Диплококки в мазку у жінок, що це?

3570

Зміст:

  • Диплококки в мазку у жінок, що це
  • Причини виявлення диплококков в мазку
  • Симптоми відхилень від норми
  • Діагностика
  • Лікування
  • При проведенні дослідження піхвового слизу в мазку можуть бути виявлені диплококки. Це поліморфні бактерії, які не завжди свідчать про наявність патології. Вони мають кілька різновидів, кожна з яких володіє своїми особливостями.Диплококки — поліморфні бактерії

    Диплококки в мазку у жінок, що це

    Диплококки – це позначення цілої групи мікроорганізмів. Вони відрізняються тим, що розташовуються парами і мають оболонку. Можуть існувати в клітині і в позаклітинному просторі:

  • Позаклітинні диплококки не надто небезпечні. Виявлення їх у мазку не говорить про патології. Такі бактерії легко руйнуються під впливом антисептиків і кислого середовища, яка присутня в піхві здорової жінки.
  • Внутрішньоклітинні диплококки проникають у тканини організму, викликаючи небезпечні захворювання.
  • Також розрізняють грамнегативні і грампозитивні бактерії. До першого типу відносяться мікроорганізми з тонкою оболонкою і високою стійкістю до антибіотиків. Грампозитивні диплококки легше придушуються лактобактеріями в піхву, сприйнятливі до дії антисептиків і антибактеріальних препаратів. Вони виявляються на слизовій здорових людей, і здатні заподіяти шкоду при активному розмноженні через зниження імунітету або порушення мікрофлори.

    Причини виявлення диплококков в мазку

    Деякі види мікроорганізмів, наприклад, стрептококи, стафілококи і гарднерелла є частиною нормальної мікрофлори. Вони, поряд з лактобактеріями, заселяють слизову оболонку піхви. Здоровій жінці вони не завдають дискомфорту. Ріст колоній умовно-патогенних мікроорганізмів призводить до дисбиозу. Відбувається це переважно за рахунок зниження місцевого і загального імунітету, нехтування правилами особистої гігієни.

    Нерідко в мазку виявляються гонококи. Це збудники гонореї. Вони передаються статевим шляхом і здатні вразити всі органи сечостатевої системи.

    Симптоми відхилень від норми

    Невелика кількість диплококков не викликає неприємних відчуттів. Початкові стадії дисбіозу характеризуються незвичайними рідкими виділеннями білого або сірого кольору. Іноді з’являється запах несвіжої риби. З розвитком патології слиз з піхви стає більш густою, набуває жовтуватий відтінок. Виражений дисбіоз супроводжується свербінням і палінням. Без лікування процес може перейти у важке запалення піхви і шийки матки. У цьому випадку симптоми будуть залежати від збудника.

    Ознаки гонококової інфекції залежать від форми захворювання.

    Гостра стадія характеризується:

    • печінням і сверблячкою в піхву і уретрі;
    • почервонінням і набряком слизових;
    • появою гнійних виділень;
    • біля входу в піхві у місці з’єднання статевих губ може утворитися хворобливе ущільнення;
    • пахові лімфатичні вузли запалюються.

    Хронічна гонорея має уповільнений розвиток. Симптоми змазані. Приблизно у половини хворих ознаки відсутні при обох формах патології.

    диплококки в мазке у женщин что этоВнутрішньоклітинні диплококки можуть викликати гонорею

    Діагностика

    При виявленні диплококков в мазку необхідний мікроскопічний аналіз з використанням барвника, щоб визначити це грампозитивні бактерії чи ні. Також призначають ПЛР-дослідження, яке допомагає точно встановити збудника. Додатково проводять бакпосів і визначають чутливість мікроорганізмів до антибіотиків.

    Лікування

    Грампозитивні диплококки зазвичай не потребують проведення лікувальних заходів. У здорової жінки вони придушуються лактобактеріями і не викликають дискомфорту. При виникненні дисбіозу потрібно підвищення імунітету і відновлення балансу мікроорганізмів. Як правило, в цьому випадку призначають загальнозміцнюючі засоби та пробіотики.

    Серйозні запальні процеси лікуються антибіотиками, а також антисептичними і протизапальними засобами. Підбирати лікування самостійно не можна. Необхідно спочатку визначити чутливість збудника до антибіотиків. Якщо препарат виявиться невідповідним, колонії патогенів продовжать розмножуватися, а залишки корисної мікрофлори загинуть. Це призведе до хронізації процесу і важких ускладнень аж до запалення матки і безпліддя.

    При виявленні диплококков в мазку не варто впадати в паніку. Не завжди ці мікроорганізми викликають захворювання. Навіть якщо патологія є, на початкових стадіях від неї легко позбутися. Головне, правильно підібрати лікування і дотримувати всі рекомендації лікаря.

    Читайте в наступній статті: коккобациллярная флора в мазку у жінок