Експерт розповів, що робити, якщо під час купання звело судомою

1103

Коли сонце припікає, відпочинок на морському березі в радість. Чи біля річки, ставка, водосховища. Якщо не вдається туди вибратися, охолодитися можна і в басейні. Однак під час плавання іноді виникає така ситуація, коли зводить кінцівки.

Судома – мимовільне, хворобливе напруження м’язів. З’являється вона з-за недостатнього кровообігу. Найчастіше зводить литковий м’яз, – пояснює остеопат Юрій Тітов.

Читайте також:Лікар-онколог розповів, як правильно засмагати, щоб не нашкодити красі і здоров’ю

Недосвідчені плавці зазвичай лякаються в такі миті, починають панікувати. Все це загрожує небезпечними наслідками, адже вода підступна. Остеопат докладно розповідає про те, як запобігти виникненню судоми.

Основна причина судом у воді — це непідготовленість і раптове перенапруження м’язів, а також низька температура води. Тому купатися краще всього в сонячну безвітряну погоду, при температурі води 17-19С. Перед тим, як відпливати далеко від берега, обітріться водою, звикніть до температури води. І лише потім, влаштовуйте заплив, – радить Юрій Тітов.

© Depositphotos

Але якщо судома все-таки сталася? Першу допомогу у цій ситуації здатний надати собі сам потерпілий. Остеопат Юрій Тітов радить виконувати наступні дії:

Зробити глибокий вдих, зануритися вертикально у воду з головою, випрямити ноги, здійснити захоплення руками великих пальців ніг і сильно потягнути на себе.

Робота зведеного м’язом прискорює зникнення судом. Усунувши судоми, потрібно пливти до берега, оскільки вони можуть охопити м’язи знову.

Якщо судоми охопили ноги, і їх не вдалося ліквідувати, потрібно лягти на спину і плисти до берега, працюючи руками.

Якщо уражені руки, то працювати потрібно ногами.

Головне в цій ситуації полягає в мобілізації всіх сил на вихід з положення, що створилося, придушення страху і паніки.

© Instagram @osteopat_titov

Щоб поруч завжди були ті, хто може якісно допомогти, необхідно купатися в спеціально відведених місцях – там чергують рятувальники та медичні працівники.

Фото на анонс: Depositphotos