Доктор Комаровський пояснив, як зробити будинок безпечним під час перших дитячих кроків

619

Топ, топ, топ… Малюк вчиться робити перші кроки. Мама і тато неймовірно цим пишаються, знімають перші успіхи на відео і роблять фотографії. А наскільки ваш будинок безпечним для дитини, який до цього пересувався лише на четвереньках? Відомий лікар Комаровський склав перелік заходів, які батьки повинні зробити для збереження малюка.

Стійкість меблів — обов’язкова умова, — перераховує доктор. — Легкі предмети (як правило, це стільці, табурети, вішалки для одягу), здатні перекинутися від незначних (дитячих) зовнішніх впливів, — або прибрати, або закріпити;

захисні накладки на всьому гострому і виступаючому;

особливу увагу дверям — обов’язково застосування пристроїв, які не дають можливості закрити і прищемити;

скатертини, штори, гардини, завіски, шнурки/шнури, дроти… Переконайтеся, що всього цього або ні, або до цього немає доступу;

на підлозі не повинно бути ніяких ковзних килимів, доріжок тощо;

відсутній доступ до сходів, камінів, басейнів — загалом, будь-яких приміщень, де високо, гаряче, мокро і слизько.

© Instagram @emilyborum7

Читайте також:Що робити, якщо маленька дитина ходить на носочках

Зазначимо та іншу грань теми. Коли малюк починає ходити, деякі батьки пропонують їй ходунки. З цього приводу педіатр Євген Комаровський також висловив свою авторитетну точку зору:

Ходунки в більшості випадків — це не потреба дитини, а потреба його родичів. Це чудовий спосіб нейтралізувати дитя на той час, поки мама зайнята по господарству. Чим пізніше дитина почне ходити, тим пізніше з’явиться вертикальна навантаження на хребет, тим більше шансів, що у дитини встигнуть достатньо зміцніти м’язи і зв’язки, щоб прямоходіння не становило для нього небезпеки.

З моєї точки зору, дитина повинна почати ходити після того, як натре собі мозолі на колінах внаслідок активного повзання. Тим не менш, ні в чому не можна перегинати палицю, і якщо дитина півгодини-годину в день проведе в ходунках, то ніякої особливої шкоди не буде. Головне, щоб ви все-таки обмежували його переміщення, щоб ходунки не дозволяли дитині вийти з дому, впасти з драбини і т. д. Але до 9 місяців використовувати ходунки я б не рекомендував в принципі.

© Instagram @bethanym4y

Поділіться досвідом, як ви забезпечували безпеку будинку в той час, коли дитина почала ходити?

Фото на анонс: Instagram @sroka_sylwia