Дозволена згущене молоко при грудному вигодовуванні

3111

Зміст:

  • Складові згущеного молока
  • Можна згущене молоко при грудному вигодовуванні
  • Чим шкідлива згущене молоко при ГВ
  • Правила введення згущеного молока в раціон годуючої мами
  • Правила вибору згущеного молока при грудному вигодовуванні
  • Що робити, якщо у дитини алергія або коліки на згущене молоко
  • Згущене молоко — досить поширений продукт серед більшості жінок. Під час радянського союзу пацієнткам, що годують груддю, лікарі рекомендували його для стимуляції лактаційної функції. Сьогодні гінекологи не вважають, що згущене молоко при грудному вигодовуванні — це корисний і необхідний продукт.

    Складові згущеного молока

    Основою згущеного молока є незбиране молоко, тому воно має білки. Зміст їх в продукті становить 30%. Також є ще вітаміни Д, А, В, Е, РР.

    Згущене молоко при грудному вигодовуванні не стимулює лактацію

    У згущеному молоці є корисні мікроелементи. Вони необхідні організму для нормального функціонування органів і систем:

    • калій;
    • фосфор;
    • натрій;
    • кальцій;
    • магній;
    • сірка.

    Ці речовини зберігаються після виробничої обробки, так як молоко не доводиться до кип’ятіння. Тому 60% мікроелементів і вітамінів залишається в продукті.

    Технологія приготування продукту передбачає наявність у продукті молока корови, молочного цукру кристалічного, цукрового піску, води, добавок: стабілізаторів, антиокислювачів. Молоко по ГОСТу повинно мати молочний солодкий присмак, білувато-кремовий відтінок.

    Можна згущене молоко при грудному вигодовуванні

    Згущене молоко має велику кількість білкових молекул. Білки необхідні для нормальної лактаційної функції жінки. З білків формуються ферменти і гормони.

    Також білкові молекули потрібні для малюка, який харчується материнським молоком. Білки вважаються елементами будівельного матеріалу. Вони беруть участь у формуванні м’язового каркаса, кісток, сполучної і нервової тканини. Білкові молекули беруть участь у синтезуванні ферментів, гормональних речовин.

    У згущеному молоці максимально збережені мікроелементи і вітаміни, так як температура її обробки на виробництві становить до 70 °C.

    Продукт має високу калорійність, що забезпечує швидке насичення малюка, тому при ГВ він приносить користь і мамі, і дитині. Але є й у такого молока і свої недоліки.

    Чим шкідлива згущене молоко при ГВ

    Більшість педіатрів і неонатологів не рекомендують вживати згущене молоко при годуванні малюка. Вони аргументують це тим, що продукт має у своєму складі багато цукру. Велика концентрація цукру здатна порушити гормональний фон жінки в післяпологовому періоді, а саме викликати цукровий діабет. Солодкий продукт при ГВ провокує діабет у дитини і інші гормональні хвороби.

    Раніше у лікарів була думка, що згущене молоко з чаєм стимулює приплив молока. Насправді солодкий продукт не стимулює лактационную функцію. Припливи можна пояснити вживанням гарячого чаю, особливо на початку лактації.

    При годуванні груддю згущене молоко часто провокує алергічну реакцію у малюка. Алергія з’являється на додаткові консерванти, стабілізатори та інші складові продукту. При регулярному вживанні солодкого молока годуючою матір’ю, у малюка можлива поява висипки на обличчі і тілі. Якщо у дитини є схильність до алергічних реакцій, у нього може навіть розвинутися діатез, який негативно позначається на здоров’ї.

    Перед вживанням згущеного молока слід обов’язково проконсультуватися у неонатолога або педіатра про доцільність використання продукту. Самостійно вживати його не варто.

    Можно лиЯкщо не знаєте,чи можна згущене молоко під час годування дитини, запитайте у педіатра

    У продукті також міститься лактоза. Цей цукор не переноситься дітьми з лактозною недостатністю. Можлива поява диарейного синдрому і кольок.

    Годуючій мамі в післяродовий період є молоко великими порціями не слід, так як це може призвести до підвищення маси тіла. Краще виключити солодкий продукт з меню, замінити його простим молоком або кисломолочними продуктами.

    Правила введення згущеного молока в раціон годуючої мами

    Під час лактації слід акуратно вводити будь-які продукти в меню. Особливо це стосується солодощів. У згущеному молоці є багато цукру, тому вводити його потрібно в 3-4 місяці після народження малюка. Цей термін відноситься до тих дітей, у яких немає алергії на інші продукти, в тому числі і солодкі. Раніше вводити молоко не слід, так як у новонародженого малюка імунітет і кишечник ще не готові до прийому великої кількості цукру і алергенів. У немовлят від солодкого молока в перший місяць життя можуть з’явитися сильні кольки або висип.

    Ідеальним строком для вживання солодкого молока є 6 місяців. В цей час імунна система дитини вже трохи зміцніла і може впоратися з додатковими алергенами. У цьому віці у малюка рідше з’являються ознаки алергічної реакції на зміни в раціоні годуючої мами.

    Починати вводити згущене молоко слід з дуже маленьких доз. Спочатку вживають по 1-2 ложки продукту. Після першого введення потрібно поспостерігати за немовлям протягом 2 діб. Якщо у дитини не з’явилося висипання, почервоніння на тілі, можна збільшити кількість молока.

    При нормальній переносимості згущеного молока можна їсти до 40-50 г за добу. Бажано вживати, розчинивши в чаї.

    Коли дитині виповниться 6 місяців, можна збільшити кількість продукту за добу до 70 р.

    Лікарі рекомендують віддати перевагу звичайній згущеному молоці, а не вареної. Вона має у своєму складі менше білка, більше цінних мікроелементів і вітамінів. На виробництві розроблена спеціальна технологія, зберігає максимальну кількість корисних речовин.

    Варена згущене молоко має у собі більше білкових молекул. Її вживання може нашкодити дитині. Збільшується навантаження на нирки. У вареного згущеного молока немає у складі мікроелементів і вітамінів, так як вони руйнуються під час додаткової термічної обробки.

    Правила вибору згущеного молока при грудному вигодовуванні

    Купуйте згущене молоко акуратно. Краще всього купувати більш дорогий продукт. Дешеві варіанти можуть мати у складі шкідливі речовини, які легко потрапляють у грудне молоко, негативно впливають на організм немовляти.

    Купувати молоко слід по ГОСТУ: Р 53436-2009. Цей номер гарантує відсутність зайвих добавок, стабілізаторів. Вироблене за гостом молоко не має в складі нічого, крім молока корови і цукру.

    Під час купівлі молока слід обов’язково дивитися на термін придатності. Це дуже важливо, так як з його закінченням молоко втрачає вітаміни, мікроелементи, зацукровується. Навіть якщо термін придатності ще не закінчився, але залишилося кілька місяців, такий продукт краще не брати.

    Банку обов’язково повинна мати округлу форму. На ній не повинно бути вм’ятин. Наявність вм’ятин може говорити про порушення герметичності. Якщо банку не герметична, в ній скупчуються бактерії.

    Що робити, якщо у дитини алергія або коліки на згущене молоко

    При появі висипань у малюка після вживання матір’ю згущеного молока слід дати дитині антигістамінний засіб. Призначати його повинен лікар, залежно від віку немовляти. Якщо після ліки симптоматика не згасає, потрібно викликати педіатра додому.

    Коли у малюка симптоми алергії не обмежуються шкірними проявами, а з’являється задишка, набряклість обличчя, необхідно терміново викликати швидку допомогу. Після купірування симптомів алергії від солодкого консервованого молока слід відмовитися.

    При появі здуття у малюка на згущенку можна дати препарат Симетикон.

    Симетикон дозволяє швидко купірувати коліки, що з’явилися внаслідок здуття. При диарейном синдромі слід дати Діосмектит. Він забере лактозу та інші речовини, купірує пронос і коліки.

    Згущене молоко при грудному вигодовуванні не є обов’язковим продуктом. Вводити її слід поступово маленькими дозуваннями. Так організм дитини звикне до її компонентів і не отримає серйозну алергію та інших ускладнень. По можливості краще відмовитися від цього продукту.

    Читайте в наступній статті: буряк при грудному вигодовуванні