Гематокрит при вагітності: норма і зміни

1313

Зміст:

  • Загальне визначення
  • Зміни при вагітності
  • Норма для кожного триместру
  • Збільшення гематокриту
  • Зменшення показника
  • Корекція порушень
  • Дослідження показників крові за допомогою лабораторних методів дозволяє лікарю поставити правильний діагноз. Відношення числа клітин до загального об’єму крові називається гематокритом. Даний показник змінюється при різній патології і на фоні фізіологічних станів. Наприклад, гематокрит при вагітності відрізняється від нормального для інших жінок рівня. Це пов’язано зі змінами в організмі в період виношування дитини.

    Загальне визначення

    Гематокрит при вагітності відрізняється від нормального для жінок рівня

    Показник «гематокрит» — це число, яке відображає відношення кількості формених елементів у крові до її об’єму. Серед клітин найбільше значення надається еритроцитів, так як вони суттєво перевершують за кількістю лейкоцити і тромбоцити. Гематокрит позначають у бланках аналізів як «Ht» або «HCT». Важливо відзначити, що він не входить в стандарт лабораторного дослідження та призначається лікарем додатково.

    Норма гематокриту в середньому в популяції — 40%. 60% обсягу припадає на рідку частину, тобто плазму. Серед всіх клітин еритроцити займають більше 99% обсягу. Для проведення аналізу використовується капілярна, венозна або артеріальна кров. Її поміщають в спеціальний капіляр і центрифугують. Після цього оцінюють співвідношення плазми і клітин за спеціальною шкалою на пробірці.

    Дослідження в лікувальних установах проводиться за допомогою спеціальних автоматичних аналізаторів. У цьому випадку гематокрит оцінюють за формулою: кількість еритроцитів множать на середній обсяг однієї клітини. Методика застосовується для визначення інтенсивності кровотечі, виявлення анемій та оцінки ефективності проведеної терапії.

    Зміни при вагітності

    Період вагітності супроводжується фізіологічними і біохімічними перебудовами в організмі. Вони забезпечують нормальний розвиток плоду і роботу внутрішніх органів жінки. Зміни можуть носити фізіологічний і патологічний характер. При допустимих зрушення лабораторних показників у вагітних призначення лікування не потрібно. Якщо ж виявлені патологічні ознаки, то необхідно підібрати терапію.

    У 1 триместрі вагітності у жінки збільшується обсяг циркулюючої крові. Це пов’язано з виникненням нового кола кровообігу в плаценті, який вимагає надходження великої кількості кисню і поживних речовин. В результаті відбувається відносне зменшення числа еритроцитів і гематокриту. Це не повинно розцінюватися жінкою і лікарями як патологія. Показник знижений, так як збільшений обсяг плазми «розбавляє» клітинні елементи.

    Норма показника гематокриту у жінок у період вагітності — 31-36%. Чим більше маса плода, тим менше HCT. При цьому збереження рівня гематокриту на показниках 40-42% свідчить про наявність захворювань.

    Норма для кожного триместру

    Гематокрит может быть понижен или увеличенВизначити, знижений або збільшений гематокрит, можна з допомогою простого аналізу

    У 1 триместрі вагітності HCT починає поступово знижуватися. На 8-12 тижні гестації об’єм крові збільшується на 15-18%. Це призводить до зниження показника гематокриту до 33-36%. Якщо зниження більш виражене, то можна говорити про анемію.

    Гематокрит при вагітності знижується в процесі гестації. Всесвітня Організація охорони Здоров’я визначає нормальний HCT у 2 триместрі на рівні 31%. Лікарі повинні уважно оцінювати цей показник, так як жінки мають підвищений ризик виникнення залізодефіцитної анемії на терміні 13-24 тижнів вагітності.

    У період виношування дитини зростає обсяг циркулюючої крові. До 30-34 тижні він досягає максимуму. Показник HCT залишається на рівні 32%. Якщо значення знижений, лікуючий лікар повинен розцінювати це як патологічне відхилення.

    Збільшення гематокриту

    Збільшений HCT свідчить про підвищення частки формених елементів у загальному обсязі крові. Подібні зміни характерні для наступних станів:

    • зневоднення організму. При втраті рідини гематокрит може збільшуватися до 40% і більше. Зневоднення спостерігається при блювоті, що супроводжує токсикоз, діареї, підвищеної пітливості і порушення питного режиму. Тимчасове збільшення числа клітин спостерігається у жінок, що знаходяться в жаркому приміщенні;
    • пізній токсикоз, що розвивається на фоні ендогенної інтоксикації. Крім збільшення HCT, у жінки з’являються набряки, підвищується в’язкість крові, у зв’язку з чим порушується кровотік в мікроциркуляторному руслі;
    • патологія нирок, що супроводжується затримкою рідини;
    • вживання великої кількості кухонної солі;
    • нервове перенапруження.

    Збільшена в’язкість крові і порушення мікроциркуляції призводять до гіпоксії плода. Це може стати причиною затримки внутрішньоутробного розвитку та інших негативних наслідків.

    Зменшення показника

    Залізодефіцитна анемія — основна причина зниження гематокриту у вагітної жінки. Зміни в еритроцитах призводять до зниження їх кількості і відносного збільшення обсягу плазми. Крім цього, значення HCT можуть бути зниженими в наступних випадках:

    • захворювання нирок, що супроводжуються втратою великої кількості рідини;
    • порушення синтезу білків у печінці на тлі гепатиту, гепатозу або цирозу;
    • запальні та незапальні хвороби органів шлунково-кишкового тракту, які призводять до порушення всмоктування заліза з продуктів харчування;
    • імунодефіцитні стани, наприклад, на тлі вірусних або бактеріальних інфекцій;
    • інфекційні захворювання будь-якої локалізації;
    • аліментарний дефіцит — недостатнє надходження з їжею вітамінів і мікроелементів, в першу чергу заліза;
    • тривала інфузійна терапія або вживання великої кількості рідини, що призводять до гіпергідратації.

    Зниження гематокриту при вагітності становить загрозу для здоров’я жінки. У неї розвивається гіпоксія і алкалоз, що характеризується зменшенням кислотності крові. Хвора скаржиться на загальну слабкість, швидку стомлюваність при фізичному і розумовому навантаженні, тахікардію і головний біль дифузного характеру. В результаті цього підвищується навантаження на серцево-судинну систему.

    Зменшення числа клітин обумовлює розвиток гіпоксії плода. Лікарі пояснюють жінці, що це означає. Подібний стан порушує нормальний розвиток внутрішніх органів і головного мозку у дитини. У свою чергу, такий стан може призвести до затримки розвитку і гіпотрофії.

    Корекція порушень

    Підвищені або знижені значення гематокриту вимагають проведення лікування для нормалізації показника. Важливо враховувати те, що значення HCT в період виношування плоду відрізняються від загальноприйнятих норм. Терапію призначає тільки лікар після обстеження вагітної та визначення причин зміни гематологічних показників.

    Корекція підвищеного гематокриту ґрунтується на таких рекомендаціях:

    • збільшення обсягу випивається рідини. Вживання води слід підвищувати поступово, не більше ніж на 500 мл у тиждень. Важливо контролювати, як змінюється гематокрит. Для цього потрібно робити аналіз на HCT кожні 7 днів;
    • відмовитися від солоних продуктів і страв. Звичайні продукти містять необхідну для нормальної життєдіяльності кількість хлориду натрію;
    • загальне обстеження організму для виявлення захворювань, які можуть призводити до зростання гематокриту.

    При зменшенні HCT в крові список заходів щодо його корекції відрізняється:

    • при підтвердженні діагнозу залізодефіцитної анемії лікарі підбирають препарати заліза, які можуть призначатися у вигляді ін’єкцій або для прийому всередину;
    • у раціоні збільшують кількість червоного м’яса, печінки, кисломолочних продуктів, гречки тощо;
    • лікування захворювань органів травного тракту: гастриту, виразкової хвороби, панкреатиту та ентериту.

    Самолікування при змінах гематокриту в період вагітності неприпустимо. Неправильний вибір терапії призводить до прогресування порушень і розвитку ускладнень. У процесі лікування необхідно контролювати рівень еритроцитів, гемоглобіну та інших показників крові.

    Зміни гематокриту в період гестації представляє загрозу для здоров’я жінки і плода. Проведення комплексного обстеження і підбір методів корекції HCT дозволяє попередити негативні наслідки порушень. Несприятливий прогноз має як підвищення гематокриту, так і його зниження. Обидва стани зумовлюють гіпоксичні зміни і пошкодження тканин внутрішніх органів.

    Дивіться далі: геморой після пологів лікування при грудному вигодовуванні