Витрификация ембріонів – показання та особливості процедури

851

Зміст:

  • Що це таке
  • Вимоги до матеріалів
  • Переваги вітрифікації
  • Порівняння з іншими методами непрямого запліднення
  • Показання до застосування
  • Спосіб відкладеного вітрифікації
  • Витрификация ембріонів застосовується, коли інші методи запліднення неможливі або неефективні. Методика дозволяє завагітніти в 95% випадків. При цьому протягом вагітності не відрізняється від звичайного виношування плоду.

    Що це таке

    Суть процедури полягає в швидкому охолодженні ембріона в спеціальному криопротекторном розчині. В результаті ембріон миттєво заморожується – тканини не ушкоджуються, зберігається їх життєздатність.

    Витрификация ембріонів — медот швидкого охолодження біологічного матеріалу

    Заморожений біологічний матеріал може зберігатися протягом декількох десятків років без розвитку яких-небудь аномалії в його структурі – пряма кріоконсервація клітин. Провідним умовою результативного запліднення є правильна розморожування ембріона, після якої понад 90% біологічного матеріалу виявляється придатним для проведення ЕКО — екстракорпорального запліднення.

    Медична процедура, як і витрификация ооцитів, тобто яйцеклітин, дозволяє провести введення в матку життєздатного ембріона. При цьому не розвиваються реакції відторгнення введених тканин, активно формується плацента, пуповина і плодовий мішок.

    Вимоги до матеріалів

    Найважливішою умовою є наявність здорових ооцитів і сперми. Серед усіх яйцеклітин вибирають найбільш життєздатні і заморожують їх. Після чого при необхідності можна використовувати будь ооцит. Аналогічна операція може проводитися зі сперматозоїдами. Заморожування яйцеклітин і сперми дозволяє вберегти найбільш стійкий генетичний матеріал і провести запліднення при оптимальному для вагітності і виношування плоду стан здоров’я жінки.

    Результативність вітрифікації ембріонів у чому залежить від стану криопротекторов – реагентів, що використовуються при заморожуванні біологічного матеріалу. Вони дозволяють захистити біологічні тканини від можливих температурних ушкоджень при зберіганні або розморожуванні. Неправильно підібрані кріопротектори значно знижують результативність ЕКЗ.

    Переваги вітрифікації

    Методика має ряд переваг порівняно з іншими способами екстракорпорального запліднення. Основні можливості процедури:

    • Відстрочка проведення імплантації біологічного матеріалу в матку на період, потрібний для відновлення гормонального балансу організму жінки після обов’язкової при ЕКО гіперстимуляції ооцитів.
    • Запобігання повторної гормональної стимуляції при нерезультативном заплідненні.
    • Проведення генетичної діагностики ембріона на предмет хромосомних патологій.
    • Можливість уникнути народження дитини з мутаціями або важкими вадами розвитку.
    • Запобігання розвитку багатоплідної вагітності – найбільш поширеного ускладнення при екстракорпоральному заплідненні, що несе небезпеку як для вагітної, так і для майбутніх дітей.

    Імплантацію ембріона можна проводити повторно. Це дозволяє підвищити індивідуальну імовірність подолати безпліддя при введенні біологічного матеріалу в строго встановлені періоди овуляторного циклу.

    Порівняння з іншими методами непрямого запліднення

    У порівнянні з іншими способами екстракорпорального запліднення метод вітрифікації підвищує ймовірність настання вагітності на 40%. Методика дозволяє більш ніж у 96% випадків запобігти загибель здатних до життя ембріонів.

    витрификация ооцитовВитрификация ооцитів найбільш результативний метод ЕКЗ

    У порівнянні зі способом повільної заморозки біологічного матеріалу кріоконсервація швидко переводить воду тканин в стан біологічного желе. При повільному заморожуванні з клітинної води утворюються мікроскопічні крижані кристали, що руйнують саму клітину, так і навколишні її тканини. Клітини в желеподібному стані здатні за короткий час відновити свою структуру та фізіологічні функції.

    Показання до застосування

    Рекомендовано вдаватися до заморожування ембріонів при:

    • підвищений ризик настання гормональної гіперстимуляції яєчників;
    • після неуспішної суперовуляції в ході проведення екстракорпорального запліднення;
    • до і після лікування раку з хіміо — або радіотерапією;
    • при виявленні поліпа/-ів в матці;
    • наявність дисфункціональних маткових кровотеч;
    • истонченном внутрішньому клітинному шарі матки.

    Рекомендовано вдаватися до заморожування біологічного матеріалу у всіх випадках, коли відсутня медикаментозна можливість нормалізувати овуляторний цикл жінки. Але вдаватися до цього можна при наявності суворих показань.

    Спосіб відкладеного вітрифікації

    Методикою можна скористатися з метою збереження жіночих статевих клітин до необхідного, практично не обмеженого часу. До способу вдаються в тому випадку, коли є необхідність у народженні дітей у більш пізньому віці або тоді, коли є хвороба, здатна нашкодити репродуктивної функції жінки.

    Метод схожий на звичайну витрификацию, але для збереження життєздатності біологічного матеріалу застосовуються більш стійкі кріопротектори. Але спосіб має меншу результативність у порівнянні зі стандартною процедурою.

    Методика вітрифікації ембріонів дозволяє завагітніти і повноцінно виносити дитину практично в будь-якому віці, коли немає можливості завагітніти стандартним шляхом. Порівняно з іншими способами екстракорпорального запліднення виживання біологічного матеріалу при кріоконсервації значно збільшується. Проведення методики потребує суворого медичного контролю.

    Читайте далі: особливості кріоконсервації ембріонів