Долихосигма кишечника у дітей: симптоми та ефективне лікування

1769

Зміст:

  • Причини захворювання
  • Прояви захворювання
  • Діагностичні заходи
  • Підходи до лікування
  • Долихосигма кишечника у дітей — це захворювання дитячого віку, що характеризується збільшенням довжини сигмовидної кишки та її брижі. В результаті цього порушується моторика кишечнику і його випорожнення. У дитини виникають запори, метеоризм, біль у нижній частині живота. Іригоскопія та інші інструментальні методи дозволяють встановити діагноз захворювання і підібрати лікування.

    Причини захворювання

    Долихосигма кишечника у дітей: симптоми та ефективне лікування

    Подовжений кишечник в дитячому віці виникає в результаті вроджених змін. У дітей при цьому відзначають появу 2-3 додаткових петель кишки. В якості причин виступають генетичні дефекти, несприятливий вплив на плід у період внутрішньоутробного розвитку, перенесені вагітною інфекційні захворювання та ін

    Додаткові петлі товстої кишки мають ряд змін в стінці: запальні процеси, зменшення кількості м’язових клітин і порушення обмінних процесів. У результаті цього у дитини виникають дегенеративні процеси в органі і симптоми патології.

    Прояви захворювання

    Клінічні прояви хвороби виникають у дітей у віці від 3 до 6 років. Долихосигма в розвитку проходить кілька етапів:

    • стадія компенсації, не супроводжується порушенням загального самопочуття дитини. Періодично виникають труднощі з дефекацією. Запори тривають до 3 днів. При випорожненні в животі виникають больові відчуття;
    • у період субкомпенсації запори стають частими і виникає здуття живота. Біль набуває постійного характеру. У дитини розвиваються ознаки інтоксикації: підвищується температура тіла, з’являється загальна слабкість, нудота;
    • стадія декомпенсації має важкі клінічні прояви. Запори тривають більше тижня і призводять до сильного больового синдрому. Характерні ознаки інтоксикації, які посилюються з часом. Живіт сильно роздутий.

    Перші прояви хвороби батьки можуть помітити у віці 6-10 місяців під час введення прикорму. У дитини періодично відзначаються здуття живота, нетривалі запори, щільний кал з гнильним запахом та ін При виявленні цих симптомів батькам необхідно звернутися за медичною допомогою.

    Діагностичні заходи

    Удлиненный кишечник выявляется при инструментальном обследованииПодовжений кишечник виявляють за допомогою МРТ, УЗД та інших методів

    При зверненні до лікаря спеціаліст ретельно збирає наявні скарги і проводить зовнішній огляд дитини. При доліхосігма відзначаються зниження маси тіла, відставання у моторному розвитку, блідість шкіри і здуття живота.

    Для підтвердження діагнозу призначають додаткові обстеження:

    • іригографія — простий і безпечний метод, що полягає у рентгенологічному дослідженні товстої кишки із застосуванням контрастних речовин;
    • МСКТ (багатошарова комп’ютерна томографія), що дозволяє оцінити розміри та розташування кишкових петель, а також їх вміст;
    • ультразвукове дослідження товстої кишки та інших органів черевної порожнини;
    • колоноскопія — ендоскопічний метод діагностики. Лікар може візуально оцінити вміст товстого кишечника;
    • копрограма (аналіз калових мас) на ознаки прихованої крові, а також ознак гельминтного ураження;
    • клінічний і біохімічний аналіз крові для виявлення ознак запальних процесів.

    Інтерпретувати результати обстеження повинен лікар. Неправильна постановка діагнозу може призвести до неефективного лікування.

    Для підбору терапії проводять диференціальну діагностику з гострим апендицитом, энтеробиозом, коліт та іншими патологіями товстого кишечника.

    Підходи до лікування

    Найбільша ефективність лікувальних заходів при їх початку на 1 і 2 стадії захворювання. У цих випадках можливе використання консервативних методів лікування. Подібна терапія включає в себе дотримання дієти з збільшенням кількості випитої води, відмовою від круп і жирних сортів м’яса, хлібобулочних і кондитерських виробів.

    У раціон харчування додають кисломолочні продукти, а також овочі, зелень і фрукти. При посиленні больових відчуттів призначають спазмолітики. Для очищення товстої кишки від калових мас усунення запору використовують проносні препарати та клізми.

    При відсутності ефекту від консервативних методів проводять хірургічні втручання. Використовувати засоби народної медицини заборонено, так як вони не мають доказів своєї ефективності і безпеки.

    Долихосигма у дітей діагностується в різному віці. Прогноз при своєчасному виявленні сприятливий. Дотримання дієти та інших рекомендацій педіатра дозволяє усунути неприємні ознаки патології і попередити розвиток ускладнень у вигляді коліту, кишкової непрохідності та ін

    Пізнє звернення за медичною допомогою або спроби самолікування підвищують ризик виникнення несприятливих наслідків у дитини в ранньому та віддаленому періоді.

    Читайте також: ангіопатія сітківки ока у дитини