Для чого перевіряється норма цукру в крові у дитини

624

Зміст:

  • Якою повинна бути норма цукру в крові у дітей
  • Про що може говорити про високий чи низький рівень цукру в крові
  • Симптоми цукрового діабету у дитини
  • Додаткові види діагностики і підготовка до неї
  • Норма цукру в крові у дітей визначається з допомогою спеціального тесту. Проводити його потрібно регулярно, щоб виявити можливі захворювання на ранній стадії і вчасно почати лікування.

    Якою повинна бути норма цукру в крові у дітей

    Рівень цукру в кожному віці відрізняється. Це пов’язано з фізіологічними особливостями організму. У дітей в дитячому віці показники цукру значно нижче, ніж у дорослих. Показники також відрізняються у новонароджених і дітей дошкільної групи.

    Норма цукру в крові у дітей залежить від віку дитини

    У немовляти норма цукру становить від 2,78 до 4,4 ммоль/л. Все, що вище норми, що свідчить про наявність ендокринологічної патології або про те, що аналіз узятий після їжі. У дітей до 2-річного віку показники знаходяться на цьому ж рівні.

    У віці від 2-х років і у дітей дошкільної групи нормальними показниками вважаються від 3,3 до 5 ммоль/л. Починаючи з 6-річного віку, норма підвищується і варіюється в межах 3,3-5,5 ммоль/л, ці ж самі показники характерні й для дорослих людей.

    Про що може говорити про високий чи низький рівень цукру в крові

    Низький рівень цукру називається «гіпоглікемія», рівень глюкози крові при цьому не перевищують 2,5 ммоль/л. Цей стан може призводити до тяжких порушень роботи внутрішніх органів і центральної нервової системи, тому вимагає термінового звернення до лікаря. При вкрай низькому рівні глюкози дитина може знепритомніти, впасти в гіпоглікемічну кому і померти. Щоб підняти рівень глюкози, дайте дитині цукерку, цукор або будь-яку вуглеводну їжу (випічка, картоплю і т. д.)

    Причин такого стану може бути кілька:

    • цукровий діабет у матері;
    • ендокринні порушення;
    • неправильне харчування з тривалим голодуванням;
    • стресові ситуації;
    • високі фізичні навантаження;
    • цукровий діабет у дитини.

    Якщо під час обстеження у дитини виявлений високий рівень вмісту цукру в крові, можна говорити про розвиток гіперглікемії. Вміст цукру при цьому перевищує 6,1 ммоль/л. Це є головною ознакою цукрового діабету або порушення толерантності до глюкози (перед-діабет).

    Підвищений рівень також може вказувати на проблеми з підшлунковою залозою, або може бути викликано підвищеними фізичними навантаженнями. Захворювання гіпофіза також супроводжуються підвищеним рівнем цукру в крові.

    Симптоми цукрового діабету у дитини

    У дітей частіше розвивається цукровий діабет першого типу — у 98% випадків, і тільки в 1-2% спостерігається захворювання другого типу.

    Перший тип говорить про те, що організм дитини не виробляє інсулін в достатньому обсязі. Провокатором хвороби можуть бути перенесені раніше інфекційні захворювання: кір, вітряна віспа, краснуха.

    симптомы сахарного диабетаЯкщо у дитини є симптоми цукрового діабету, необхідно перевірити рівень цукру в крові

    Ознаки патології:

    • Сильна спрага. Немовлята багато п’ють і при цьому ведуть себе неспокійно і часто плачуть. Старші діти можуть випивати кілька літрів води в добу.
    • Часте сечовипускання. У новонароджених на підгузниках при цьому залишається білий наліт.
    • Зниження маси тіла. Дитина швидко худне, втрачає апетит.
    • Загальне нездужання, слабкість.
    • Посилений апетит, при цьому перевага надається солодощам.
    • Зниження зору.
    • Рани і подряпини довго заживають.
    • Підвищена збудливість і дратівливість.
    • Грибкові захворювання.
    • Загальне падіння імунітету.

    Якщо у дитини спостерігається відразу кілька симптомів, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою, так як неконтрольовані коливання рівня глюкози можуть призвести до коми та навіть смерті.

    Додаткові види діагностики і підготовка до неї

    Відхилення від норми при дослідженні ще не говорить про те, що у малюка розвивається цукровий діабет. Для підтвердження діагнозу необхідно повторно пройти діагностику.

    Помилку може давати просте недотримання правил підготовки: сніданок перед здачею крові, прийом лікарських препаратів. Перед тестуванням від цього треба відмовитися.

    Якщо у малюка показники варіюються від 5,5 до 6,1 ммоль/л, лікар може додатково призначити спеціальний глюкозотолерантний тест.

    Аналіз на глюкозу проводиться строго натщесерце. При цьому дитина повинна випити розчин глюкози. Повторне тестування після прийому глюкози проводиться через кілька годин.

    Підготовка включає в себе відсутність фізичних навантажень і активності, а також утримання від їжі за кілька годин до тесту.

    Якщо після тестування рівень цукру покаже не менше 7,7 ммоль/л, тоді є велика ймовірність розвитку цукрового діабету. Додатково можуть провести аналіз крові на глікований гемоглобін, щоб уточнити тяжкість стану.

    Норма цукру в крові у дітей залежить від віку. Якщо показники у різний період часу відрізняються, це ще не говорить про те, що у дитини розвивається небезпечне захворювання. Визначити рівень цукру допоможуть спеціальні тести, а додаткова діагностика виявить наявність або відсутність проблем зі здоров’ям.

    Читайте далі: як відучити дитину від нічного годування