Вона існує: мами і психологи чесно розповідають про післяпологової депресії

650

Мамин блюз, вигоряння, апатія, втома… В нашому сучасному суспільстві молоді мами страждають від післяпологової депресії. Але їх чомусь розуміють тільки психологи. У рідкісному випадку матуся скаже, що чоловік, мама чи свекруха по-справжньому оцінили глибину проблеми.

Читайте також:Порада дня: навчіться вчасно розпізнавати «маячки» емоційного вигорання

На все це вони, втомлені від «дня бабака» і безсонних ночей, чують у відповідь: «Ти ж будинку. Чому втомлюєшся?», «Не вигадуй»… А потім відбуваються трагічні ситуації, що потрапляють в топ новин та кримінальну хроніку. Багато матусі-користувачці Мережі поділилися своїми історіями про післяпологової депресії.

Була.. Сина не відразу полюбила. Думала, де ж воно-щастя материнства. Дитина сприймався як біологічна лялька, яка прийшла в цей світ отруїти мені життя і звести з розуму. У туалет і ванну ходила, поставивши поруч шезлонг з сином.. Ні бабусі, ні тітки, ні друзів.. Допоміг психолог. Пізніше -робота.

Я в якийсь момент так втомилася, дочка прокинулася 18-й раз за ніч. І я штовхнула неваляшку в стіну. І ревіла сама потім з донькою в обнімку. На жаль, в такі хвилини твоє оточення показує своє справжнє обличчя. Мені обличчя чоловіка не дуже сподобалося. В той момент я собі казала, що це пройде. Що, крім мене, дочку ніхто не пошкодує. І від цих думок хотілося бути сильніше.

У мене була з першою дитиною, зараз троє, народила в 31, важкі пологи, потім дитину три дні не бачила, його не прикладали, пізніше життя зі свекрухою, вона не допомагала. На тлі всього цього двомісячна депресія, відмовлялася годувати дитину, боялася за її життя, жахливий стан, йдеш і не знаєш куди. Педіатри на огляді бачили мою неосудність. На жаль, ніхто не допоміг, сама видерлась, чоловік став. Не було інформації, що це.

Почуття були жахливі, боялася, що не впораюся з дитиною. Але я швидко прийшла в норму. Головне не мовчати, я розмовляла про це з подругами, мамою, чоловіком, треба самій йти на контакт!

1,5 року тривала. Ніхто не розумів, крім однієї подруги. Всі інші говорили, «ну всім важко, не вигадуй, відволікай себе, від чогось втомилася те, спиш цілодобово, ой, у тебе тільки один а будь у кого двоє-троє, зберися. Ії ще багато схожих слів .

Дуже не вистачало розуміння, підтримки і просто, щоб обняли близькі люди і дали виплакатися і поспати.

Як вчасно зрозуміти ознаки післяпологової депресії? Адже це допоможе уникнути трагедії.

Якщо ви вже давно в стані зомбі, немає емоцій, не відчуваєте смак їжі, робите все на автоматі, як робот, дуже поганий сон (не пов’язаний з дітьми, а свій власний), відчуття, що світ став чорно-білим, не бачите фарб, відпочинок це не покращує стан — це ознаки депресії, – пояснює психолог Наталія Городуліна. – Вам терміново потрібна допомога лікаря в першу чергу. Психіатр — той лікар, який може точно діагностувати депресію і призначити лікування. Повідомте про це близьким і запишіться на прийом. Поставте себе і свій відпочинок на перше місце.

Фахівець називає корінь проблеми:

Мама не навчилася піклуватися про себе, вчасно помічати виснаження. Не виходить облаштувати своє життя так, щоб відпочити навіть при наявності маленьких дітей.

Це історія про те, що почуття провини не дозволяє мамі звалити дітей на чоловіка, свекруха, няню або подружку і відпочити хоч трохи. Спливає тема, що: «Я не можу ні на кого покластися, мені здається, що я починаю на ком-то їздити, коли прошу посидіти з дітьми»

Читайте також:Монолог мами: «Свекруха називає моє бажання іноді відпочити без дитини примхою»

Психолог Наталія Городуліна зазначає:

…в 4 випадках з 5 всі ці неприємні емоції проходять, якщо вдається відпочити. Не чекайте, поки оточуючі » помітять вашу втому і самі запропонують. Можете не дочекатися. Піклуйтеся про себе. Просіть допомогу.

Тему продовжує голова «Ради матерів» Росії Тетяна Буцька.

Післяпологова депресія може розвинутися протягом 2 років після пологів! Причин може бути мільйон. Ніхто не допомагає, сил не залишилося, чоловік вічно «втомився», батьки дорікають, друзі зникли з радарів, немає можливості навіть спокійно помитися, – перераховує громадський діяч.

Тетяна Буцька визнає, що оточуючі часто не помічають післяпологову депресію або не приймає її всерйоз. Призводить особистий приклад:

Пам’ятаю, мені чоловік ставив щодня один і той же питання: «Ну що сьогодні робила, знову спала весь день?» Він не уявляв собі кількість турбот у жінки з немовлям і щиро вважав, що втомлюється тільки він. Адже йому доводиться ходити на роботу. Порятунком став тільки вихід на роботу.

Читайте також:Бебі блюз і новий режим дня: Анастасія Решетова розповіла, як бути мамою новонародженого

Адже проблема в тому, що матусі в післяпологової депресії рідко говорять про свій стан, боячись осуду або насмішок. Виходить замкнуте коло…

Якщо у вашому оточенні є мама з немовлям, то зробіть самі крок назустріч — просто візьміть дитину і дайте їй відпочити, прийти в себе, – радить Тетяна Буцька.

І це буде вчинком! За пару годин молода мама зможе скупатися, поспати, відновити фізичну і емоційну рівновагу.

Підводячи підсумок теми, відзначимо: не збираєте в собі втома! Якщо емоційне виснаження переливається через край, обов’язково говорите з близькими, телефонуйте в службу психологічної підтримки!

А вам знайоме почуття післяпологової депресії? Розкажіть, як ви з нею впоралися?

Всі фото: Depositphotos