Гнійний отит у дітей: симптоми захворювання і підходи до терапії

1163

Зміст:

  • Причини виникнення
  • Види патології
  • Клінічні прояви
  • Стадії хвороби
  • Діагностичні заходи
  • Ефективне лікування
  • Гнійний отит у дитини — запальне ураження вуха, що супроводжується скупченням в ньому гною. Розвивається у дітей різного віку на тлі перенесених вірусних і бактеріальних інфекцій. У відсутності терапії може стати причиною розвитку важких ускладнень. Лікувальні заходи включають в себе призначення лікарських засобів, фізіотерапію і додаткові процедури.

    Причини виникнення

    Гнійний отит у дітей: симптоми і терапія

    Виникнення гнійного отиту у дитини пов’язано з попаданням батерий в середнє вухо, як правило, через євстахієву трубу. Остання з’єднує орган слуху і носову порожнину. Сприятливі фактори:

    • перенесені вірусні та бактеріальні інфекції органів дихання, що призводять до зниження імунного захисту;
    • катаральний отит у відсутності неповноцінною терапії або самолікування може стати сприятливим грунтом для гнійних ускладнень;
    • аденоїди;
    • травми області середнього вуха.

    Вказані стани супроводжуються формуванням інфекційного вогнища, який і призводить до клінічних проявів середнього отиту.

    Види патології

    Гнійний отит у дитини має кілька класифікацій, заснованих на перебігу патології та інших особливостях хвороби. В залежності від того, уражено одне вухо або обидва, виділяють односторонній і двосторонній отит. Остання форма найбільш часто зустрічається у новонароджених і дітей першого року життя.

    За характером перебігу захворювання поділяють на три види:

    • гострий отит, характеризується сильним болем і появою в зовнішньому слуховому проході гною. Зустрічається в ранньому дитячому віці. Це пов’язано з відносно короткою євстахієвої трубою, що створює передумову для інфікування структур вуха;
    • хронічний отит проявляється періодами загострення і ремісії. У середньому вусі постійно спостерігається запалення, що супроводжується руйнуванням анатомічних структур. Розвивається у дітей при неадекватній терапії гострої форми хвороби.

    Отит у дитячому віці часто зачіпає середній відділ вуха. При цьому відбувається пошкодження барабанної перетинки і вихід гною через слуховий канал.

    Клінічні прояви

    Діти старше 2-3 років при розвитку захворювання скаржаться батькам на появу сильної болі в області вуха. Крім больового синдрому в дитини виявляються наступні симптоми:

    • температура тіла підвищується до 38-39 градусів;
    • можливо розвиток «білої» лихоманки, яка супроводжується блідістю і мармуровістю шкірного покриву;
    • примхливість, дратівливість або апатія;
    • загальна втома;
    • дитина починає погано чути;
    • із зовнішнього слухового проходу ураженого вуха виділяється гній.

    Хронічний варіант хвороби не має виражених проявів. Лихоманка і больові відчуття відсутні. Батьки можуть відзначати зниження гостроти слуху і неспокій дитини.

    Якщо дитині менше 1-2 років, то він не скаржиться на конкретні симптоми. Батьки, спостерігаючи за ним, можуть помітити його занепокоєння, відмова від годування і відсутність інтересу до ігор. Підвищується температури тіла.

    Лікування патології підбирає ЛОР-лікар. Кожен лікарський препарат має свої показання та протипоказання до застосування. Їх необхідно враховувати при призначенні.

    Стадії хвороби

    Гнійний отит у дитячому віці розвивається в 3 стадії, які відрізняються симптомами і тривалістю. Перша стадія — катаральна. У вусі виявляється набряк слизової оболонки і початок формування гною. Триває від 3 до 5 днів.

    Катаральна стадія переходить в перфоративну, що характеризується розривом барабанної перетинки через вплив на неї гною. Виділення з вуха може мати домішки крові або слизу. При прориві гною у дитини поліпшується самопочуття. Больові відчуття і лихоманка зменшуються. Тривалість перфоративної стадії — 4-7 днів. Вона переходить в репаративну фазу хвороби.

    Етап репарації характеризується відновленням цілісності барабанної перетинки і слуху. При адекватної терапії, негативні наслідки захворювання не розвиваються, а настає повне одужання.

    Діагностичні заходи

    Лечение назначается после обследования ребенкаЛікування призначається після підтвердження діагнозу

    Клінічні рекомендації по виявленню і терапії гнійного отиту рекомендують проводити діагностику за наступним алгоритмом:

  • Збір скарг та зовнішній огляд дитини. При натисканні на козелок хворої дитини, больові відчуття посилюються. Це додатково свідчить про ураження середнього вуха.
  • Клінічний і біохімічний аналіз крові. Виявляються ознаки гострого запалення: лейкоцитоз, прискорення ШОЕ, підвищення концентрації С-реактивного білка і фібриногену.
  • Отоскопія — «золотий стандарт» діагностики. ЛОР-лікар отримує можливість візуально оцінити стан зовнішнього слухового проходу і барабанної перетинки. Виявлення її перфорації і гнійного відокремлюваного підтверджує діагноз.
  • Аудіометрія для вивчення слухових функцій у дітей з хронічним варіантом отиту.
  • Прицільна рентгенографія скроневих кісток в разі ускладненого перебігу патології.
  • Інтерпретувати результати досліджень повинен тільки лікар. Неправильна постановка діагнозу та самолікування призводять до прогресування гнійного запалення і ускладнень захворювання: розплавлення структур середнього вуха, перехід інфекції на скроневу кістку і ін.

    Ефективне лікування

    Основний метод лікування — медикаментозний. У терапії використовуються лікарські препарати декількох фармакологічних груп. Лікар підбирає медикаменти, які впливають на збудника інфекції і усувають клінічні прояви захворювання.

    При виявленні бактеріальної інфекції призначається лікування антибіотиками. Застосовують препарати широкого спектру дії (пеніциліни, цефалоспорини 2 і 3 покоління і ін). Для зменшення температури тіла використовують жарознижуючі засоби. Усунути біль можна за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів, які можуть використовуватися всередину у вигляді таблеток або закопуватися в вухо.

    Гнійний отит у дитини характеризується болем в ураженому вусі, підвищенням температури тіла і загальною слабкістю. При своєчасному призначенні лікування прогноз сприятливий, так як інфекція усувається з допомогою антибактеріальних засобів. Якщо батьки довгий час не звертались за медичною допомогою, то отит може набувати хронічний характер, а також призводити до ускладнень, аж до поразки головного мозку і глухоти.

    Також рекомендуємо почитати: видалення молочних зубів у дітей