Доктор Комаровський розповів, можна відкривати вікна при підвищеній температурі у дитини

1424

Іноді в прагненні зробити краще багато батьки, а також бабусі наносять своїми діями дитячому здоров’ю лише шкоду. Мова про те, що кутають дитину з високою температурою в ковдру і не відкривають вікно — як би не застудити… Доктор Комаровський поспішає розвінчати міф про те, що прохолодний повітря шкодить при ГРВІ.

При підвищенні температури тіла необхідно зробити все для того, щоб організм мав можливість втрачати тепло. Тепло втрачається двома шляхами — при випаровуванні поту і при зігріванні вдихуваного повітря.

Два обов’язкові дії:

1. Рясне питво — щоб було чим потіти.

2. Прохолодне повітря в кімнаті (оптимально 16-18 градусів).

Якщо ці умови виконані, ймовірність того, що організм сам не впорається з температурою, дуже невелика, — пояснює педіатр.

Невисока температура повітря — найбільш ефективний жарознижуючий засіб, — впевнений лікар. — Ви вдихаєте повітря температурою 22 градуси. Повітря, який видихаєте, має температуру тіла. Якщо у дитини 39, то вона теж 39. Вдихнув 22, видихнув 39. При цьому він втратив якусь кількість тепла. Вдихнув 18, видихнув 39.

Читайте також:Доктор Комаровський розповів, як правильно вимірювати температуру під пахвою

Переконлива математика виходить? Тобто чим холодніше в кімнаті температура, тим ефективніше відбувається процес тепловіддачі. Доктор Комаровський порадив не тільки провітрювати приміщення, де знаходиться хвора дитина, але і стежити за тим, щоб повітря був постійно вологим.

Якщо дитина дихає сухим повітрям, він втрачає рідину. А втрата рідини призводить до того, що не працює система тепловіддачі.

Підводячи підсумок темі, педіатр порадив батькам прислухатися до бажання дітей, якщо ті під час ГРВІ просять зняти з них зайвий одяг і провітрити кімнату.

А яка температура повітря у вашому будинку

Всі фото: Depositphotos