Порада дня: створюйте в будинку ефект присутності папи в той час, коли він на роботі

1274

Папи, як правило, багато працюють. І це логічно, адже глава сім’ї піклується про благополуччя рідних. Але маленький чоловічок сумує за татом і чекає вечора, щоб з ним пограти. І тоді починаються самі веселі ігри. А якщо тато повертається втомленим і неймовірно виснаженим? Він ризикує стати «привидом» в житті малюка…

Читайте також:Монолог мами: «Татам необхідно читати «мамские» форуми!»

Рішення запропонувала Саша Паіс, яке буквально розтиражували в своїх блогах багато психологи.

Ми поступово зрозуміли, що потрібно робити, щоб компенсувати розлуку і зробити тата таким же класним і важливим батьком, як і мама. Для нас це виглядає приблизно так.

1. Включатися в щоденні ритуали. Якщо тата часто немає поруч, це не означає, що йому не можна нічого робити з дитиною, тому що він не в курсі-не впоратися.

2. Укладати спати і читати на ніч. Якщо режим роботи дозволяє, це дуже потрібно і важливо для папи.

3. Бути в курсі всіх справ дитини і розповідати про свої справи. Не просто запитати, як пройшов день, а щоразу шукати підхід, щось на зразок «Я знаю, що ти сьогодні сама зібрала нового робота з лего, бачив фотографії. Розкажеш про нього?». Дитина розуміє, що важливий і цікавий своєму важливому і цікавому людині.

4. Говорити на складні теми. Наприклад, про почуття, своїх і дитини. Розповідати про свої невдачі (доступним віком мовою), питати про переживання, сварки, образи.

5. Дозволяти дітям ходити вдома і спати в батькових речі. «Татом пахне» — нічим крити.

6. Робити якісь цікаві штуки саме з татом. Необов’язково щось, чого взагалі не робить мама, тут якраз важливо, що тато теж може. У нас, наприклад, батько фарбує нігті старшій доньці. Вона потім ходила з розчепіреними пальцями кілька днів, повідомляючи всім, включаючи перехожих, що це ТАТО нафарбував. Збирати конструктор, ходити удвох в кіно, по справах, на спортивні секції, валятися в ковдрах, тому що ви тюлені.

7. Протягом дня перериватися на відеодзвінки, якщо це можливо, або обмін селфи з дітьми. Це один із способів створення ефекту присутності, і компенсувати доводиться менше.

8. Не намагатися компенсувати розлуку подарунками. Якщо дарувати, то разом це все розпаковувати, грати, дивитися, збирати. Інакше можна отримати «Що ти мені приніс? Нічого?» і шажочки в іншу кімнату, без обіймів.

Багато матусі в Мережі відгукнулися на тему включення папи в життя дитини. З’ясувалося, що позицію автора поділяють не всі. Деякі батьки впевнені, що не потрібно доручати чолі сім’ї жіночі обов’язки. Наприклад:

Мій чоловік і так багато працює, щоб ще передоручати йому свої обов’язки. Але це суто наш домострой.

Були і ті, хто зізналися: тата з працею йдуть на контакт з дітьми:

Втомилася боротися за включення папи в життя дитини….поки тільки у вихідні вдається побачитися з-за роботи….і так важко намагатися все що написано втілити в життя…. ніби треба виховувати ще й тата.. мені б себе виховати, а тут….вмовляй ще й тата.

Читайте також:Порада дня: не переносите свої образи на ставлення дитини до папи

Матері ділилися своїм досвідом, як вони компенсують розлуку дітей з татом:

У нас двоє дітей. З першим у нього було сильне бажання у самого допомагати, але я шкодувала і він розслабився. З другим розумніша стала. Я сама звичайно можу впоратися не в цьому справа, а в тому, що спілкування з дитиною має бути у всьому.

Тато такий же батько,як і мама, тому брати участь у житті дитини повинен з перших днів життя,а не коли дитина вже не буде мати потребу в його присутності в своєму житті.

Папа більше часу проводить з дітьми, у нього вільний графік. А у нас з молодшої дочей обов’язкове вечірнє купання і читання перед сном. Ну і звичайно поболташки) як старшої, так і молодшої.

А як ви компенсуєте розлуку дитини з татом?

Всі фото: Depositphotos