Доктор пояснив, як стан шкіри «сигналізує» про різних захворюваннях організму

949

Ставлення до свого здоров’я в багатьох часто безвідповідальне. Болить? Перестане. Сильно болить? Так вже і бути, вип’ю пігулку. Дуже сильно болить? Піду до лікаря. Перестало боліти? Ну ось, і хвилюватися не треба було.

З-за такого ставлення нездужання накопичуються і все частіше дають про себе знати. Через шкіру… Сумніваєтеся? А даремно! Доктор Зубарєва Наталія розповідає в особистому блозі про ті проблеми зі здоров’ям, які проявляються на шкірі тим чи іншим способом.

Багряні розтяжки на шкірі (стрії)– ознака розладу гіпоталамо-гіпофізарної системи. Нерідко в процес втягуються наднирники, – перераховує фахівець.

Сильна сухість шкіри, ламкість– перевіряємо гормони ЩЗ на предмет гіпотиреозу (т3,т4, ТТГ).

Акантоз (брудно-коричневе забарвлення)– з’являється в складках тіла (в паху, в пахвовій западині і ін) з-за аномального потовщення епідермісу. Називається чорний акантоз. У людей молодше 40 років він може бути пов’язаний з надмірною вагою і свідчити про гормональні порушення, таких, як діабет 2 типу інсулінорезистентність, гіпертиреоз, гіпотиреоз, полікістоз яєчників, акромегалія, хвороба Іценко-Кушинга.

Папіломи і червоні точки в шкірних складках (особливо шия, пахвові западини, під грудьми) теж часто свідчать про порушення вуглеводного обміну.

Читайте також:Красивий живіт: мама-медик розповіла про свій досвід позбавлення від розтяжок на шкірі

]растяжки на коже© Instagram @tatyana_firs_

Суха шкіра на ліктях з зміною кольору або без нього, «цыпки» і шорсткість на задній поверхні плеча – досить часто явище. Причини:

  • недолік вітаміну В і Е, Д3;
  • гіпотиреоз;
  • анемія.

Сухі лікті – досить часте явище при зниженні рівня червоних кров’яних тілець – анемії. Анемія – причина не тільки шкіри, але і безлічі захворювань. У разі скорочення кількості заліза сухими стають не тільки лікті, але і коліна.

© Instagram @cassie_cameron_

Також доктор Зубарєва Наталія поділилася цікавими фактами про шкіру.

1. Це найбільший з органів людського тіла, що становить 15% ваги вашого тіла. Загальна площа шкірного покриву у здорової дорослої людини становить 1,5–2 квадратних метри (!!). Її стан залежить від віку, харчування і способу життя.

2. Шкіра має близько 150 нервових закінчень, ~1 км судин, ~3 млн клітин і близько 100-300 потових залоз (~ в кожному кв. см шкіри людини ~ 100 потових залоз, 5 тисяч сенсорних точок, 6 млн клітин, а так само 15 сальних залоз)

3. Близько 70% шкіри людини складає вода і 30%-колаген, еластин, ретикулин, вуглеводи, ліпіди, ферменти.

Ліпіди – це природні жири, які підтримують зовнішній шар шкіри зволоженим і здоровим. Миючі засоби, шампуні, гелі, надмірне намилювання, токсичний склад і спирт знищують ліпіди.

4. Найтонша шкіра у вас на повіках – близько 0,2 мм, сама товста шкіра у вас на стопах –близько 1.4 мм

5. Людський піт не має запаху, і саме завдяки бактеріям з’являється запах тіла. На один кв. см шкіри припадає 30 000 000 різних бактерій.

6. За своє життя кожна людина втрачає до сотні кілограмів рогових лусочок, які перетворюються в пил.

Завжди кажу своїм пацієнтам банальні речі: все, що на шкірі і всередині.Шкіра – це дзеркало нашого ШКТ, балансу гормонів, способу життя і навіть образу мыслиКожа – індикатор роботи нашого внутрішнього заводу і механізму, і я, як діагност, при погляді на людину, в першу чергу, звертаю увагу на стан шкіри, її колір, лікті і т. д.

Про що «сигналізує» стан вашої шкіри?

Читайте також:

  • Реальні історії: як зменшити або запобігти появі розтяжок на шкірі
  • Мамам в скарбничку: кращі продукти для молодості та здоров’я
  • Трихолог розповів, як правильно сушити волосся, щоб зберегти їх здоровими
Фото на анонс: © Depositphotos, Instagram @zoeebarnard