Від чого залежить стать дитини

1817

Зміст:

  • Від яких хромосом залежить генотип людини
  • Від чого залежить стать дитини
  • Чи можна вплинути на стать майбутньої дитини
  • Планування зачаття за календарем циклу
  • Формування сприятливого середовища у піхві
  • Статева активність батька
  • Поза під час статевого акту
  • Харчування
  • Стать дитини і екстракорпоральне запліднення
  • Народні методи впливу на стать дитини
  • Абсолютна більшість майбутніх батьків хочуть знати, хлопчик у них народиться або дівчинка. Деякі намагаються вплинути на результат при зачатті. Іноді навіть виходить. Але, може, це просто випадковість.На стать дитини впливає тип хромосом статевих клітин

    Від яких хромосом залежить генотип людини

    Людська клітина містить у собі 46 хромосом – 23 пари. 22 з них однакові для обох статей. А 23 несе в собі інформацію про статевої приналежності. Жіночий генотип виглядає як ХХ, а чоловічий – ХУ.

    Статеві клітини, на відміну від соматичних, мають лише 23 хромосоми замість 46. При злитті чоловіча і жіноча клітина формують повноцінний набір для плода. У статевій клітині дівчини може міститися тільки хромосома Х, у чоловічий клітини зустрічається як Х, так і У. Тому ймовірність народження хлопчика і дівчинки приблизно однакова. Підлогу залежить лише від того, яка з чоловічих статевих клітин швидше досягне мети.

    Від чого залежить стать дитини

    З-за різного хромосомного набору сперматозоїди Х і відрізняються властивостями. Вони певним чином реагують на перешкоди, що чекають їх на шляху до яйцеклітини. Вирішальну роль у виживанні тих чи інших чоловічих клітин відіграє середовище в піхві і в фаллопієвих трубах.

    Спочатку насіннєва рідина виявляється в піхву, де в нормі повинна бути кисле середовище. Вона згубна для сперматозоїдів, тому з більшою ймовірністю виживуть найбільш швидкі й стійкі до несприятливих умов. Тут знову ж рівні шанси для Х та У-хромосом. Перші мають більш довгий термін життя, зате другі активніше і швидше рухаються.

    Далі сперма потрапляє в фаллопієві труби. Там вже лужне середовище, сприятливе для чоловічих статевих клітин. Тут значення має фаза циклу, в яку стався статевий акт. Якщо овуляція вже відбулася, до жіночої статевої клітини добереться найбільш швидкий сперматозоїд. Ймовірно, в цьому випадку народиться хлопчик.

    Якщо знати, від яких факторів залежить хромосомний набір плоду, можна постаратися вплинути на стать майбутньої дитини.

    Але якщо овуляції ще не було, сперматозоїдам доведеться почекати 4-5 днів до її настання. І тоді вирішальне значення буде мати термін життя клітини. У такій ситуації у Х-сперматозоїда більше шансів досягти мети першим, а значить, велика ймовірність народження дівчинки.

    Ситуація може змінитися, якщо імунітет матері працює в повну силу. Йому з якихось причин можуть не сподобатися клітини з Х-хромосомою. Він сприйме їх як чужорідний об’єкт і буде знищувати, і тоді шанси У-сперматозоїдів підвищаться.

    Чи можна вплинути на стать майбутньої дитини

    Як ми вже з’ясували, ймовірність успіху у чоловічих статевих клітин з тим чи іншим хромосомним набором залежить від швидкості сперматозоїдів, кислотності в піхву і періоду менструального циклу. Все вирішує біологія, але можна постаратися на неї вплинути.

    Існує безліч способів «запрограмувати» стать майбутнього малюка. Більшість з них не заслуговують довіри. Але є й такі, які мають під собою хоч якусь наукову базу. Але і їх ефективність не доведена.

    Планування зачаття за календарем циклу

    Так як вважається, що чоловічі статеві клітини з У-хромосомою більш швидкі, то для народження хлопчика потрібно, щоб сперма потрапила в матку, коли овуляція вже відбулася. У цей момент для запліднення важлива активність сперматозоїдів. Але якщо хочеться дівчинку, то статева близькість повинна відбутися за кілька днів до дозрівання яйцеклітини. Тоді підвищується ймовірність, що до мети першим добереться живучий Х-сперматозоїд.

    от чего зависит пол ребенкаВиживаність сперматозоїда залежить від фази циклу

    Формування сприятливого середовища у піхві

    Клітини з У-хромосомою погано переносять кисле середовище. Тому, теоретично, якщо її змінити на лужну перед статевим актом, шанс народження хлопчика зростає. Тому деякі жінки проводять спринцювання розчином соди. А ті, хто хоче дівчинку, уставляють у піхву часточку лимона або тампон, змочений в кефірі, спринцюються оцтовим розчином. Зрозуміло, робити це категорично заборонено.

    Такі методи порушують кислотно-лужний баланс і мікрофлору слизової піхви. Це веде до неприємних гінекологічних захворювань, які вже точно не потрібні при плануванні вагітності. Єдине, що можна спробувати зробити для створення лужного середовища, це вдатися до інтимної близькості кілька разів поспіль і сподіватися, що зачаття відбудеться не від першого сексу. Насіннєва рідина після декількох статевих актів знизить кислотність, що сприятливо для клітин з У-хромосомою.

    Статева активність батька

    Щоб чоловічі статеві клітини легше переносили кислотність, насінна рідина повинна бути високої якості. Воно залежить від безлічі факторів: харчування, генетики, стану здоров’я, наявність шкідливих звичок. Ось чому у деяких сім’ях часто переважають діти однієї статі. Але також вважається, що свіжа сперма менш сприйнятлива до кислотності піхви. Тому у чоловіка з активним статевим життям більше шансів зачати дитину-хлопчика. І навпаки, після довгого утримання вище ймовірність народження дівчинки.

    Поза під час статевого акту

    Якщо підібрати позицію, в якій статевий член входить максимально глибоко і досягає шийки матки, ймовірність завагітніти хлопчиком вище. Відбувається це із-за того, що так шлях сперматозоїдів до яйцеклітини стає коротшим, а отже, першими мети досягають найбільш швидкі сперматозоїди.

    При неглибокому проникненні вище ймовірність, що запліднення відбудеться від клітини з Х-хромосомою, так як вони більш живучі і легше переносять несприятливі умови на шляху до яйцеклітини. А щоб прискорити попадання сперми в матку, майбутня мати після статевого акту може полежати, високо піднявши ноги і піднявши таз.

    Харчування

    Згідно з дослідженнями британських учених, жінка, яка харчується, не обмежуючи себе в калоріях, і споживає багато калію і натрію, частіше народжує дітей чоловічої статі. Справа в тому, що така їжа створює середовище в піхві, близьку до лужної. Тому тим, хто хоче хлопчика, рекомендується їсти більше червоного м’яса.

    З фруктів кращі банани і персики. Варто налягати на горіхи. У помірних кількостях допустимі солоні закуски і лимонад. Для зачаття дівчинки корисно споживати багато кальцію і магнію. Вони містяться в рибі, зелених овочах і фруктах, молочних і кисломолочних продуктах. Бажано ввести в раціон насіння кунжуту, гарбуза і соняшника.

    от чего зависит пол ребенкаХарчування до зачаття може вплинути на стать майбутньої дитини

    Якщо коротко, всі ці методи можуть побічно вплинути на стать дитини. Але все ж довіряти їм не варто. Нехай вони хоч трохи обґрунтовані з наукової точки зору, але було проведено дуже мало досліджень, що доводять їх спроможність.

    Стать дитини і екстракорпоральне запліднення

    Якщо в питаннях природного зачаття результат складно передбачити, то при екстракорпоральному заплідненні можна штучним шляхом отримати ембріон потрібно підлоги. Для цього існують 3 надійні методики:

    Проточний лазерний сортинг

    Суть методу полягає у поділі сперматозоїдів з різним хромосомним набором. Після сортування лаборант вибирає потрібну клітину і використовує її для запліднення. Імовірність успіху при плануванні хлопчика становить 70%, а при плануванні дівчинки – 90%.

    Метод Роберта Еріксона

    Сперматозоїди поміщають у середовище з альбуміном. Через білковий бар’єр швидше проникають У-хромосомні клітини. Таким чином, лаборант відбирає відповідну клітку для створення ембріона бажаної статі.

    Передімплантаційна діагностика

    Після запліднення зародка в лабораторних умовах перед імплантацією плодового яйця в матку вичікують кілька діб. Яйцеклітина міститься в спеціальних умовах. Потім за допомогою спеціальних аналізів визначають генетичний набір ембріона.

    Ці методи хоч і надійні, але використовуються нечасто. Поки ще повністю не вивчено, як вони впливають на генотип і наскільки вони безпечні.

    Народні методи впливу на стать дитини

    Існують календарні методики планування статі майбутнього малюка. За китайським календарем перевіряють вірогідність появи на світ хлопчика або дівчинки в залежності від віку майбутньої мами і дати зачаття. По японській методиці потрібно враховувати місяць народження батьків і місяць передбачуваного запліднення.

    Ще деякі вважають, що майбутня дитина виявиться хлопчиком, якщо його зачати в непарні числа місяця. А ще завагітніти дитиною чоловічої статі легше восени. Також хлопчики частіше народжуються у парах, де чоловік старший.

    Ці способи користуються популярністю, хоч у них і немає ніякого наукового обгрунтування. Але вони безпечні, тому нічого поганого в таких розрахунках немає. Головне, не покладати на них занадто великих надій. Найкраще сприймати ці методи як розвага, а в питаннях статі майбутнього потомства покластися на природу.

    от чего зависит пол ребенкаЯпонський і китайський календарі не допоможуть визначити стать майбутньої дитини

    Хоч у теорії і можна вплинути на те, хто народиться у пари, наукових підтверджень у кожного методу небагато. Тому краще радіти швидкому поповненню, а стать дитини скажуть гінекологи після УЗД вже на 12 тижні вагітності.

    Також рекомендуємо почитати: визначення статі майбутньої дитини без УЗД