Деструктивні відносини: розірвати або виправити

1243

Зміст:

  • Деструктивні відносини: симптоми «сімейної хвороби»
  • Наслідки деструктивних відносин
  • Як вийти з деструктивних відносин
  • Ті, хто знаходяться в деструктивних відносинах, можуть навіть не здогадуватися про це. Але все — починаючи з світосприйняття і закінчуючи самопочуттям — безпомилково вказує на необхідність змінити ситуацію.

    Деструктивні відносини: симптоми «сімейної хвороби»

    Помилково вважати, що деструктивні стосунки — це просто часті скандали, напружена сімейна атмосфера або байдужість один до одного.

    Деструктивні відносини проявляються задовго до укладення шлюбу

    Перераховані обставини можуть бути природними кризовими етапами, які зустрічаються у 90% всіх пар. Але деструктивні або руйнівні відносини — щось зовсім інше. Ви знаходитеся саме в них, якщо можете погодитися з двома і більше твердженнями з наступного списку:

    • Ви відчуваєте постійне нехтування вашими бажаннями, потребами, а ваша думка вважається нічого не значущим, в родині до нього ніколи не прислухаються.
    • Практично після кожної сімейної сварки або скандалу вас переслідує почуття провини, навіть, якщо об’єктивних причин для цього немає.
    • Ваші інтереси враховуються в останню чергу. На першому місці завжди інтереси чоловіка.
    • Чоловік навмисно провокує вибух емоцій, викликаючи у вас почуття ревнощів або провини.
    • Чоловік, так чи інакше, постійно відмовляється обговорювати ваші відносини: посилається на відсутність часу, звинувачує вас у бажанні «знову причепитися до чого-небудь», вказує на нездатність зрозуміти його та ін.

    Але якщо перераховані фактори можуть зустрічатися в тій чи іншій формі в будь-якій парі, то руйнівна зв’язок між чоловіком і жінкою має одну характерну рису. На життя одного з подружжя ставиться хрест. У нього або в неї більше немає можливості підтримувати стосунки з друзями, повноцінно будувати кар’єру, все життя підпорядкована маніпулятору — другій половинці, яка реалізує себе за чужий рахунок, і не особливо вибіркова при виборі методів.

    Наслідки деструктивних відносин

    На жаль, руйнівні відносини — це вирок для особистості того, хто психологічно займає в родині більш вразливе становище.

    между мужчиной и женщинойУ токсичних відносинах між чоловіком і жінкою дитина грає роль «громовідводу»

    Проявляється це у вигляді більш сильного зниження самооцінки, втрати власних інтересів і потреб, сумніви в правильності своїх вчинків, готовність визнати провину за будь-які неприємності, що відбуваються в житті чоловіка.

    Чим довше тривають такі відносини, тим сильніше людина втрачає здатність формувати власну думку. Навіть за найбільш простим питань він висловлюється виключно з оглядкою на думку партнера.

    Більше того, наслідки рано чи пізно переступають межі психологічних порушень і наносять удар по здоров’ю людини. Серед найпоширеніших проблем можна відзначити наступні:

    • часті і нез’ясовні загострення хронічних захворювань;
    • порушення сну: труднощі з засинанням, часті пробудження, апное, синдром неспокійних ніг та ін;
    • підвищена схильність до ГРВІ та ГРЗ;
    • алергічні реакції, які були невластиві людині перш;
    • спотворення апетиту — від повної відсутності почуття голоду до неконтрольованого об’їдання;
    • різке зниження лібідо або повна відсутність сексуального потягу.

    Перераховані ознаки однозначно вказують на необхідність переглянути свою роль в сім’ї і звернутися до психотерапевта, спеціалізація якого включає міжособистісні стосунки та проблеми у них.

    Як вийти з деструктивних відносин

    У питанні щодо того, чи варто зберігати деструктивні стосунки, психологи одностайні: немає. Принаймні, в тому вигляді, в якому такий зв’язок існує на даний момент, вона нежиттєздатна і може заподіяти шкоду тому з подружжя, хто знаходиться в підлеглому положенні.

    Тому, якщо у відносинах ви відчуваєте тільки страждання, а до психологічного дискомфорту приєднуються проблеми зі здоров’ям — необхідно звернутися до лікаря.

    Партнер, постійно підживлюють комплекс неповноцінності і почуття провини дружини, здатний звести до нуля ефективність психотерапії.

    Якщо ви ставите питанням, як вийти з таких відносин слід побудувати його інакше. Важливо не просто позбутися від деспотичного партнера або чоловіка-маніпулятора, а вийти з такої зв’язку впевненою в собі і готової будувати здорові стосунки, засновані на взаєморозумінні та повазі один до одного.

    Мета психотерапії — знайти причину, по якій ви тримаєтеся за токсичного партнера. Крім цього, необхідно скоригувати ваше ставлення до самої себе: створити основу для самоповаги.

    На жаль, зберегти сім’ю і зробити здоровими відносини між подружжям можливо тільки в одиничних випадках. Це сім’ї, в яких обидва партнери свідомо і чесно приймають утворилася проблему і готові працювати над її вирішенням.

    Також цікаво почитати: абьюзивные відносини