Експерт назвав 8 причин психологічного безпліддя

980

Коли сім’я зростає — це чудово. Люблячі один одного чоловік і жінка планують своє майбутнє, як вони будуть чекати свого малюка, готувати для нього дитяче придане, потім ростити дитину, виховувати…

Читайте також:Як швидко завагітніти: сприятливі дні і кращі пози для зачаття дитини

Але іноді відбувається так, що малюк затримується по дорозі до своїм майбутнім батькам. Пара починається активно займатися з’ясуванням причин. Гінекологи знають про те, що іноді до них на прийом приходять два здорових людини і розводять руками – зачаття не відбувається…

Якщо ви прикладаєте всі можливі зусилля для вагітності, а дитина так і не приходить, то, можливо, причини лежать в основному в свідомому шарі. Подивіться, чи є вони у вашому житті? — звертається до таким парам психолог, системний сімейний терапевт Ніна Кулиныч.

В блозі для майбутніх батьків зібрані поради Ніни Кулинич, які допоможуть виявити ці причини:

Дію стресу — якщо рівень стресу зашкалює, то він вимикає репродукцію геть.

Страхи — розташовані на свідомому і підсвідомому рівні у жінки і викликають викид гормону стресу при кожному зіткненні з болючою темою.

Неготовність — жінка не дозріла до материнства.

Відносини з матір’ю — «не приймаючи свою матір, я не приймаю мати в собі», на цьому ґрунтується безліч причин психологічного безпліддя.

Стосунки з батьком — основа для відносин з чоловічим. Порушення виникає, коли жінка і чоловік не сприймаються як рівні партнери.

Відносини з братами і сестрами — спочатку відносини рівних. Якщо ж брат/сестра мають якусь ущербність, наприклад брат-алкоголік або сестра — інвалід і жінка зберігає внутрішнє рівність з ними, теж купуючи неповноцінність, наприклад, безпліддя.

Психологічні травми, в результаті яких відбувається блокування репродуктивної функції — вони можуть бути в будь-якому віці, і виникнути в будь-яких стосунках, але позначаються на протязі всього життя.

Системні причини — це те, що ми отримуємо разом з народженням у нашій родині. це можуть бути такі ж причини, але лежать у відносинах батьків, бабусь, родичів…всіх, хто належить сімейній системі.

Читайте також:Їжте кожні 15 хвилин: дієтолог назвала спосіб не тільки схуднути, але і вилікувати безпліддя

Як бути? В першу чергу, побачити ті самі причини, які знаходяться у свідомому шарі. І прислухатися до іншого порадою психолога: направити свою увагу до довгоочікуваного дитини.

Коли жінка готується до материнства, перше, що вона робить — це створює місце для дитини. А після цього вона починає вбирати його увагою. Тоді воно приносить свої плоди, — пояснює Ніна Кулиныч. — Але коли увага вислизає і направляється в звичні інші теми, харчування не відбувається, з’явилася зв’язок переривається, жінка вислизає (свідомо чи несвідомо) з теми материнства.

Приклад: жінка записується на консультацію з запитом «дитина не приходить», але і сама не приходить». На роботі не відпустили, то день народження у друзів, то чоловік нарешті вдома вирішив провести вечір. Так і йде день за днем, а ситуація не змінюється. На зміну немає часу. Інші пріоритети переважують.

Створення місця для дитини починається з згоди. І сильно залежить від можливості жінки це згода всередині себе створити. І якщо ви хочете змін, то перше, що потрібно робити —це внести зміни, тому що «Якщо сьогодні буде те ж, що і вчора, завтра, буде теж, що і сьогодні».

Всі фото: Depositphotos