Порада від Людмили Петрановской: завжди говорите дитині «чарівні» слова

1126

Мікроклімат в сім’ї відіграє пріоритетну роль у формуванні дитячого характеру. Якщо домочадці ставляться з повагою один до одного, дитина переймає цю модель поведінки. Прописні істини, скаже зараз хтось… А ви подивіться на себе з боку. Приміром, як розмовляєте з дитиною, яким чином до нього звертаєтеся, вибачаєтесь чи…

Читайте також:Порада дня: не забувайте вибачатися перед дитиною

На цю тему є чудовий рада у відомого психолога Людмили Петрановской. Експерт підкреслює важливість шанобливого ставлення до маленькому чоловічкові.

У сім’ях, де прохання до дитини – завжди саме прохання і супроводжуються словами «будь ласка», «якщо тобі не важко», «коли тобі буде зручно», «коли звільнишся», «якщо ти не дуже втомився» і тому подібними, конфліктів і суперечок майже не буває. Так, дитина може захопитися і забути, і вам доведеться йому нагадати. Але це не злісний саботаж, а звичайна дитяча неуважність. Якщо нагадати теж без агресії, він схопиться і поспішить виконувати доручення. І навіть, мабуть, скаже «вибач, я захопився і забув», — зазначає психолог.

Така форма спілкування з дитиною — внесок у його майбутнє. І про це Людмила Петрановська теж розповідає:

Трохи подорослішавши, дитина стане сам помічати, що ви втомилися, перевантажені, що вам потрібна допомога. І ви почуєте: «Відпочинь, я сам зроблю». Не тому, що будували і ганяли. А тому, що самі не раз демонстрували йому саме цю модель поведінки – модель меж поваги, допомоги та піклування.

Користувачі Мережі з цікавістю поставилися до цієї поради відомого психолога. Прозвучала думка, що рекомендація працює лише в разі, коли в сім’ї панує домовленість по вихованню дитини в одному ключі усіма родичами. Але ж бажання виростити малюка чуйним і поважних є найчастіше в обох батьків? Тому рада Людмили Петрановской робочий.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: допоможіть дитині пристосуватися до життя самостійно

Були і ті, хто поділилися успіхами в справі правильного виховання дитини.

Знаєте, моя дочка вперше сьогодні купила сметану. Сама! Не тому, що я просила. А тому, що вчора я розмовляла з чоловіком, що потрібна сметана. Це було вночі. І чоловік ішов, і згадав, що мама хотіла сметану. І вона подумала про сім’ю. Не тільки про себе, про булці і цукерки. Мені було дуже приємно.

Я так з донькою завжди кажу. І часто чую, як вона каже: «Тато, мама спить, я не буду її піднімати. Скажи, важливо? Терміново? Мамі треба відпочити». Або подругам: «Я вийду, коли ми з мамою поговоримо, мені треба закінчити справи. Ми домовилися». А їй 9.

А як ви розмовляєте з дитиною та іншими членами сім’ї?

Всі фото: Depositphotos