини. Він витончено згинається, а не закручується.

до недоліків, що кваліфікуються як серйозні, відносяться:

  • невпевненість;
  • відсутність пігментації носа;
  • світлі очі;
  • наявність під очима доріжок від сліз;
  • згорнутий в кільце хвіст;
  • плями на шерсті тварин, які старше 12 місяців.

дискваліфікуючі пороки:

  • агресивність;
  • надмірна скромність;
  • недокус або перекус;
  • мигдалеподібна форма очей;
  • опуклі очі;
  • дуже світла райдужка очей;
  • невідповідний стандарту забарвлення;
  • великий розмір;
  • карликовість;
  • не кучерява структура вовни;
  • статура, яку можна вписати в квадрат;
  • крипторхізм псів.

Характер бішона

фото: https://pixabay.com/photos/dog-sweet-animals-pets-bichon-4398243/

Бішон – позитивна тварина, яка все віддасть, щоб опинитися в самому епіцентрі цікавих подій. Він любить виконувати різні трюки, привертаючи таким чином до себе увагу. Це стосується не тільки цуценят, але і дорослих собак. Цей домашній вихованець стане відмінним другом для всієї родини.

Французька болонка з неприхованим задоволенням стане позувати, якщо побачить, що її знімають.

Бішони мають спокійний характер, в більшості своїй це добрі і ласкаві собаки. Їм невластива агресивність і прагнення до лідерства. Вони люблять спостерігати і дуже тонко відчувають будь-яку зміну у ставленні до себе.

Представники породи мають відмінний слух. Дуже часто навіть незначний шерех змушує їх заливатися пронизливим гавкотом.

По відношенню до інших тварин бішони також дуже толерантні. Вони дивно легко можуть знайти спільну мову навіть з величезною псиною, що забігла у двір.

Ставлення до господаря

Порода бішон фрізе дуже чутлива до уваги з боку людини, і його відсутність обов’язково негативно позначиться на вихованця. Слухняна до недавніх пір собака може не тільки оголошувати округу неприємним виттям, але також псувати речі і меблі. Тварина може навіть завдати шкоди своєму здоров’ю, роздряпуючи шкіру і вириваючи шерсть. З цієї причини не варто заводити болонку людям, довго бувають у від’їздах.

Бішон фрізе дуже трепетно і з любов’ю стане ставитися до того господаря, який буде приділяти йому достатньо часу, займатися з ним і виховувати, не підвищуючи голос. Фізичне покарання також є неприйнятним.

Повітряний песик насправді відрізняється міцною конституцією і підходить навіть сім’ям, в яких ростуть дітки. Бішон впишеться в будь-яке оточення: він пограє з малечею, прогуляється поруч з активним господарем або чинно і спокійно посидить поруч з літньою людиною, якщо тому потрібен відпочинок.

Болонка-відмінний компаньйон для людей у віці. Вона допомагає літнім людям зберегти оптимізм і віру в краще, підтримує їх життєлюбність і заражає позитивом.

Ставлення до дітей

Маленький пухнастик є улюбленцем дітей. Він відмінно порозуміється з малюками і приємно проведе з ними час.

Не варто залишати наодинці з бішоном зовсім крихітну дитину. Малюк може необережно образити тварину, і то, захищаючись, зможе у відповідь вкусити.

Ставлення до незнайомців

Бішон фрізе абсолютно спокійно реагує на появу незнайомих людей, не піднімаючи грізного гавкоту. Тому в якості охоронця така собака навряд чи підійде.

Мініатюрні розміри не стануть перешкодою в тому випадку, якщо господареві бішона загрожує небезпека.

Вірний песик встане на захист коханої людини навіть в тому випадку, якщо розміри противника будуть перевищувати його власні.

Всі риси характеру, властиві породі, можуть проявитися у вашому вихованці. А можуть і не проявитися. Адже всяка тварина індивідуально, і не варто кожного «кульбаби» підганяти під загальноприйняті вимоги.

Догляд та утримання

Бішон фрізе найкомфортніше буде відчувати себе при квартирному утриманні. Побут малюка потрібно налагодити з перших днів і постаратися зробити його комфортним. Для цього необхідно визначити цуценяті місце для відпочинку і сну, придбати для нього окремий посуд та іграшки.

Прогулянки

https://pixabay.com/photos/small-dog-white-dog-fluffy-dog-3512586/

Французька болонка легко вчиться справляти нужду в лоток або на пелюшку. Але це не повинно стати приводом для того, щоб позбавити вихованця задоволення побігати по вулиці і подихати свіжим повітрям. Звичайно, мініатюрна собачка не потребує великих фізичних навантаженнях, але кожен день вона із задоволенням проведе поза стінами будинку півгодинки або годину.

У тварини, якого позбавили можливості побігати по двору, псується характер. Результатом цих змін можуть стати зіпсовані меблі і погризені речі.

Гігієна

Догляд за бішоном стандартний, більшої уваги зажадає тільки шерсть вихованця.

Привчати малюка до гігієнічних процедур потрібно з самого раннього віку. Адже без них не обійтися, якщо ви хочете, щоб ваша собака залишалася красивою. Малюк, який звик з перших місяців до контакту з людиною, буде спокійніше переносити всі маніпуляції по відношенню до власної персони.

Щотижня доведеться оглядати вушка собаки, щоб запобігти або вчасно помітити і зупинити будь-яку хворобу. Особливої уваги потребують очі вихованця, адже порода має схильність до сльозотечі.

Для догляду за очима бішона краще використовувати спеціальні засоби, які продаються у ветеринарній аптеці.

Купати болонку доведеться часто. Адже біла шерсть дуже швидко брудниться, і чотирилапий вихованець придбає недоглянутий вигляд.

Під час купання найкраще використовувати спеціальні шампуні, призначені для миття собак з білосніжною шерстю.

Французькі болонки мають схильність до проблем із зубами. Щоб уникнути передчасної втрати зубів, потрібно регулярно чистити собаці зубки і періодично пригощати її ласощами-зубочистками. Також раз на два місяці доведеться обрізати вихованцеві кігті.

Болонки не такі активні породи, які багато гуляють, сточуючи кігтики природним чином. У зоомагазині слід придбати когтерез, який полегшить процедуру підстригання кігтів, і пилку. Пилка потрібна для того, щоб прибрати нерівності нігтьової пластини.

На бішона дуже рідко надягають нашийники. Адже вони сприяють звалювання вовни на шиї собаки, псуючи її зовнішній вигляд.

Білосніжною хвилястою шерстці симпатичного малюка доведеться приділяти достатньо уваги. Якщо дозволяє сімейний бюджет, можна просто відвідувати професійного грумера. Якщо ж такої можливості немає, доведеться навчитися все робити самостійно.

Для полегшення догляду за твариною рекомендується вкорочувати шерсть навколо геніталій і ануса.

Також важливо стежити, щоб шерстка не лізла малюкові в очі.

Стригти французьку болонку доведеться раз на два місяці. Якщо ваш вихованець є виставковим тваринам, доведеться робити просту стрижку, покликану підкреслити стандарти породи. Ну а якщо ви є власником бішончика для «душі», можна поекспериментувати, періодично «приміряючи» на малюка нові образи.

Щоб захистити білосніжну шерстку бішона фрізе під час прогулянок в осінньо-зимовий період, рекомендується придбати спеціальний одяг. Вона коштує недешево, але симпатичний малюк, гордо ходить поруч в ошатному яскравому комбінезончику, обов’язково підніме настрій не тільки вам, але і всім проходять повз.

Годування

Тип годування кожен власник вибирає самостійно, виходячи їх своїх можливостей і бажань. Якщо вибір зроблений на користь сухого корму, потрібно відповідально поставитися до його купівлі. Адже бішони мають схильність до алергії. Крім того, тільки якісний корм супер-преміум або преміум-класу має в своєму складі всі необхідні вітаміни і мікроелементи, які сприятимуть гармонійному розвитку тварини.

При виборі натурального годування слід ретельно вивчити перелік заборонених і дозволених продуктів. Отже, що ж можна включити в меню бішончика? в першу чергу, м’ясо, морську рибу, сезонні овочі та фрукти, кисломолочну продукцію, каші. Виключити з меню улюбленця потрібно річкову рибу, солону і солодку їжу, хлібобулочні вироби, жирну їжу, цитрусові.

При натуральному годуванні двічі на рік доведеться давати коханому «кульбабі» вітаміни.

Свіжа питна вода повинна знаходитися в зоні досяжності собаки постійно.

Виховання і дресирування

фото: https://www.flickr.com/photos/akaporn/539123110/

Бішон – не вівчарка, покликана охороняти територію, тому він не потребує спеціального дресирування. Робота з собакою спрямована на відпрацювання тих команд, які потрібні для соціалізації. Виховувати малюка потрібно з перших днів, розучуючи елементарні правила поведінки в будинку. Щеня повинен чітко засвоїти, що є спеціальні місця для відпочинку, туалету і прийому їжі. Він повинен розуміти, що робити можна, а що категорично забороняється.

Не можна йти на поводу у тварини і дозволяти йому випрошувати їжу зі столу.

Як правило, бішони добре піддаються дресируванню і вже до року опановують необхідним багажем знань, що допомагає їм виконувати всі базові команди. Крім того, болонка не просто принесе м’ячик або паличку по команді господаря, вона зробить це з великим задоволенням.

Собака бішон фрізе прагне догодити господареві, виконуючи його вимоги, і ніколи не відмовиться від заохочення за хорошу роботу, виданого у вигляді ласощів.

Успішного результату можна домогтися тільки в разі спокійного ставлення до вихованця. Крики і лайка не зможуть викликати у собаки нічого, крім негативу.

Здоров’я собаки

Французька болонка – собака, що володіє міцним здоров’ям. Представники породи вважаються довгожителями і нерідко доживають до 18 років, ні на що не скаржачись.

і все ж ці собаки мають схильність до таких хвороб, як:

  • захворювання нирок;
  • сечокам’яна хвороба;
  • епілепсія;
  • дерматити;
  • проблеми з зубами;
  • вивих колінної чашечки;
  • алергія;
  • вушні хвороби.

Щоб не стати постійним пацієнтом ветеринарного кабінету, слід купувати цуценят тільки в хороших розплідниках у перевірених заводчиків.

Запорукою здоров’я вашої собаки стануть своєчасна вакцинація, регулярна проглистовка і обробка від зовнішніх паразитів.

Як вибрати цуценя болонки

https://www.flickr.com/photos/optictopic/8659917666/

Для того щоб ваш щеня був здоровим і радував багато років, потрібно дуже ретельно вибирати домашнього вихованця. У цій справі допоможуть приватні розплідники, де приділяється дуже пильна увага і мамі цуценят, і їм самим.

У посліді зазвичай народжується не так вже й багато цуценят.

Не варто вірити оголошенням, які гарантують придбання породистого малюка за низькою вартістю.

На ринку неможливо придбати чистокровного бішона фрізе. У кращому випадку вам можуть підсунути білосніжного пуделя або метиса.

Якщо вам потрібна саме французька болонка, краще взяти в допомогу фахівця, який знає стандарт і всі тонкощі породи.

Заздалегідь рекомендується вивчити відгуки про розпліднику, познайомитися особисто з власником і з усіма документами. Тільки після цього можна приступати до вибору цуценя.

Важливим є не тільки зовнішній вигляд маленьких бішонів, але і їх поведінка.

Не варто купувати полохливих малюків або ж, навпаки, надто агресивних. Обраний вами бішончик повинен бути без вад у зовнішності, чистим і доглянутим. Неприпустимим є наявність виділень з очей, лисин на шкірі, ран, саден. Тьмяна шерстка також є ознакою поганого здоров’я.

Забирати в будинок цуценя можна тільки тоді, коли він досяг віку 2,5-3 місяці. Якщо вам потрібна виставкова собака і в майбутньому ви плануєте блищати на подіумах, краще вибрати підрощеного цуценя. Тоді можна буде на власні очі переконатися в білосніжності і якості шерсткиМалюка, простежити за зміною зубів і помітити, опустилися чи яєчка в мошонку маленького кобеля.

Скільки коштує бішон фрізе

У росії вартість бішона фрізе, вирощеного в розпліднику, починається від 15 тисяч рублів. Приватні заводчики продають малюків дешевше, в середньому за 7 тисяч і вище. Щеня без документів обійдеться в 6 тисяч рублів.

На ціну впливає безліч факторів: статус розплідника, наявність титулів у батьків цуценя, екстер’єр самого малюка. Тому правильним буде твердження, що у кожного маленького бішона фрізе своя, індивідуальна вартість.

Плюси і мінуси породи

до плюсів породи відносяться наступні:

  • мініатюрність;
  • незвичайна зовнішність;
  • вміння пристосуватися до будь-якого господаря;
  • дружелюбність;
  • відмінний характер;
  • позитивність;
  • легкість при вихованні і дресируванні;
  • не вимагає щоденних довгих вигулів;
  • швидко вчиться справляти нужду в лоток.

мінуси породи:

  • не любить самотність;
  • вимагає регулярного догляду за шерстю;
  • схильність до алергії;
  • рідкість і висока вартість.

Висновок

Порода бішон фрізе народжена, щоб стати вірним другом і надійним компаньйоном своєму господареві. Люблячи і поважаючи вихованця, можна виростити не просто собаку, а повноцінного члена сім’ї, який буде радувати і приносити у ваше життя тільки позитив.