Експерт: правило «набігається і засне» працює в бік погіршення сну

717

В кожній сім’ї різні ритуали підготовки до сну. Хтось читає дитині книжки, в інших це тепле молочко, треті грають в спокійні ігри. Але є категорія батьків, які заохочують активність перед сном. Вони вірять, що якщо дитина набігається, він краще засне. Консультант з сну Катерина Парфенова роз’яснює, в чому батьки помиляються.

Часто ми чуємо на свою адресу від знайомих і рідних такі слова «нічого, набігається і засне». І дійсно, є дуже маленький відсоток дітей, для яких це правило діє. Такі діти засинають в будь-яких умовах і, найчастіше, вони володарі темпераменту «Дитина-ангел». Ці дітки дуже добре сплять і адаптуються під будь-які зміни блискавично швидко, — розповідає фахівець.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: пробуйте різні види сну з дитиною

Катерина Парфенова наводить приклад, як засинають діти з іншим темпераментом:

Дитина-підручник. Це передбачуваний малюк, з ним досить легко управлятися. Він спить з 3-х місяців всю ніч. Якщо він засмучується, його дуже легко заспокоїти. Укласти його спати теж досить просто.

Дитина — вояка. Ця дитина, здається, народився твердо знаючи , чого він хоче, а чого немає. Він без вагань дасть вам про це знати. Такі діти багато і активно шумлять, вони бувають дуже настирливими. Прокинувшись вранці, вони зазвичай закликають маму і тата гучним криком. Дитина-вояка терпіти не може лежати в брудному підгузку. Він багато і голосно лепече. Його невербальна мова буває дуже складний для розуміння. Щоб він заснув, часто доводиться заколисувати, оскільки його ручки та ніжки знаходиться у невпинному русі, від чого він то і справа прокидається.

Читайте також:Де і як треба спати: доктор Комаровський пояснив про дитячий сон в колясці

Консультант з сну впевнена:

В більшості випадках на малюка правило «Набігається і засне» працює в бік погіршення сну, збудження і перегулу. Дитина не вміє контролювати потребу у сні. Також як і в їжі, і в одязі. Не може дитина 5 місяців піти і розігріти собі поїсти. Також і зі сном. Не може малюк, якому 6 місяців спати 4 години. Дитині необхідна допомога дорослого в організації сну.

Катерина Парфенова радить батькам відслідковувати втому дитини, вчасно купати і укладати спати.

А як засинає ваш малюк? Вам близька теорія «втомиться – засне» чи ви проти неї?

Всі фото: Depositphotos