Види та методи лікування гепатиту у дітей

1058

Зміст:

  • Причини зараження дитини
  • Прояви хвороби у дітей до року
  • Клінічна картина
  • Преджелтушная стадія
  • Період жовтяниці
  • Фульмінантна форма
  • Стадія одужання або переходу в хронічний процес
  • Лікування
  • При гепатиті у дітей функцію печінкових клітин порушується на тлі впливу провокуючих факторів. Найчастіше у педіатричній практиці зустрічаються вірусні захворювання, а саме — гепатити А і В. Сучасна медицина пропонує ефективні методи лікування патології.

    Причини зараження дитини

    Коли збудник проникає в організм, він з током крові потрапляє в печінку. Тут вірус активно розмножується, спричиняє руйнівний і токсичну дію на орган. При гострій формі у малюка виникають яскраво виражена клінічна картина, а при хронічному перебігу патологія проявляється стерто і незначно.

    Гепатит у дітей зазвичай викликається вірусами А і В і супроводжується ураженням клітин печінки

    Як відбувається інфікування:

    • Контакт з біологічними рідинами людини, що страждає гепатитом (кров, сеча, слина, молоко матері). Збудник легко надходить в організм через мікроскопічні пошкодження.
    • Фетальным шляхом. Якщо мати інфікована, вірус проходить крізь гематоплацентарний бар’єр і викликають зміни в печінці малюка.
    • Через материнське молоко. Деякі види мікроба легко досягають молочної залози. Ось чому інфікована мама може заразити немовляти.
    • Через забруднену воду. Якщо дитина вип’є рідину, де міститься висока концентрація вірусу гепатиту А, він заразиться хворобою Боткіна. Це може статися навіть під час купання у відкритому водоймищі, коли малюк випадково заковтує воду.
    • Контактно-побутовим способом. Якщо дитина використовує чужі засоби особистої гігієни (зубна щітка, мочалка, рушник), це може призвести до зараження.
    • Під час медичних процедур. Вкрай рідко дитина інфікується гепатитом В або С при оперативному втручанні або виконанні ін’єкції (частіше, якщо вони виконані поза спеціалізованого медичного закладу).
    • Після пересадки печінки. Якщо малюка розвинулися тяжкі захворювання органу, потрібна трансплантація тканини. Існує ризик, що донор може бути інфікована.
    • Після токсичного отруєння. Оскільки печінка відповідає за знезараження організму, їй доводиться інактивувати небезпечні речовини в організмі. Деякі з них здатні надавати руйнівну дію на гепатоцити, що призводить до загибелі печінкових клітин.

    Щоб не сталося зараження, діти повинні бути захищені від всіх перерахованих факторів. Малюкам обов’язково потрібно проводити вакцинацію проти гепатиту.

    Прояви хвороби у дітей до року

    При вродженому гепатиті малюк інфікується внутрішньоутробно. Ризик зараження матері особливо великий, якщо у неї немає необхідного щеплення.

    Патологія печінки розвивається у новонароджених і немовлят стрімко. Ймовірність ускладнень залежить від ваги малюка і супутніх захворювань внутрішніх органів.

    Відмінні прояви патології на першому році життя:

    • Іноді захворювання протікає без жовтяниці.
    • Спостерігається збільшення печінки (гепатомегалія), при якій границі печінки суттєво виходять за межі норми.
    • Патологія часто хронизируется.
    • Зустрічаються фульмінантна форма гепатиту, особливо у немовлят перших 6 місяців життя. Стан дуже важкий: спостерігається некроз печінкової тканини.
    • Хвороба може протікати разом з бактеріальною інфекцією. Така форма переноситься дитиною дуже важко і вимагає призначення антибіотиків.
    • Порушується перебіг основних стадій захворювання. У грудничка може бути змінена тривалість інкубаційного, жовтяничного періоду.
    • Гепатит у дітей часто супроводжується розвитком ускладнень. Чим молодша дитина, тим вище ризик появи несприятливих наслідків.

    Найчастіше найбільш важкий перебіг патології зустрічається у немовлят на 3-6 місяці життя. У деяких випадках захворювання закінчується летальним результатом.

    Клінічна картина

    Ознаки патології залежать від збудника інфекційного процесу, а також періоду захворювання. Гепатит у дитини проходить 4 послідовні стадії. У инкубационную відсутня симптоматика. При гепатиті А (ВГА) вона триває 7-50 діб, У – від місяця до півроку, З – від декількох днів до 26 тижнів.

    Преджелтушная стадія

    Характеризується виникненням перших симптомів. Вони залежать від того, за яким типом протікає період. Розрізняють 4 варіанти преджелтушной стадії:

  • Катаральна форма. У дитини відзначається підвищена температура тіла. З’являються катаральні порушення у вигляді закладеності носа, кашлю, слабкості, втрати апетиту, а також кровотеча з носа. При первинному огляді у педіатра лікар часто ставить діагноз ГРЗ.
  • Гастритическая форма. Дитина скаржиться на болі в правому підребер’ї. Його турбує нудота, втрата апетиту, іноді блювотні позиви. Часто такі ознаки можна сплутати з проявами харчового отруєння.
  • Астеновегетативная форма. Характеризується слабкістю, сонивостью і підвищеною стомлюваністю. Дитина скаржиться на головний біль, відмовляється від їжі.
  • Артралгическая форма. З’являється інтенсивна суглобова біль. На шкірних покривах утворюються висипання. Є ознакою гепатиту В.
  • Тривалість преджелтушной стадії залежить від збудника. Для ВГА вона становить близько 1 тижня. Для інших форм триває близько 2-3 тижнів. Із закінченням преджелтушной стадії збільшується печінка, сеча стає темною.

    Період жовтяниці

    вирусныеВірусні гепатити супроводжуються інтенсивним забарвленням шкірних покривів і слизових

    За 1-2 доби шкірні покриви і слизові оболонки забарвлюються в жовтий колір. Спочатку можна побачити зміни на склер, а потім вони поширюються на слизову оболонку порожнини рота, обличчя, тіло і кінцівки. Надалі жовтяниця зникає в зворотній послідовності.

    При ВГА ця стадія починається раніше, швидко наростає і проходить у порівнянні з іншими видами. Жовтяниця при гепатиті В відрізняється тривалим преджелтушным періодом. Вона повільно наростає протягом довгого часу.

    Сеча стає темною забарвлення, що нагадує міцний чай. Кал знебарвлюється і стає схожий на білу глиняну масу.

    Часто у маленьких пацієнтів виникає шкірний свербіж.

    Лікар намацує збільшені розміри печінки та селезінки.

    При тяжкому перебігу спостерігаються петехії на шкірі і носові кровотечі. Дитину турбують розлади центральної нервової системи: млявість, розлад сну, безсоння. Іноді виникають блювотні позиви і урежение частоти пульсу.

    З часом жовтяниця зникає, печінка з селезінкою знаходять нормальні розміри, а колір сечі стає звичним.

    Фульмінантна форма

    Це найбільш важка форма гепатиту. Відбувається посилена продукція антитіл, що вражають печінку. Настає некротізація тканини органу. Патологія спостерігається у малюків першого року життя: їх імунна система недосконала.

    При фульмінантний формі спостерігається наростання інтоксикаційних проявів і ураження центральної нервової системи. Дитина млявий вдень, а в нічний час неспокійний. Печінка сильно збільшується в розмірах. Потім з’являються симптоми геморагічних ускладнень: кровотеча з носа, блювота за типом » кавової гущі. Температура не перевищує 38 градусів, проте можливий розвиток судом. Потім дитина впадає в кому. З’являється печінковий запах з ротової порожнини. Знижується об’єм сечі, що виділяється, розвиваються набряки. Захворювання часто завершується смертльным результатом.

    Стадія одужання або переходу в хронічний процес

    До 3-4 тижні симптоматика ВГА стихає. Хворий повністю одужує.

    При гепатиті В період триває до трьох місяців. Малюка турбує відчуття тяжкості в області правого підребер’я, нездужання. Лікар намацує збільшену печінку. Якщо лікування було ефективним, пацієнт одужує.

    При невдалої терапії настає хронізація інфекції.

    Такий хворий потребує спостереженні і контролі захворювання. Воно може бути причиною небезпечних ускладнень.

    Лікування

    Діти госпіталізуються в інфекційне відділення, де їм проводять комплексну терапію. Клінічні рекомендації включають:

    • строгий постільний режим;
    • дієту;
    • медикаментозну терапію.

    При ознаках інтоксикації лікар призначає розчини глюкози, сорбенти. Глюкокортикоїди використовуються при злоякісному перебігу патології. При значному ураженні гепатоцитів застосовуються противірусні засоби, імуномодулятори.

    Для підтримки роботи клітин печінки призначаються гепатопротектори. У період реконвалесценції лікар застосовує жовчогінні ліки.

    признакиЩеплення — надійний спосіб попередити патологію

    Гепатит у дітей – важка патологія печінки, при якій відбувається ураження гепатоцитів. Зазвичай вона має вірусну етіологію. Захворювання особливо небезпечно у новонароджених і немовлят, оскільки в них імунна система недосконала. Не варто ігнорувати вакцинацію і позбавляти дитину захисту. Щеплення – ефективний метод вберегти малюка від небезпечної патології.

    Читайте далі: щеплення від гепатиту новонароджених