Доктор Комаровський пояснив, чому діти неспокійно сплять ночами

1839

Як виглядає ідеальна ніч в родині, де є маленька дитина? Це коли батьки укладають дитину спати, бажають йому спокійної ночі, а через 10 годин – доброго ранку. Однак така ніч багатьом здається мрією з-за того, що діти часто прокидаються. А якщо малюк прокинувся, вже не спить і мама. Потім може прокинутися тато. Неспокійний час…

Відомий педіатр Євген Комаровський назвав дві основні причини, за якими дитячий сон ночами переривається – голод і спрага.

Голод – це ставиться до дітей, які молодші. Якщо прокидається, значить ви недостатньо погодували його ввечері, –уточнив лікар. – А ось спрага… Ми живемо в таких кліматичних умовах, де шість місяців діти дихають будинку сухим повітрям. Півроку у них пересихає в роті, вони прокидаються і хочуть пити. Що робити? Один раз повісити гігрометр і купити зволожувач повітря.

Поряд з основними причинами переривчастого дитячого сну доктор Комаровський перерахував інші:

  • Незручно, жорстко, сиро, можуть бути крихти.
  • Неякісний підгузок, що підтікає.
  • Свербіж шкіри. Якісь хворобливі відчуття».
  • Жарко або холодно.

Читайте також:Де і як треба спати: доктор Комаровський пояснив про дитячий сон в колясці

Відомий педіатр зазначив:

Якщо дитина прокидається ночами, батько повинен виділити реальні причини – чому це відбувається. Всі причини відомі, треба зрозуміти, яка з них.

Лікар підкреслив, що міцний і спокійний дитячий сон – запорука емоційного благополуччя всіх членів сім’ї, адже «невиспані тато і мама – джерело конфліктів». Доктор Комаровський пояснив і таку особливість, коли діти посипаються ночами в один і той же час.

Є фактор, який постійно присутній: у дитини переповнився підгузник, температура в приміщенні зросла або знизилася, голодний, дуже ситий, – перерахував педіатр і порадив. – Потрібно проаналізувати фактори, які на це впливають.

Читайте також:Невролог назвала причину неспокійного дитячого сну вночі

Підводячи підсумок теми, як допомогти дитині не прокидатися ночами, Євген Комаровський пояснив:

Наше завдання – так організувати режим дитини, щоб йому хотілося спати. Щоб він був ситий. втомлений, а у другій половині дня не було яскравих емоційних навантажень. Прокидається ночами і йому холодно, значить, треба купити піжаму. Розкривається, провітрюйте приміщення.

Доктор порадив аналізувати ситуацію, якщо дитячий сон неспокійний, і знаходити причину серед безлічі можливих.

А як ваш малюк спить ночами?

Всі фото: Depositphotos