Вічна краса: як зробити зимовий сад у себе вдома

737

У суєті сучасного життя дуже важливо правильно організувати місце для відпочинку вдома, яке допоможе розслабитися після робочого дня, наповнить вас силою або просто підніме настрій. Саме так діє на людей доглянутий вигляд запашних рослин посеред кам’яних джунглів мегаполісу. Гарно облаштований зелений куточок притягує увагу соковитістю фарб і приємним ароматом, заспокоює і дарує умиротворення.

Читайте також:Вирощуємо вдома: самі невибагливі кімнатні рослини

У цій статті ми поділимося з вами правил і секретами організації домашньої оранжереї, яка буде радувати вас цілий рік. І для початку розглянемо, які види зимових садів існують і з яких матеріалів їх роблять.

1. Прибудований зимовий сад

Є частиною будинку і являє собою нежитлову зону. Такий тип зеленого куточка називається буферним, тому що розташовується на вході в житло. Ідеальний варіант для власників будинку за містом. Якщо ви подбаєте про теплих вікнах і обігріві, то зможете насолоджуватися не тільки рослинами вашого саду, але і навколишньою природою. У ньому можна влаштувати зону релаксації, встановити крісла, стіл зі стільцями і насолоджуватися ранковою кавою або заходами.

Читайте також:Вирощуємо вдома: самі невибагливі кімнатні рослини

2. Житловий зимовий сад

Останнім часом стає все більш популярним, тому що для нього не потрібні спеціальні споруди. Можна організувати його у вітальні або будь-який інший кімнаті, оформивши зелений куточок за вашим бажанням. Але це може бути і спеціальна споруда, яка буде опалюватися, як і основна частина вашого житла, призначена для відпочинку цілий рік. У такому саду можна садити практично будь-які рослини, а також використовувати флорариумы і фитостены.

© Instagram @astudiyamoldova

3. Оранжерейний зимовий сад

Це нежитлове приміщення, у якому підтримується певний мікроклімат. У такому приміщенні можна вирощувати будь-які рослини з різних куточків землі, використовуючи різні пристосування. Головне – правильно вибрати і поєднувати ці рослини за їх потребам. Оранжереї зазвичай розміщуються на досить великих територіях, що дозволяє влаштувати в них чудові зони відпочинку з алеями, фонтанами, акваріумами, клумбами і навіть птахами. Це унікальне місце сили, що виправдає будь-які витрати.

© Instagram @fine_garden

Матеріал, який використовується при створенні зимового саду:

  • скло
  • полікарбонат
  • ПВХ
  • оргскло
© Instagram @triistoka

Створення домашнього саду – процес трудомісткий і захоплюючий, але результат того вартий. Ваше творіння буде дарувати величезне задоволення, а терапевтичний ефект перевершить всі ваші очікування.

Що необхідно врахувати при створенні домашньої оранжереї:

  • освітлення,
  • температуру,
  • полив,
  • вентиляцію.

Клімат, який ви повинні підтримувати у вашому саду, повинен відповідати вимогами тих «зелених жителів», які в ньому знаходяться. Тому якщо ви вирішили влаштувати зелену зону в житловій кімнаті, вибирайте невибагливі рослини, яким підійде клімат цього приміщення.

Також при виборі куточка враховуйте наступні нюанси:

  • Схід – оптимальне місце для зимового саду, де достатньо сонячного світла для росту і розвитку, при цьому не виникає перегрівання з-за відходу сонця на іншу сторону.
  • Захід – хороший варіант розташування, рослини накопичують тепло у другій половині дня і зберігають його на всю ніч.
  • Південь – відмінний варіант, але з-за можливого перегріву варто продумати систему вентиляції і своєчасного поливу.
  • Північ – саме прохолодне місце, де добре ростуть не вибагливі рослини і обов’язкова система обігріву.
© Instagram @makerovamarina
© Instagram @pro_flowers74

Звичайно, найпростіший варіант створення зимового саду – запросити фахівців, які створять його в найкоротші терміни. Але розбиратися з доглядом за рослинами вам все одно доведеться, інакше можна просто напросто їх погубити. Так чи не краще з самого початку самостійно облаштовувати вічнозелений острівець будинку і повністю зануритися в захоплюючий процес, щоб потім насолоджуватися ще одним своїм досягненням?

© Instagram @roza_teka

Перше і найголовніше: починайте з невибагливих і швидкорослих рослин. Краще всього, якщо їх природна зона зростання буде у вашій кліматичній зоні. Тоді вам практично доведеться створювати спеціальні умови для вашого міні-садочка.

Читайте також:Кімнатні рослини в інтер’єрі: ідеї та рішення

До того ж складно створити в одному приміщенні микрозоны для різних рослин, тому вибирайте рослини, що належать до однієї категорії.

Використовуйте для посадки:

  • горщики,
  • контейнери,
  • підвісні конструкції,
  • ніші,
  • полиці,
  • саморобні конструкції.

Який би спосіб озеленення ви не вибрали, запасіться терпінням і пам’ятайте, що всі витрачені сили і кошти окупляться сповна, варто вам тільки вдихнути аромат вашої оранжереї.

Приклади зимових садів в квартирі, і в домі

Полиці в кімнаті – найпростіший і найбільш часто використовуваний варіант для розміщення горщиків з квітами.

© Instagram @nastya_flowers24

Веранда в будинку, на якій можна розташувати різні рослини і за типом, і за розміром.

© Instagram @pro_flowers74

Підвіконня чудово підійде для озеленення. На ньому симпатично виглядають рослини з квітами – фіалки, герань, гортензії. Але стежте, щоб квітам не піддувало з вікон. Власники будинків досить часто використовують дах для озеленення.

© Instagram @avangardium

У ванній кімнаті найкомфортніше почуваються рослини, які люблять вологість.

© Instagram @ethno_space

У спальні сприятливі рослини, що виділяють багато кисню, що забезпечить вам комфортний, спокійний сон. Наприклад: хлорофітум, герань, цитрус, фіалка, фікус.

© Instagram @eurostyle_spb, @_mon_coton

Вітальня чудово підходить для високих рослин типу пальм А їдальня – прекрасне місце для розміщення куточка з соковитої зелені. Він додасть гарного настрою під час сімейних обідів.

Фитоуглы

Останнім часом дуже популярною темою в інтер’єрі приміщень є створення унікальних фитоуголочков, які займають мінімум простору, але при цьому приголомшливо виглядають. А головна їх перевага – в грамотному підборі рослин, продуманої і прихованою системою вентиляції і поливу.

Фитоугол займає мінімум місця

© Instagram @bestplants.ru

Фитостена з автоматичним поливом

© Instagram @evadesign_interiors

Маленький фитомодуль

© Instagram @pixelgardenart
© Instagram @grasswallkld

Вертикальний зимовий сад абсолютно універсальний

© Instagram @fitostenu_krdkray

Підключайте фантазію, експериментуйте з інтер’єром і насолоджуйтеся пахощами і буйством літніх яскравих фарб цілий рік!

Фото на анонс: Instagram @eco_walls, @natashasumra