Гінеколог пояснив, де шукати причину, якщо вагітність не наступає більш року

670

Як часто в кабінеті гінеколога звучать такі слова: «Доктор, дуже хочемо дитину, але не виходить», «Всі аналізи в нормі, але зачаття не наступає», «Кожен місяць роблю тест на вагітність, але завжди тільки одна смужка». А так хочеться, щоб були дві…

Читайте також:Важливо знати: найпоширеніший діагноз, який ставить гінеколог

Проблеми з зачаттям є у багатьох пар. Вирішили народити і відразу вийшло — це не про всіх… Гінеколог Айнура Степенко переконана в тому, що в питанні успішного зачаття «відразу» — швидше виняток, ніж правило. Доктор підготувала рекомендації для тих, у кого ще не вийшло, через скільки часу після результативних спроб потрібно звертатися до лікаря.

Якщо після року статевого життя без контрацепції вагітність не настала, потрібно обстежитися.

Для жінки старше 35 років шести місяців достатньо, щоб розпочати обстеження.

25% становить ймовірність завагітніти в пар без будь-яких проблем за один цикл. Тому не удручайте себе почуттям провини і переживаннями. Наберіться терпіння і максимально відпустіть свої негативні думки.

А як бути, якщо зачаття не наступає більш року при регулярному статевому житті? Гінеколог Дмитро Гусєв радить шукати причину.

Для початку потрібно оцінити 4 наступних пункту, — перераховує доктор.

Овуляція

Щоб завагітніти, потрібна овуляція. У жінки з регулярним менструальним циклом необхідно проводити оцінку рівня прогестерону в сироватці крові на 21 день для підтвердження овуляції. Якщо рівень прогестерону вище 5 нг/мл (15,9 нмоль/л) — була овуляція.

Читайте також:Акушер-гінеколог перерахував 7 способів, як перевірити овуляцію

Прохідність маткових труб

Оцінюємо прохідність маткових труб у 1 фазу циклу (6-11 день циклу). Є 3 методи: ультразвуковий (соногистеросальпингоскопия), рентгенівський (гістеросальпінгографія), хромогидротубация — робиться під час операції.

Сперма чоловіка

Для цього чоловік здає спермограму + MAR-тест. Якщо не «нормозооспермия», то вперед — до андролога.

Стан ендометрію

Оцінювати потрібно ендометрій на 2 фазу циклу. В ідеалі на 7 день після овуляції. Для простоти при регулярному 28-денному циклі — на 20-24 день циклу.

Розкажіть про планування своєї вагітності!

Всі фото: Depositphotos