Дієта після лапароскопії: особливості харчування після операції

1889

Зміст:

  • Особливості операції
  • Важливість жовчного міхура
  • Особливості і завдання дієти після лапароскопії
  • Харчування після холецистектомії
  • Заборонені продукти
  • Методика лапароскопії являє собою особливий вид хірургічного втручання, відрізняється малою інвазивністю. Проведення подібної процедури може бути призначено не тільки з метою видалення патології, але і в якості додаткового методу діагностики для уточнення і підтвердження попереднього діагнозу. Дієта після лапароскопії має велике значення і вимагає суворого дотримання певних правил.

    Особливості операції

    Основною перевагою цієї методики є те, що лапароскопія не заподіює людині таких пошкоджень, як звичайна порожнинна операція. На поверхні живота залишаються лише кілька маленьких шрамів замість великого і щільного рубця.

    Дієта після лапароскопії допомагає швидко відновити організм

    Всі маніпуляції з пошкодженим органом проводяться через невеликі розрізи черевної порожнини, що не завдає серйозних травм і не вимагає тривалого періоду відновлення. Це дуже важливо, особливо при проведенні діагностичного втручання і невеликих операцій.

    При проведенні лапароскопії лікар має можливість наочно оцінити стан будь-яких внутрішніх органів завдяки тому, що лапароскоп оснащений мініатюрною відеокамерою. При цьому фахівці можуть провести оперативне видалення апендициту, взяти необхідні для дослідження аналізи і зразки тканин. З допомогою цього методу діагностують кісти яєчників, ураження кишечника і оцінюють стан його ділянок, досліджують печінка, зовнішню сторону шлунка, стан матки, її придатків, сечового міхура, сечоводу. В ході маніпуляції може бути проведена резекція шлунка, паркан фрагмента кишечника. Досліджують цим способом і стан маткових труб.

    Лапароскопічне дослідження, як і проведення оперативного втручання цим способом, називають процедурою малої інвазивності. Однак ця методика належить до категорії маніпуляцій хірургічного плану, після яких організм потребує правильного відновлення, особливо після видалення органу або його частини. Як правило, після будь-яких маніпуляцій такого роду потребує дотримання спеціальних дієт, особливості яких залежать і від виду процедури.

    желчного пузыряПісля видалення жовчного міхура необхідно дотримуватися дієти

    Важливість жовчного міхура

    Цей орган представляє собою своєрідну ємність, в якій зберігається вироблена печінкою жовч, очікуючи чергового споживання їжі. Як тільки людина поїв, жовч починає надходити в область дванадцятипалої кишки і там бере участь в процесах травлення.

    Якщо жовчний міхур висікається, то виробленої жовчі ніде буде зберігатися. Багатьом здається, що цей орган не має особливого значення, адже сам по собі він нічого не синтезує і необхідний лише для зберігання цієї спеціальної травної рідини, але це не так.

    Жовч відрізняється сильною агресивністю, протистояти якому можуть лише стінки цього органу. Після його видалення інші органи стають беззахисними перед дією жовчі, що може призвести не тільки до розладів у функціонуванні системи травлення, але і до серйозних опіків слизових різних відділів кишечника і до виразковим ураження дванадцятипалої кишки. Однак запобігти таким наслідкам можна за допомогою спеціального харчування.

    Особливості і завдання дієти після лапароскопії

    Після проведення подібних маніпуляцій, незалежно від причини втручання, організму потрібно правильне харчування. При цьому меню хворого складається так, щоб поєднання жирів, білків і вуглеводів було оптимальним. Тільки в цьому випадку вдається уникнути проблем в роботі системи травлення і хворобливих відчуттів.

    Основним принципом дієти після подібної процедури, в тому числі і хірургічного видалення апендициту, є вживання в їжу тільки здорових і повністю натуральних продуктів з метою зміцнення ослабленої імунної системи та прискорення одужання. Якщо все робити правильно, можна уникнути багатьох ускладнень післяопераційного періоду і прискорити процеси загоєння ран.

    операцииПісля проведення операції потрібно дотримуватися правильного харчування

    Дотримання певної дієти дозволяє швидше відновити функції органів і нормалізувати гормональний фон після таких лапароскопічних втручань:

    • висічення міоми;
    • проведення різних маніпуляцій на органах репродуктивної системи;
    • устранениекисты яєчників;
    • резекція шлунка;
    • холецистектомія;
    • екстирпація матки та ін

    Харчування після холецистектомії

    При висіченні жовчного міхура дуже важливо не допускати скупчення жовчі, адже її синтез при цьому не припиняється. Так як жовч бере участь в процесах травлення, але після видалення органу не має ємності для зберігання, необхідно зробити так, щоб вона вироблялася в малій кількості і тільки при прийомі їжі. Мета дієти полягає в регулюванні процесів синтезу жовчі і підтримці правильного травлення.

    Після холецистектомії дорослим дотримуватися рекомендовану дієту потрібно все життя. Однак лякатися цього не варто, адже харчування досить різноманітне і перелік дозволених продуктів досить великий. Після операції необхідно дотримуватися строгих правил і заборон.

    У перші дні дієта вимагає граничної строгості, що допомагає уникнути ускладнень:

  • Відразу після висічення органу, протягом перших діб хворому не можна вживати їжу та пити воду. У цей період дозволяється тільки полоскати рот при відчутті спраги і змочувати прохолодною водою губи.
  • На другий день лікарі дозволяють пити воду, в тому числі і мінеральну, але невеликими порціями. При цьому добова доза становить усього 800 – 900 мл.
  • На третю добу можна пити кефір з малим відсотком жирності, фруктовий і вівсяний кисіль, а також свіжий відвар шипшини, але не більше 1,5 л на день, розділяючи весь раціон як мінімум на 8 порцій.
  • Четвертий день вже не настільки строгий. У цей період можна пити з некислі соки, чай з додаванням цукру, вирішуються протерті з бульйоном відварні овочі, рідкі протерті супи, білковий омлет, приготовлений на пару і навіть трохи відвареної риби нежирних сортів.
  • На п’яту добу в раціон хворого додаються сухарі, черствий або підсушений хліб, печиво галетного типу.
  • Далі хворому вирішуються рідкі каші, відварений рибний і м’ясний фарш без жиру, свіжі кисломолочні продукти.

    аппендицитаПісля оперативного лікування апендициту в перші тижні теж потрібно дотримуватися дієти

    Ці ж правила потрібно дотримуватися і при оперативному лікуванні апендициту, а також при проведенні будь-яких маніпуляцій методом лапароскопії у дорослих.

    Як правило, дозвіл на прийом води і їжі після здійснення будь-якої операції дає лікар в індивідуальному порядку, тому встановлені строки можуть бути збільшені, але і скорочені. Це ж стосується і маніпуляцій на порожнини матки. Загальні рекомендації протягом післяопераційного періоду коригуються з урахуванням особливостей організму і загального стану пацієнта. Наприклад, при резекції кісти яєчника правила будуть не такими суворими.

    Важливо, щоб температура будь-якої їжі була комфортною. Слід уникати холодних і занадто гарячих продуктів. Разова порція не повинна перевищувати 300 грам. Інтервал між перекусами повинен становити приблизно 3 години. Щоб уникнути розвитку диспепсії, протягом першого місяця продукти рекомендується перетирати або подрібнити блендером.

    Чай краще всього замінити відваром шипшини або цілющих трав. Від смажених і копчених продуктів, а також від алкоголю, соленій необхідно повністю відмовитися. Перевага повинна віддаватися натуральній їжі з вмістом великої кількості мінеральних речовин і цінних вітамінів. При цьому продукти рекомендується варити, тушкувати з додаванням води або запікати без масла, але не смажити. Фрукти і овочі можна вживати тільки без шкірки.

    Заборонені продукти

    Після резекції жовчного міхура дієту необхідно дотримувати і після закінчення відновного періоду. Запорукою гарного самопочуття після такої процедури є постійне дотримання приписів лікаря і правил дієтичного харчування.

    кистыПісля видалення кісти багато продукти необхідно виключити з раціону

    Пацієнтам у цьому разі забороняється вживати:

    • будь-які жири тваринного походження;
    • всілякі копченостей, а також напівфабрикати з м’яса і риби;
    • всі види соусів, в тому числі і кетчуп, магазинний і домашній майонез;
    • всі консерви, маринади, соління, як промыленные, так і домашні;
    • бобові культури всіх типів;
    • солодку випічку, здобу, кондитерські вироби, свіжий хліб, особливо з цільнозерновий борошна;
    • овочі в сирому вигляді;
    • цитрусові фрукти всіх видів;
    • фрукти з твердою структурою;
    • ковбасні вироби, фастфуд, смажену їжу;
    • молоко та продукти його переробки з високим відсотком жирності;
    • всі види горіхів, насіння соняшнику та гарбуза, причому не тільки в смаженому вигляді;
    • алкоголь, квас і різні газовані напої.

    В процесі приготування продуктів забороняється додавати всілякі приправи і спеції, особливо з гострим пряним смаком. Необхідно обмежити споживання солі до мінімуму. Нежирні та несолоні види сирів дозволяється їсти в малій кількості, так як вони здатні провокувати поява запорів.

    Перелік дозволених продуктів в даному випадку досить великий, що дозволяє скласти досить різноманітний і корисний раціон.

    Дозволяється є:

    • рідкі каші на воді з додаванням молока,
    • легкі супи,
    • рибний, курячий, м’ясний і овочевий бульйон,
    • відварені і тушковані овочі,
    • нежирні види м’яса, риби і птиці,
    • телячу печінку,
    • парові дієтичні котлети.

    Крім цього, можна все види ягід, киселі, кисломолочні продукти, морепродукти, паровий омлет, пити компоти і соки.