Генетична несумісність подружжя — не вирок

1575

Зміст:

  • Суть генетичної несумісності батьків
  • Ознаки генетичної несумісності
  • Діагностика та лікування
  • Генетична несумісність подружжя – одна з неочевидних на перших порах сімейному житті причина безпліддя. Як правило, про те, що у них є конфлікт на хромосомному рівні, потенційні батьки припускають після проведення цілого комплексу обстежень.

    Суть генетичної несумісності батьків

    Конфлікт виникає на рівні тканинних антигенів II класу. Позначають їх HLA-II, а повна назва – людський лейкоцитарний антиген. Завдання цього білка – протидія будь-яким мутацій в організмі

    Генетична несумісність подружжя вимагає своєчасної діагностики і грамотного лікування.

    Хромосомний набір дитини включає в себе антигени, успадковані від батька, і від матері. У нормі такі гени не ідентичні між собою. Завдяки цьому організм матері розглядає вже зачатої дитини не як власну мутирующую клітку і не вбиває її. Навпаки: антигени матері працюють на захист ембріона, в тому числі – і від власного імунітету.

    Генний набір батьків чинить величезний вплив на потомство: чим більше відмінностей в генах, тим вище шанси на успішну вагітність.

    У тих випадках, коли антигени матері і батька максимально схожі, жіночий організм сприймає ембріон не як чужорідний об’єкт. Він бачить у ньому власну активно мутирующую клітку. Для того щоб зберегти себе, організм жінки починає пригнічувати таку структуру. Результатом стає або викидень на термінах 4-5 дня вагітності, або завмерла вагітність.

    Часто жінки навіть не підозрюють про те, що сталося. Іноді дитина, зачата в умовах генетичної несумісності, виживає. Такий дитина зазвичай має масу хромосомних патологій, і про те, що він здоровий, говорити не доводиться.

    Ознаки генетичної несумісності

    Єдиною ознакою, що дозволяє припустити генетичну несумісність, виступають неодноразові завмерлі або прервавшиеся вагітності у пар, які не є родичами. Зазвичай консультацію генетика призначають в останню чергу, після того, як перевіряють інфекційні та гормональні причини безпліддя в парі.

    Діагностика та лікування

    Аналіз на сумісність проводять, досліджуючи поглиблений хромосомний набір крові кожного партнера. Потім результати зіставляють для прийняття рішення про те, що робити далі. Цикл досліджень, що включає HLA-типування, займає два тижні. Фактором безпліддя виступають мінімум два збіглися антигену. Повне генетичне безпліддя не лікується.

    Для зачаття при більш легких формах такої несумісності проводять:

    • иммуноцитотерапию для вироблення вузьконаправлених антитіл, які буду захищати ембріон;
    • медикаментозний супровід;
    • найбільш вподобаний з протоколів ЕКО.

    Офіційна медицина благополучно вирішує питання генетичної несумісності вже більше 30-ти років. Коригування таких станів буде тим успішніше, чим раніше її почнуть проводити.

    Читайте далі: генетична двійка