Везикулопустулез у новонароджених

2083

Зміст:

  • Везикулопустулез у новонароджених
  • Вроджений везикулопустулез
  • Діагностика
  • Лікування
  • Прогноз і профілактика
  • Везикулопустулез – це поширена хвороба, яка вражає легко ранимі шкірні покриви і потові залози дитини. У дітей з моменту народження і по 10-й день життя часто зустрічаються шкірні висипання з гнійним вмістом. Цей процес супроводжується погіршенням стану дитини, що лякає батьків, які в подальшому вдаються до неправильної тактики по догляду за немовлям і самостійного лікування. Тому краще зрозуміти, що це за хвороба, які причини і принципи терапії.

    Везикулопустулез у новонароджених

    Інфікування дитини відбувається протягом перших двох тижнів життя. Збудником найчастіше є стафілококова інфекція, рідше гриби роду Candida, кишкова паличка й стрептококи, які потрапляють в організм малюка через подряпини, попрілості.

    Причини виникнення хвороби:

    • неправильний догляд за шкірою немовляти;
    • інфіковані пелюшки;
    • використання брудного одягу;
    • сильно або недостатньо зволожене приміщення;
    • захворювання в анамнезі батьків;
    • ослаблений імунітет дитини;
    • відмова від годування груддю.

    Везикулопустулез у новонароджених проявляється млявістю, сонливістю немовляти, відмовою від їжі. Після цього одночасно підвищується температура тіла, з’являється червона дрібна висипка. Найчастіше місцями висипань є пахвові западини, ліктьові згини, крижі, шия, волосиста частина голови. Плями маленьких розмірів поступово перетворюються в пухирці, які наповнюються спочатку прозорою рідиною, а незабаром запальний ексудат набуває гнійний характер. Везикулопустулез у новонародженого має властивість самостійно розкриватися, утворюючи ерозії з корочками.

    Вроджений везикулопустулез

    Нерідко при народженні дитини або протягом перших 3 днів виявляються везикулярна висипка з гнійним вмістом, що називається вродженим везикулопустульоз. У цьому випадку джерело інфекції – інфікована матір, у якої в анамнезі був непролікований вогнище з шкідливими бактеріями. Тобто діти ще до народження заражаються мікроорганізмами, що викликають до моменту народження вроджений везикулопустулез.

    Везикулопустулез у новонароджених вимагає лікування для попередження ускладнень і залишкових явищ

    Діагностика

    Для точного діагнозу і правильно призначеного лікування доктор зіставляє клінічні та анамнестичні дані батьків і дитини, оцінює епідемічну обстановку, причини, за якими могла розвинутися хвороба, а також харчування дитини і догляд за ним.

    Враховуючи клінічні рекомендації, потрібно оцінити зміни в аналізі крові і виконати посів рідини, взятої з бульбашок, для подальшого виявлення збудника.

    При своєчасному зверненні до лікаря-педіатра або неонатолога везикулопустулез успішно виліковується, не залишаючи ніяких слідів, звичайних після гнійних утворень. Однак при запущеній формі можуть розвинутися тяжкі ускладнення:

    • пухирчатка – інфекційне захворювання, яке характеризується появою пухирів з запальною рідиною і миттєвим поширенням на шкірі та слизових оболонках;
    • псевдофурункулез – гнійне ураження потових залоз шкіри з утворенням вузлів в підшкірно-жировій клітковині. Симптоматика дуже схожа з фурункульозом;
    • омфаліт – гнійно-запальний процес в пупкової рани і околопупочной області. Виділяють кілька форм: катаральний, флегмонозний, гангренозний;
    • флегмона – запалення підшкірно-жирової клітковини з наступним утворенням великої кількості гною. Відмітна особливість флегмони у новонароджених – це переважання некротичних змін над запально-ексудативними;
    • ексфоліативний дерматит, або хвороба Ріттера, – важкий процес, що протікає в декілька етапів. Призводить до відшарування шкіри. Частіше розвивається у недоношених дітей або у дітей з ослабленим імунітетом;
    • сепсис – виникає при попаданні мікроорганізмів і їх токсинів в кров. Це викликає різко виражений інтоксикаційний синдром. Розвивається швидко, з подальшим розвитком серцево-судинної недостатності.

    Лікування

    Насамперед потрібно звернутися до дільничного педіатра, так як самостійно розпочате лікування погіршує перебіг хвороби.

    Для початку важливо приділити особливу увагу гігієнічному догляду за дитиною, а також не забувати про профілактику попрілостей.

    При неускладненій формі везикулопустулеза використовують місцеву терапію, яка включає в себе наступні маніпуляції:

    • обробку природних шкірних складок антисептичними розчинами: блідо-рожевим розчином калію перманганату, фурациліном;
    • видалення бульбашок з допомогою стерильної голки і 70% розчину етанолу;
    • змазування ерозій і скоринок спиртовим розчином 1-2% діамантового зеленого або евкаліпта, аніліновим барвником, фукорцином. Також присипають гнійнички банеоцином, неоміцином;
    • для відновлення шкірних покривів і потових залоз також застосовують немедикаментозні методи лікування: постійні гігієнічні ванни з відваром квіток ромашки, чистотілу, розчином перманганату калію, а також ультрафіолетове опромінення.

    При високій і тривалій температурі або розвитку ускладнень починають застосовувати антибактеріальну терапію з урахуванням виявленого збудника. Найчастіше лікування проводять препаратами групи цефалоспоринів 1 або 2 покоління. Дезінтоксикаційна терапія – необхідна частина запущених форм везикулопустулеза, яка проводиться у відділенні інтенсивної терапії для контролю за життєвими показниками новонародженого.

    врожденный везикулопустулез

    Розчин брильянтового зеленого часто застосовується для лікування везикулопустулеза у новонароджених

    Прогноз і профілактика

    При правильних лікувальному догляду, обробки шкірних покривів і годуванні дитина швидко одужує, а хвороба не залишає жодних слідів. Лікування контролює дільничний педіатр щодня, для того щоб стан малюка не погіршилося. Молодим мамам рекомендується не нехтувати порадами лікаря.

    При несвоєчасному лікуванні виникають не тільки залишкові явища, але і важкі ускладнення, які ведуть до несприятливого результату.

    Профілактика шкірних висипань передбачає дотримання правил догляду за новонародженим і санітарно-епідеміологічного режиму, а також виявлення інфікованих вагітних жінок. Майбутнім породіллям рекомендовано регулярно проходити медичний огляд, правильно і вчасно виконувати всі гігієнічні процедури, використовувати термічно оброблене білизна.

    Також цікаво почитати: пухирчатка новонароджених