Все, що потрібно знати: педіатр відповів на 12 найчастіших питань про вітаміні D

501

Турботливі батьки прагнуть дати дитині все, що необхідно для його повноцінного розвитку, в тому числі і вітаміни. Проте тут все не так просто. І часом без спеціальних знань не обійтися.

Чимало питань викликає, наприклад, прийом вітаміну D. З якого віку його приймати, в якій кількості, чи потрібно попередньо здавати аналізи і які, треба приймати влітку… до Речі, про доцільність прийому вітаміну D влітку у своєму блозі цікавилася і нещодавно стала мамою втретє актриса Анастасія Цвєтаєва:

Чому в Ізраїлі, де багато сонця, його теж прописують?

Педіатр, неонатолог Ганна Левадна підготувала по темі прийому «сонячного» вітаміну пізнавальну інтернет-консультацію. Доктор відповідала на питання, які найчастіше задають з цього приводу батьки малюків.

Вітамін D впливає на ріст кісток, сон, м’язову, серцево-судинну, імунну, репродуктивну і нервову системи! Можливо, його дефіцит асоційований з рядом захворювань: частими ГРВІ, остеопороз, цукровий діабет 1 типу, бронхіальною астмою, розсіяним склерозом, депресіями, хронічною втомою, атопічним дерматитом, деяких видів раку.

Як отримати вітамін D?

Може надходити в організм 2 шляхами: із продуктів (джерела — жовток, печінка, жирна риба, вершкове масло, молочні продукти) і синтезуватися в шкірі під дією ультрафіолету. У більшості продуктів вміст вітаміну Д невелика, а дитина перших років отримує мало перерахованих вище продуктів, – пояснила Ганна Левадна. – Грудне молоко містить недостатня вітаміну D, щоб покрити її дефіцит (навіть якщо мама приймає даний вітамін). А знаходження по УФ-променями небезпечно (підвищує ризик фотостаріння і ризик раку шкіри в дорослому віці)

У кого дефіцит вітаміну D?

Найбільш часто дефіцит вітаміну D зустрічається у дітей першого року життя і підлітків. У групі ризику: діти з нирковою\печінковою недостатністю, ожирінням, недоношені діти, з мальабсорбцією, лікування антиконвульсантами, кортикостероїдами та ін., малорухливим способом життя, обмеженням молочних продуктів, зі смаглявою шкірою.

Читайте також:Дієтолог розповіла, скільки цукру насправді міститься в ПП-продуктах

Як виявляється дефіцит вітаміну D?

При рахіті знижується мінералізація кісток. Ознаки рахіту неспецифічні (м’які краю тім’ячка і кісток черепа, деформація черепа і кісток, дефекти емалі на зубах, вегетативні розлади, порушення сну та ін). На ознаки рахіту орієнтується лікар для того, щоб вирішити — профілактична або лікувальна доза потрібна дитині.

Не треба орієнтуватися на розміри тім’ячка (наприклад, забороняти при малих розмірах) лілі кількість зубів (наприклад, призначати при пізньому прорізуванні)

Чи потрібен дітям аналіз крові на вітамін D 25 (ОН)Д?

Ні, не рекомендується із-за стресу для дитини (забір крові з вени) і високої вартості. Вважається, що їм потрібна профілактична доза, якщо немає показань для лікувальної (це вирішує лікар). Аналіз може проводитися за показаннями (діти з груп ризику, за бажанням батьків та ін).

Читайте також:Новинка: для аналізу крові палець вже не будуть проколювати

Коли починати прийом вітаміну D?

Всі сходяться на думці, що приймати вітамін D треба з перших днів життя (а не з 1-го місяця життя, як вважалося раніше), – вважає фахівець.

А якщо мама п’є вітамін D?

Грудне молоко містить недостатню кількість вітаміну, щоб покрити дефіцит (навіть якщо мама приймає профілактичну дозу вітаміну D).

Робити перерву на прийом вітаміну D влітку?⠀

Більшість авторів рекомендують прийом вітаміну D цілий рік (так як дітям не можна рекомендувати отримання вітаміну D через УФ), але в зимові місяці доза може бути вище, ніж літні. А в жарких країнах (наприклад, в ОАЕ) рекомендовано, навпаки, в літній період підвищувати дозування, так як в спеку люди рідко знаходяться на сонці. Діти не повинні піддаватися впливу інтенсивних сонячних променів, це призводить до раку шкіри та інших негативних наслідків, тому безпечніше захищатися від сонця і приймати препарати вітаміну D. Завжди стежте за УФ-індексом і знаходите баланс.

Читайте також:Лікар-онколог розповів, як правильно засмагати, щоб не нашкодити красі і здоров’ю

Залежить чи прийом вітаміну D від типу вигодовування дитини?

Дітям на змішаному вигодовуванні рекомендовані ті ж дози, що і на ГВ.

В який час дня приймати вітамін D?

Точних рекомендацій немає. Вітамін D подібний до дії гормонів, тому може впливати на циркадні ритми, вироблення мелатоніну (гормону сну) і засипання, але якісними дослідженнями це не підтверджено. З точки зору еволюції, вітамін D ми повинні отримувати в першій половині дня, поки є сонце. Думаю, що краще давати його не перед сном.

Потрібен кальцій?

Профілактичний прийом препаратів кальцію здоровим дітям не показаний.

А якщо прийом вітаміну D неефективний?

У деяких людей є генетична схильність до низького рівня цього вітаміну, незважаючи на прийом препаратів вітаміну D (є генетичний аналіз на засвоєння вітаміну D).

Читайте також:Експерт: які продукти повинні бути в дитячому меню, щоб дитина росла розумною

В якій дозі приймати вітамін D?

Досі не досягнуто консенсусу між професіоналами різних країн, тому що його рівень у дітей залежить від віку, сезону народження, етнічної приналежності, рівня вітаміну D матері під час вагітності, харчування, пори року, перебування на сонці, індексу маси тіла і т. д. – пояснила педіатр Ганна Левадна. – Рекомендації в РФ вище, ніж в інших країнах. Думаю, це пов’язано з тим, що РФ — північний регіон (мало УФ), з особливостями харчування (не всі їдять продукти, багаті вітаміном D) і з тим, що майже ніякі продукти у нас не збагачуються вітаміном D.

У 2018г була прийнята абсолютно нова нацпрограма з корекції недостатності вітаміну D у дітей в РФ:

0-1міс:500МЕ

1м-1г:1000МЕ (А для північних регіонів рекомендовано збільшити дозу до 1500МЕ вже з 6 міс)

1-3г:1500МЕ

3-18років: 1000МЕ

недоношені діти та діти з ожирінням, зі смаглявою шкірою, кишкової мальсбсорбцией, патологією нирок і печінки та ін. Попередньо необхідно вимірювання рівня 25(ОН)Д.

Не МОЖНА:

Перевищувати профілактичну дозу без призначення лікаря-це може супроводжуватися токсичним ефектом!

Змінювати режим прийому (щоденний періодичний) самостійно!

А ваша дитина п’є вітамін D?

Всі фото: Depositphotos