Вітаміни для очей дітей: препарати та вибір засобів

1359

Зміст:

  • Роль вітамінів і мікроелементів
  • Призначення вітамінів
  • Вплив на зір
  • Вибір препаратів
  • Вітаміни і продукти харчування
  • Зниження зору у дітей пов’язано з різними захворюваннями. Для його відновлення офтальмологи рекомендують використовувати комплексний підхід. Дітям рекомендують гімнастику для очей, лікарські препарати та вітамінні комплекси для поліпшення зору. Батькам необхідно знати, які показання та протипоказання для прийому вітамінів існують.

    Роль вітамінів і мікроелементів

    Вітаміни для поліпшення зору: показання та вибір

    Зір — складний фізіологічний процес, який пов’язаний з декількома вітамінами і мікроелементами. При їх недоліку виникають зорові порушення різного ступеня вираженості. Основні вітаміни, які необхідні для нормального зору, наступні:

    • ретинол, або вітамін А, бере участь в процесах сприйняття інформації за допомогою сітківки. Відомо, що його недолік виявляється при короткозорості і зниження гостроти зору в темряві;
    • тіамін, рибофлавін і ціанокобаламін. Це вітаміни групи В — В1, В2 і В12 відповідно. Вони необхідні для нормальної роботи нервових клітин і передачі імпульсів по волокнах в головному мозку;
    • аскорбінова кислота, вона ж вітамін С, нормалізує стан судинних стінок, в тому числі в сітківці і центральної нервової системи;
    • холе — або ергокальциферол (вітамін D) забезпечує тонус сполучної тканини. Його недолік характерний для прогресуючої короткозорості.

    Комплекс вітамінів для дітей завжди призначає тільки лікар. В залежності від виробника препарат має свої показання та протипоказання, які слід враховувати перед використанням.

    Важливо знати, які потрібні мікроелементи і біологічно активні речовини для збереження або відновлення хорошого зору:

    • ненасичені жирні кислоти, наприклад, Омега-3. Вони забезпечують цілісність мембран клітин і використовуються нейронами в якості джерела енергії;
    • лютеїн — пігмент клітин сітківки, що захищає їх від пошкодження вільними радикалами. Це молекули, які утворюються при дії світла і можуть порушити цілісність білків та інших структур;
    • кальцій, цинк і селен. Три мікроелемента забезпечують стабільність мембран нейронів і клітин сітківки.

    Зазначені вітаміни і мікроелементи можуть бути отримані з їжею. Риба, нежирні сорти м’яса, томати та інші продукти багаті ними. Однак при наявності у дитини показань підбираються вітаміни для очей, які призначаються дітям.

    Призначення вітамінів

    Вітаміни для очей для дітей підбирають з урахуванням показань і протипоказань. Препарати використовують у наступних випадках:

    • зниження гостроти зору;
    • сухість слизової оболонки ока, що супроводжується печінням і дискомфортом;
    • сльозотеча при тривалій письмовій роботі читанні;
    • нервовий тик;
    • швидка зорова втома;
    • супутні захворювання очей;
    • відновний період після офтальмологічних операцій.

    У зазначених випадках офтальмолог обстежує дитини і підбирає йому лікування. Крім вітамінних комплексів, використовують немедикаментозні методи — зорову гімнастику та ін

    Самолікування при зниженні зору неприпустимо. Якщо причина появи симптому невідома, терапія може призвести до прогресування основного захворювання.

    Абсолютним протипоказанням до використання препаратів з вітамінами є їх індивідуальна непереносимість або алергія на складові компоненти. Перед призначенням враховують вік дитини у зв’язку з віковими обмеженнями у деяких коштів.

    Вплив на зір

    Вітаміни для очей для дітей мають кілька ефектів. Основний з них пов’язаний з поліпшенням кровопостачання тканин очного яблука і головного мозку. Це збільшує гостроту зору і дозволяє скорегувати її порушення. Крім цього, краплі з вітамінами зменшують сльозоточивість і попереджають сухість слизової оболонки очей.

    Вітамінні комплекси рекомендується використовувати для усунення короткозорості. Мікроелементи і біологічно активні речовини покращують стан зору і попереджають прогресування патології. Їх слід комбінувати зі спеціальними вправами і використанням засобів корекції зору.

    Вітаміни з чорницею рекомендовані лікарями-офтальмологами.

    При далекозорості комплекси вітамінів додають до стандартної терапії, що включає лінзи, окуляри і хірургічні втручання. Використовують препарати з додаванням мікроелементів, чорниці та каротиноїдів.

    Вибір препаратів

    Вітаміни для очей випускаються в різних лікарських формах. Їх вибір залежить від виявленого захворювання і наявності супутніх патологій. Препарати можуть мати наступну форму:

    • гелі;
    • очні краплі. Рекомендовані для застосування з профілактичною метою. Пов’язано це з їхньою місцевою дією, без проникнення в структури ока;
    • таблетки, капсули, сиропи та порошки для прийому всередину. Перші дві форми використовують для дітей старшого віку.

    Препарати з вітамінами можуть використовуватися у весняний та осінній період. Це пов’язано з підвищенням навантаження на очі, а також зменшенням кількості біологічно активних речовин в їжі.

    Витамины для глаз для детей назначаются на приеме у врачаВітаміни для очей для дітей призначаються офтальмологом

    Вибір конкретного засобу проводить лікуючий лікар. Він оцінює стан зору у дитини, а також наявність супутніх захворювань. У лікуванні використовують тільки дитячі препарати, які містять вітаміни і мікроелементи в безпечній дозуванні.

    В аптеках існує велика кількість крапель та інших форм вітамінних комплексів для очей. Перевагу слід віддавати препаратам з лютеїном і чорничним екстрактом. Вони містять ненасичені жирні кислоти і велика кількість вітамінів групи B. Офтальмологи відзначають, що вказати найкращі засоби неможливо — кожне з них має свої особливості складу і показання до призначення.

    Вітаміни і продукти харчування

    Лучшие фрукты и овощи для зренияНайкращі фрукти і овочі для поліпшення зору

    Використовувати лікарські препарати, що містять комплекси вітамінів, для збільшення їх кількості в організмі необов’язково. Ряд овочів, фруктів і інших продуктів багаті ними:

    • вітамін А міститься у вершковому маслі, жовтках яєць, а також овочах і фруктах, які мають оранжевий колір: томати, морква та ін;
    • аскорбінова кислота у великій кількості може бути отримана з свіжих овочів, фруктів і ягід, наприклад, шипшини або чорної смородини;
    • вітамінів групи B багато в пшениці, горіхах, фініках, чорниці і овочах.

    Поліненасичені жирні кислоти і калій, що містяться в рибі і горіхах. Регулярне вживання рибних продуктів дозволяють повністю попередити брак Омега-3 в організмі дитини. Селен і кальцій можна отримувати з молока, кисломолочної продукції і нежирних сортів м’яса.

    Батьки повинні пам’ятати, що комплекси вітамінів — це неповноцінне лікування. Виправлення далекозорості або короткозорості вимагає комплексного підходу, підібраного офтальмологом.

    Вітаміни для очей в дитячому віці використовуються для профілактики та лікування офтальмологічних захворювань. Правильний вибір засобів і схеми їх прийому дозволяє нормалізувати зір і попередити його зниження в майбутньому. Самостійне застосування комплексів вітамінів батьками заборонено. Крім ризику розвитку алергічних реакцій, їх безконтрольний прийом може стати причиною виникнення гіпервітамінозу.

    Також цікаво почитати: вітаміни для нігтів