Дозволений ботокс при вагітності та лактації

2052

Зміст:

  • Шкода ботулотоксину
  • Побічні ефекти «уколів краси» під час виношування
  • Токсичний вплив на плід
  • Ботокс і планування вагітності
  • «Ін’єкції краси» на ранніх термінах, у другому і третьому триместрі
  • Застосування після пологів
  • Використання ботокса для волосся
  • Альтернатива ботоксу для вагітних
  • Ботокс при вагітності небажаний, хоча і не під абсолютною забороною. Косметичний препарат, хоч і в мікродозах, містить отруйну речовину, здатну чинити негативний вплив на розвиток малюка. Про наслідки застосування ботулотоксину повинні знати всі майбутні мами, які замислюються про «ін’єкції краси» в період виношування малюка.Вирішуючи, застосовувати ботокс при вагітності чи ні, потрібно зважити всі негативні наслідки.

    Шкода ботулотоксину

    Препарати ботокса містять в малих дозах нейротоксин. Отруйна речовина надає паралітичну дію на нервові закінчення м’язів, завдяки чому гіперактивні м’язи розслабляються, а зморшки розгладжуються. При цьому доза отруйної речовини дуже мала і на інші органи здорової людини шкідливого впливу не надає.

    Застосування ботокса має певні протипоказання:

    • гіперчутливість до складових препарату;
    • шкірні інфекції;
    • цукровий діабет;
    • артеріальна гіпертензія у важкій стадії;
    • схильність до келоидному рубцюванню;
    • ГРЗ з високою температурою.

    Відносним забороною «уколи краси» є вік старше 60 років. У вікових пацієнтів результат уколов мало передбачуваний, існує ризик опущення століття, виникнення лицьової асиметрії. У будь-якому випадку можливість проведення ін’єкцій косметолог оцінює індивідуально, враховуючи особливості мускулатури обличчя.

    Побічні ефекти «уколів краси» під час виношування

    Вплив препарату обмежене часом. Залежно від індивідуальних особливостей, курс ін’єкцій повторюють, інакше зморшки з’являться знову. Ботокс при вагітності небажаний, оскільки може призвести до погіршення стану здоров’я матері і негативно вплинути на розвиток малюка.

    Ускладнення від введення токсину під час виношування дитини посилюються:

    • Збільшується ризик розвитку інфекції при попаданні збудника в ранку. Це пов’язано зі зниженням імунітету у вагітних.
    • Легкі головні болі, часто проявляються в першу добу після ін’єкцій, у жінок в положенні переростають у мігрені.
    • Розлад шлунка як побічна дія токсину може стати тривалою діареєю або запором.

    При цьому негативний вплив неможливо усунути медичними засобами, оскільки вагітним не можна приймати більшість лікарських препаратів.

    Токсичний вплив на плід

    Хоч ботулотоксин і потрапляє в організм в мікродозах, небезпечна речовина здатне долати плацентарний бар’єр і негативно впливати на розвиток дитини. Досліди на тваринах показали невтішні результати:

    • У плода з’являлися проблеми з ростом кісток.
    • Частина потомства мала вроджені каліцтва.
    • Ембріони погано набирали вагу.
    • У багато разів збільшився ризик викидня.

    Особливо небезпечно робити ін’єкції на ранніх термінах, оскільки в цей час йде закладка основних систем організму і зародок дуже чутливий до впливу токсичних та інших небезпечних речовин.

    У той же час реєструвалися випадки, коли жінка проводила курс ін’єкцій, не підозрюючи, що вагітна. Лікарі відстежували подальший розвиток плоду і малюк народжувався здоровими. Але ризик не виправданий, адже негативні наслідки можуть проявитися не відразу після народження. Так, в дослідах на тваринах зазначалося, що потомство самок після уколів ботоксу жило набагато менше звичайного.

    Ботокс і планування вагітності

    Якщо сімейна пара надумала обзавестися потомством, планування починається за три місяці до зачаття. Ін’єкції на початковому етапі можна.

    действиеПри плануванні вагітності ін’єкції можна, негативний вплив на жінку мінімально.

    Відмовитися від косметичних процедур слід у таких випадках:

    • за місяць до передбачуваного зачаття;
    • на тлі прийому антибіотиків, якщо необхідно лікування інфекцій;
    • при індивідуальній непереносимості ботулотоксину.

    Токсична речовина в організмі не накопичується, воно концентрується тільки в шкірно-м’язових шарах, де необхідно розгладити зморшки. За місяць препарат повністю виводиться.

    «Ін’єкції краси» на ранніх термінах, у другому і третьому триместрі

    У перші місяці після зачаття застосування ботокса повністю протипоказано. Саме в цей час побічні ефекти отруйної речовини як для мами, так і для малюка найбільш сильні. Крім можливого негативного впливу на розвиток нервової, серцево-судинної систем ембріона, його кістково-м’язового апарату, значно зростає ризик викидня.

    У другому триместрі також рекомендовано відмовитися від косметологічних процедур із застосуванням ботокса. Він здатний увійти в конфлікт з гормонами, синтезуються організмом матері. Це може призвести до сильної алергії, аж до анафілактичного шоку.

    Негайно вивести ботулотоксин з організму вагітної не вийде – препарати, знешкоджуючі отруйна речовина, заборонені в цей період. Їх можливу шкоду перевищує потенційну небезпеку для плода від застосування ботоксу. Не можна для прискорення метаболізму відвідувати лазню і сауну.

    Якщо ви все ж пройшли косметологічний курс, залишається тільки спостерігати за станом плода.

    Ймовірність негативного впливу мала. Але необхідно повідомити про проведені процедури спостерігає гінеколога.

    У пізні терміни можливість негативного впливу ботокса набагато нижче, ніж у перші триместри. Немовля практично сформувався, невелику кількість токсину навряд чи вплине на його здоров’я. Але і тут є певна небезпека. Процедури, проведені в останні місяці вагітності, здатні привести до передчасного появи немовляти на світ. Тому косметологічні маніпуляції краще відкласти.

    Застосування після пологів

    Застосування ботулотоксину не рекомендовано і в лактаційний період. Це пов’язано з дією особливих гормонів, на вироблення яких може вплинути токсична речовина. У цьому випадку у вагітної зменшується кількість або зовсім пропаде молоко.

    Процедури планують на період, коли дитині виповниться як мінімум вісім місяців. Якщо передбачається зберегти грудне вигодовування до півтора років, обмеження подовжують на зазначений термін.

    Використання ботокса для волосся

    Ботулотоксин використовують і у препаратах для догляду за волоссям. Локони стають шовковистими, пошкоджені ділянки відновлюються, гальмується процес випадіння. Але для вагітних і цей спосіб застосування ботокса – під великим питанням.

    Вивчення впливу токсичної речовини через волосяні цибулини не проводилося, тому оцінити ризики складно.

    Однозначно можна сказати, що небажано застосовувати комплексні препарати на основі ботокса і метанолу. В процесі нагрівання, коли використовується фен, обладнання для випрямлення або завивки волосся, препарат трансформується в газоподібну форму, яка дуже токсична. Він проникає в легені матері, легко проходить крізь бар’єр плаценти і негативно впливає на малюка.

    Якщо здорова небеременная жінка здатна перенести токсичну атаку без наслідків, то під час виношування дитини можливі посилення токсикозу, алергічна реакція і розвиток гіпоксії плода. Тому, щоб не ризикувати, краще використовувати альтернативні методи догляду за обличчям, волоссям і тілом.

    Альтернатива ботоксу для вагітних

    Сама вагітність є прекрасним «антивіковим засобом». В цей період йде посилених синтез еластину і колагену, що приводить до розгладження зморшок і омолодження шкіри. Додатковими «уходовыми засобами» є здоровий сон, гімнастика, правильне харчування і відсутність стресів.

    Також корисно робити масляний масаж обличчя. Так, оливкова олія веде до поліпшення еластичності шкірних покривів, перешкоджає появі розтяжок.

    действиеРекомендовані вагітним маски на основі натуральних продуктів, які не дають побічних ефектів

    В домашніх умовах корисно робити маски з натуральних компонентів – як для шкіри, так і для волосся. Поліпшити стан особи, освіжити і омолодити шкіру вагітним допоможуть маски на основі таких речовин:

    • білої, голубої та зеленої глини;
    • огірків або листя салату і сметани;
    • сиру та яєчних жовтків.

    Від пігментних плям можна протирати обличчя соком лимона або свіжого картоплі.

    Щоб повернути волоссю силу і еластичність, застосовують просте і дієве засіб – реп’яхову олію. Воно перешкоджає їх випаданню під час вагітності. Також корисні маски для локонів на основі кефіру, хлібного м’якушки, вершків з лимонним соком.

    В очікуванні немовляти жінка повинна дбайливо ставитися до власного здоров’я і уникати впливу негативних факторів на плід. Попадання отруйних речовин в організм, в тому числі ботокса, у цей період рекомендують виключити.

    Також рекомендуємо почитати: рідкий стілець при вагітності