Відкрите овальне вікно в серці у дітей: причини і лікувальна тактика

1299

Зміст:

  • Причини незаращения овального вікна
  • Чим небезпечне ТОВ в серці у дитини
  • Симптоми, які супроводжують незачинене овальне вікно в серці
  • УЗД серця та інші види діагностики ТОВ у дитини
  • Лікувальна тактика
  • Прогноз
  • Відкрите овальне вікно в серці у дітей – це результат трансформації системи кровообігу плоду після народження. Це найчастіший варіант аномалій серця – реєструється у 50-60% всіх новонароджених. У нормі це отвір в перегородці між передсердями повністю заростає у перші 12 місяців життя. В окремих пацієнтів процес заповнення отвори сполучною тканиною розтягується на 2-5 років. Лише у 15-20% дорослих в ході інструментального обстеження виявляється незаращенное овальне вікно.

    Причини незаращения овального вікна

    Сучасні керівництва з дитячої кардіології не вказують конкретні чинники, внаслідок дії яких зберігається отвір між передсердями.

    Відкрите овальне вікно в серці у дітей рідко зберігається після першого року життя

    Серед можливих причин розглядаються:

    • тератогенні інфекційні агенти, що проникли в організм матері в період вагітності;
    • вплив хімічних реагентів;
    • вплив іонізуючої радіації;
    • генетичні аномалії та хромосомні явища;
    • обтяжений сімейний анамнез;
    • тривалий прийом у період вагітності лікарських препаратів певних груп — фторхінолони, фенобарбітал, інсулін.

    Певний вплив на швидкість заростання овального вікна має термін гестації, на якому почалася родова діяльність. Незачинене отвір між передсердями у новонародженого, народженого на 38-41 тижні вагітності, зазвичай самостійно закривається клапаном у першу добу від народження і поступово заростає щільною сполучною тканиною. У недоношеного новонародженого нерідко виявляються великі і малі аномалії розвитку серця та інших систем і органів.

    Чим небезпечне ТОВ в серці у дитини

    Реєструються значно більш важкі пороки серця і магістральних судин, наприклад, незаращенный боталлова протока, несформовані клапани серцевих камер та ін. Овальне вікно – це порок з сприятливим прогнозом, так як тиск всередині передсердь приблизно однакове, змішування артеріальної та венозної крові при невеликих розмірах ТОВ в серці мінімальне, і гіпоксія не досягає критичних значень.

    Увага з боку батьків маленького пацієнта та сімейного лікаря вимагається при великих розмірах відкритого овального вікна в серці у дітей. Якщо розмір виявленого отвори міжпередсердної перегородки перевищує 5 мм, то внаслідок скидання крові з правого передсердя в ліве відбувається змішування венозної і артеріальної крові. В результаті всі органи і тканини страждають від нестачі кисню – розвивається важка гіпоксія.

    незакрытое овальное окно в сердце у детейЯкщо незачинене овальне вікно в серці невеликого розміру, сильно турбуватися не варто

    Крім цього, створюються умови для утворення тромбів на краях незакритого овального вікна. Тромб в будь-який момент може відірватися і закупорити периферичний посудину, що може призвести до розвитку некротичних змін в оточуючих тканинах.

    Симптоми, які супроводжують незачинене овальне вікно в серці

    Виявити функціонує овальний отвір тільки по клінічній симптоматиці досить складно. Запідозрити порушення слід, якщо спостерігаються наступні ознаки:

    • млявість або, навпаки, неспокій дитини в процесі годування;
    • ціаноз шкіри при сильному крику або напруженні;
    • повільне збільшення маси тіла, що не відповідає стандартам;
    • швидка стомлюваність, не відповідає фізичному навантаженні;
    • невмотивовані напади задухи, непритомність, тахікардії;
    • підвищена схильність до запальних процесів бронхолегеневої системи.

    При наявності подібної симптоматики у дитини необхідно комплексне лабораторне та інструментальне обстеження. Початковий візит до педіатра або сімейного лікаря.

    УЗД серця та інші види діагностики ТОВ у дитини

    Безпечним і інформативним методом діагностування дефекту міжпередсердної перегородки є ультразвукове дослідження, при якому оцінюється товщина стінок передсердь і шлуночків, розміри самого овального вікна, а також наявність або відсутність інших аномалій.

    Перевагою цієї методики є можлива оцінка функціональних здібностей серця. Встановлюється обсяг крові, що закидається в протиприродній напрямку — між передсердями, а також з шлуночка назад у передсердя. УЗД серця доступно в будь-якій великій дитячій поліклініці або діагностичному центрі.

    Лікувальна тактика

    Тактика ведення хворого з відкритим овальним вікном залежить від розмірів функціонуючого дефекту та іншої патології серцевої сумки. Обов’язкова консультація дитячого кардіолога.

    узи сердцаЩоб підтвердити діагноз ТОВ, проводять УЗД серця

    Якщо розміри дефекту міжпередсердної перегородки не перевищують 5 мм, які не виявляються ознаки важкої гіпоксії, фізичний і психічний розвиток дитини відповідає віковим стандартам, то оперативне втручання не потрібно. Створюються умови для гармонійного зростання: повноцінне харчування, регулярне перебування на свіжому повітрі, адекватні фізичні навантаження, в окремих випадках – полівітамінні комплекси.

    Якщо у новонародженого діагностовано ще і інші пороки серця, наприклад, незаращенный артеріальна протока, то проводиться комплексне хірургічне втручання, що усуває всі дефекти. Овальне вікно закривається спеціальною латкою, яка вводиться за катетера через стегнову вену.

    Прогноз

    При цьому дефекті прогноз сприятливий, якщо не розвиваються ускладнення (тромбоз, емболія). У дорослих людей відкрите овальне вікно виявляється як випадкова знахідка, так само як, наприклад, додаткова хорда лівого шлуночка.

    Дивіться далі: фторування зубів у дітей