Вичавлюємо зайву воду – лімфодренаж обличчя і тіла

776

Зміст:

  • Роль лімфатичної системи
  • Як впливає лімфодренаж
  • Види лімфодренажу
  • Як підібрати методику для різних областей тіла
  • До і після процедури
  • Лімфодренаж вважається косметичної та оздоровчої процедурою одночасно. Він допомагає впоратися з набряками, застоєм крові і лімфи, поліпшити зовнішній вигляд шкіри і стан підшкірної жирової клітковини, підвищити місцевий імунітет і впоратися з багатьма захворюваннями шкіри.Лімфодренаж ніг

    Роль лімфатичної системи

    Лімфатична система – це комплекс судин, який доповнює вени і капіляри. В лимфоток потрапляють речовини, які не можуть циркулювати в крові – деякі гормони, фізіологічно активні речовини, живильні з’єднання. За допомогою лімфатичної системи здійснюється відтік зайвої рідини з тканин і знижується навантаження на венозні судини.

    На відміну від кровоносних, лімфатичні судини тільки збирають рідина, а аналога артерій в лімфатичної системи немає. Лімфа утворюється з міжклітинної рідини – вона збирається в лімфатичні капіляри. Далі капіляри збираються в більш великі лімфатичні судини, що відводять зайву рідину від усіх областей організму, потім вони впадають у великі вени.

    Як впливає лімфодренаж

    Лімфодренаж стимулює процеси відтоку рідини і скорочення стінки лімфатичних судин. Це допомагає досягти відразу кількох цілей:

    • запобігання застою рідини і набряків;
    • поліпшення відтоку рідини від різних областей тіла і поліпшення їх кровопостачання;
    • активізація відновних процесів в тканинах.

    Процедура може проводитися в салоні і в домашніх умовах, але краще звернутися до фахівців, які мають підготовку в цій області і несуть відповідальність за свої дії. Підготовку до процедури потрібно почати з консультації у дерматолога і косметолога.

    Показання до проведення лімфодренажу:

    • в’ялість шкіри, вікові зміни;
    • відкладення жиру;
    • початкова стадія варикозу;
    • додатковий метод лікування запалень.

    Список протипоказань теж значний – процедуру не можна проводити при серйозних патологій шкіри, підшкірної клітковини і кровоносної системи. Не рекомендується вагітним і годуючим жінкам – шкода відведення лімфи не встановлений, але і користь його також не доведена. Перед тим, як робити лімфодренаж, бажано здати аналіз крові на коагулограму – показник згортання крові. Якщо є патології, ймовірний ризик утворення великих гематом.

    Види лімфодренажу

    Методики, за допомогою яких відводиться надлишок лімфи, можуть бути різними – від простих, які легко виконати вдома самостійно, до складних, що вимагають втручання фахівців. Кожна з цих методик має власні особливості, протипоказання і можливості для застосування. Вибір конкретної методики залежить від зручності для пацієнта і його можливостей, в тому числі фінансових.

    Найпростіший спосіб – ручний масаж. Спеціаліст масажними рухами видаляє надлишки лімфатичної рідини з тканин. Глибина впливу може бути різним – від поверхневих капілярів до «вичавлювання» глибоких судин. Ідеально підходить для ніг після робочого дня і для делікатних зон, які вимагають точного і дбайливого впливу.

    Дренажлімфатичнихсудинможепризвестидотравм, якщовиконуватийогонеправильно.

    Перша процедура, навіть за відносно простим методиками, повинна проводитися в салоні, а якщо пацієнтка планує надалі робити ці маніпуляції будинку, то фахівець може пояснити особливості процедури.

    Апаратний метод має кілька підвидів залежно від застосовуваних пристроїв. Використовувані пристосування мають свої переваги та обмеження, підібрати кращий з них допоможе лікар. Допускається застосування для особи, але використання в делікатних зонах (наприклад, бікіні) небажано.

    Мікрострумова стимуляція впливає на нервові закінчення в стінках судин. За рахунок цього досягається підвищення їх тонусу і поліпшення відтоку. В якості додаткового ефекту підвищується тонус м’язів і еластичність шкіри. Побічні ефекти – тонус м’язів може порушитися, особливо це стосується мімічних м’язів, що може призвести до появи зморшок.

    Ефектліфтингу, т.е. підтягуванняшкірипридренажурідини,досягаєтьсязарахунокпідвищенняїїпружності. Щобпідвищити ефективність, потрібнозмащуватишкірузволожуючимкремомпісляпроцедури.

    Міостимуляція – це більш виражений спосіб впливу на стінку лімфатичних судин. Електрика не впливає на нервові закінчення, а на м’язовий шар, підвищуючи тонус. Ефекти та обмеження схожі з попереднім методом.

    Методики зміни тиску стимулюють приплив артеріальної крові і відтік застояної рідини. Дія вакууму засноване на «присасывании» артеріальної крові до м’язів, а пресотерапія, навпаки, створює підвищений тиск, видаляючи надлишки. Для неї використовується спеціальний костюм, що дозволяє регулювати вплив.

    лицаЛімфодренаж особи

    Як підібрати методику для різних областей тіла

    Особа – найскладніша область для лікувальних маніпуляцій. Саме тут добре видимі ознаки старіння, але і помилки косметолога також стають видні, впливаючи на якість життя пацієнтки. Краще всього застосувати апаратні методи – вакуумні банки, які дбайливо, але ефективно стимулюють кровообіг і видаляють надлишки рідини.

    Лікувальні маніпуляції дозволяють позбутися від ознак старіння, набряків, мішків під очима, підготувати шкіру для подальших косметичних маніпуляцій. Між різними впливами потрібно витримувати перерву, щоб особа встиг відновитися, важлива й послідовність дій. Нещодавно проведена мезотерапія або ботокс виключають вплив на лімфатичну систему. Використання дренажу як підготовки до цим маніпуляціям покращує їх ефект.

    Дренажніпроцедуриздопомогоюкостюмапідсилюютьліполізрозщеплення жирів. При невеликих недоліки фігури метод можна використовувати для схуднення, але при серйозних проблемах з вагою дренаж не допоможе.

    Живіт, груди, спина – ці галузі вимагають сильного і ефективного впливу. Підійде ручний або микротоковый метод, використання високого тиску. Користь процедури не тільки поліпшення зовнішнього вигляду шкіри, але і в розщепленні жирової тканини. Другий ефект досить слабкий, але допомагає виглядати більш підтягнуто.

    Ноги. Припустимо ручне і прессотерапевтическое видалення рідини. Воно запобігає варикоз, покращує кровотік в м’язах, бореться з набряками і почуттям втоми. Така процедура корисна пацієнткам, які багато часу проводять стоячи або на ходу.

    До і після процедури

    Спеціально готуватися до лімфодренаж не потрібно. Процедура призначається на зручний для пацієнтки час, в день її проведення бажано дотримуватися питний режим – надлишок рідини знизить ефективність маніпуляції. Безпосередньо перед процедурою бажано прийняти душ або вмитися. Тривалість дії різна, вона залежить від того, в якій області застосовується дренаж. Максимальний час перебування в салоні – до 2 ч.

    Можливо поєднання з іншими процедурами, в першу чергу націленими на усунення жирової тканини. Найпопулярніше поєднання – дренаж лімфатичних судин + кавітація. Друга процедура – це розщеплення жиру з допомогою ультразвуку. Здавлювання тканин і стимуляція лимфоотока прискорюють процес виведення зруйнованої жирової тканини.

    Загальна кріотерапія буде більш ефективна, якщо провести процедуру після дренажу, а не до нього.

    Надлишокпозаклітинноїрідинипривпливінизькихтемпературнебезпечний,викликаєзагибельклітинізамістькористііомолоджуючогоефектуприноситьшкоду.

    Після завершення процедури пацієнтці захочеться в туалет. Це показник того, що лімфодренаж виявився ефективним і зайва рідина з тканин надійшла в кров. Після впливу рідина не може швидко повернутися в тканини, тому вона буде виділятися через нирки. Цей побічний ефект зберігається до 2 діб. У цей час потрібно контролювати питний режим – надлишок рідини поверне підшкірну жирову клітковину в початкове нездорове стан.

    Відразу після процедури шкіра може виглядати в’ялою, м’ятою – це наслідок відходу з неї рідини. Під час дотримання питного режиму зовнішній вигляд шкіри відновиться протягом декількох годин, вона стане підтягнутою.

    в домашних условияхАпаратний лімфодренаж особливо ефективний

    З інших побічних ефектів можливі дискомфорт під час процедури, запаморочення, підвищення артеріального тиску. Якщо самопочуття помітно погіршився, потрібно звернутися до лікаря. Фахівці радять не йти з салону відразу по завершенні процедури, а почекати близько півгодини.

    Лімфодренаж дозволяє вирішити відразу кілька проблем із зовнішнім виглядом шкіри і самопочуттям. Але слід пам’ятати про обмеження – при важких захворюваннях внутрішніх органів процедура швидше нашкодить, ніж допоможе. Щоб уникнути неприємних ефектів, потрібно проконсультуватися з лікарем. Також корисно знати про особливості свого організму, щоб хронічні захворювання не ставали неприємною несподіванкою.

    Читайте в наступній статті: що таке кавітація