Порада від Людмили Петрановской: не міняйте дітей з іншим темпераментом

777

«Постійно копошишься. Ти можеш швидше збиратися?», «Куди ти летиш завжди?», «Не стрибай, ходи спокійно»… Знайомо? Як же часто батьки одергивают своїх дітей. А все тому, що вони відрізняються за темпераментом.

Читайте також:Визначення типу темпераменту дитини

Але ж дитина не повинна збігатися з батьками за всіма параметрами! У активної мами може рости копуха-малюк, чи, навпаки, «заводний моторчик» буде жити в сім’ї флегматиків. І якщо батьки намагаються змінити темперамент дитини під себе, вони просто ламають його.

Не міняйте своїх дітей, — закликає відомий психолог Людмила Петрановська. — Скільки б сил і часу ви витратили ні, ви не зможете зробити гіперактивного дитини спокійним і врівноваженим, вайлуватого — моторним, розсіяного — бездоганно уважним, замкнутого — душею компанії, чутливого — незворушним.

Чим більше ви будете боротися з цими якостями, тим більше ризик просто невротизировать дитини і зруйнувати ваші стосунки, а незручне для вас поведінку в результаті тільки посилиться.

Фахівець відзначає, що дитина цілком може змінитися сам:

З якого віку стане розуміти, що його особливості можуть заважати йому, і захоче щось змінити, буде готовий докладати зусилля.

Дуже важливо, щоб до цього моменту він був упевнений, що може з вами порадитися, попросити допомоги, та просто поговорити відверто про свої особливості, про те, що йому в собі подобається і не подобається, що можна було б змінити і як. А до цього — не мучте ні себе, ні дитину.

Читайте також:Експерт: правило «набігається і засне» працює в бік погіршення сну

Матусі в Мережі, у яких не збігається з дітьми темперамент, розповіли, як це виглядає на практиці:

Мені, меланхоліки-інтроверту деколи хочеться сховатися в багажник викраденої машини, яку переправляють через океан. Тому що син холерик🙈. Але коли я знову і знову думаю про це, то розумію, як же мені пощастило, невимовно! Я не хочу і ніколи не хотіла дитини, який буде сидіти і ліпити вироби або читати, або що там ще. Бррр! Мій син не я, і це чудово! Він живий, допитливий, товариський, рухливий, він заряджає своєю енергією мене і всіх навколо. Це ж мій дарунок! Головне, побачити, зрозуміти і прийняти!

У мене молодша дочка дуже повільна. Правда, коли їй треба вона може робити все швидко. Але ключове в цьому «коли їй треба».

У мене дуже швидкий темперамент, всі справи буквально горять в руках. Як же складно не квапити старшу, вона дуууууууууууже повільна🐢 середня весела і швидка, ми з нею ідеально сочетаемся, а молодшенька гучна і вимоглива, теж як я зрозуміла боротися марно.

Людмила Петрановська підводить підсумок актуальною для багатьох батьків темі:

Не боріться з природою — приспосабливайтесь.

А у вас з дитиною збігається темперамент?

Всі фото: Depositphotos