Ендокринолог назвала всі причини випадіння волосся і пояснила, як з цим впоратися

839

Волосопад… Звучить сумно! Багато згадують минулі часи, коли волосся радувало густотою та довжиною. Іноді в хід йдуть маски для волосся, різні зміцнюючі засоби. Зупиніться, адже в першу чергу потрібно з’ясувати причину випадання волосся.

Ендокринолог і терапевт Наталія Зубарєва присвятила цій темі докладний пост особистому блозі. Доктор назвала причини тривожної тенденції:

— Патологія щитовидної залози, найчастіше гіпотиреоз;

— анемія або железодефицит (для діагностики потрібно здати гемоглобін, сироваткове залізо, феритин, вітамін В12);

— низьке споживання тваринного білка в їжу (тваринний білок – це не тільки м’ясо);

— надлишок вітаміну А. При застосуванні полівітамінів дивіться загальний вміст вітаміну А (не більше 5000 МО на добу);

— дефіцит вітамінів групи В;

— низьке споживання жиру в їжі (оптимальне співвідношення рослинний/тваринний 70/30, якщо худнете; якщо ні – 60/40);

— високий вміст гормонів стресу в крові. Провокує присутність перманентного стресу у вашому житті: від фізичної до емоційного. Я не маю на увазі стрес у вигляді «посварилася з чоловіком». Постійний, щоденний стрес тривалий час.

— андрогенна алопеція – найчастіша причина випадання волосся у жінок, гормонального характеру. Дуже часто спостерігається у жінок з СПКЯ, інсулінорезистентністю. Лікується з допомогою стабілізації гормонального фону. (Як перевірити: тестостерон загальний і вільний, ДГТ, інсулін і глюкоза натще, індекс ІР).

— аутоімунні захворювання;

— вагітність, лактація (профілактика – прийом пренатального комплексу), менопауза, скасування КОК (комбіновані оральні контрацептиви);

— дефіцит вітаміну D3 (перевірити 25-ОН);

— іноді наслідки наркозу;

— ваші кошти для волосся вам не підходять.

По темі випадіння волосся ділиться своїми міркуваннями і перукар Ірина Шахині:

Перший ознака випадіння: зменшення хвоста/коси в діаметрі; стає помітно візуально протягом 1-2 місяців. Ви знаходите волосся на подушці, одязі, гребінці і у ванні. Не просто 1-5 штучок, а багато, — витягаєте пучками волосся при митті і причесывании.

Другою ознакою є витончення волосся по довжині. Коли біля кореня густо, а довжина рідшає. Випадають певні шари волосся. Такий вид втрати волосся також може бути характерний для недавно народили і годуючих жінок. Але в даному випадку зростає багато дрібних волосся у особи, по крайовій лінії росту, з’являються антени і нова «чубчик».

Локальне випадання: на маківці/капелюшної зоні, за вухами, на потилиці або скронях. Тут видно відразу: з’являється ділянка на голові, де з кожним днем шкіра світиться все більше. Мова йде про алапеции.

Читайте також:Перукар назвав 7 причин появи посічених кінчиків волосся

Різка тьмяність і матовість волосся, поряд з великою кількістю, знайденим на гребінці. Блиск пропадає навіть у кореня, відчувається сухість і млявість шевелюри.

Як тільки помітили деякі прояви, описані вище, не чекайте, що саме пройде. Почніть з відвідування дерматолога. Лікар призначить вам обстеження, аналізи (виходячи з скарг), а після відповідне лікування. Якщо в населеному пункті, де ви живете, ні грамотного дерматолога-трихолога, здайте загальні аналізи, розгорнуту біохімію крові і первинні гормони щитовидної залози. З результатами аналізів відвідайте терапевта, щоб розшифрувати показники.

А в якому стані ваші волосся?

Всі фото: Depositphotos