Як виглядає алергія на обличчі у немовляти, методи лікування

2013

Зміст:

  • Причини алергічних явищ
  • Харчова алергія
  • Нехарчова алергія
  • Як виглядає висип при алергії
  • Особливості алергії у дітей грудного віку
  • Лікування дитячої алергії
  • Медикаментозна терапія
  • Профілактика
  • Алергія на обличчі у грудничка може проявлятися лущенням, почервонінням і свербінням шкіри. При таких симптомах слід визначити подразник і обмежити контакт дитини з ним. В деяких випадках вимагається додаткова терапія, призначена педіатром.

    Причини алергічних явищ

    Алергія – це надмірна реакція імунітету людини на чужорідні речовини. При взаємодії дитини з такими подразниками на його шкірному покриві виникають висипання, як на наступному фото:

    Алергія на обличчі у немовляти зустрічається досить часто.

    Через виникнення її можна підрозділити на харчову і непищевую.

    Харчова алергія

    Часто алергічні явища у немовляти бувають пов’язані з харчуванням дитини. Не виключено розвиток захворювання через грудного молока. Це буває пов’язано як з непереносимістю молочних білків, так і з раціоном мами.

    У більшості випадків алергія розвивається через речовин, які надходять в організм жінки з харчуванням і проникають у грудне молоко. Тому в період лактації матері протипоказані багато антибіотики і гормональні препарати. Що стосується непереносимості власних білків матері, то такий стан зустрічається вкрай рідко.

    Нехарчова алергія

    Причина розвитку такої алергічної реакції частіше пов’язана із спадковою схильністю і тривалим контактом з подразником. Привести до її появи можуть:

    • домашня пил і знаходяться в ній кліщі;
    • пилок рослин;
    • частинки шкіри і шерсть тварин;
    • хімічне засоби, що використовуються в побуті;
    • косметичні засоби;
    • ліки.

    Для визначення причини алергії медичний працівник проводить шкірну пробу. Для цього він робить кілька подряпин, на які завдає передбачувані подразники. Причиною захворювання вважається той алерген, на який у дитини розвивається надмірна реакція у вигляді почервоніння і набряку тканин. Після того, як подразник був виявлений, батькам слід прийняти заходи, спрямовані на обмеження контакту малюка з ним.

    Як виглядає висип при алергії

    Висипання на шкірі, пов’язані з алергією, можуть виглядати по-різному. Розташовуються вони найчастіше на щоках або сідницях, але можливо і більш широке поширення – на спину, живіт, поверхню рук і ніг.

    Висип має яскраво-рожевий колір, в легких випадках вона проходить досить швидко, не залишаючи сліду на шкірі. При важкому перебігу алергічної реакції на місці висипань з часом з’являються скоринки, мокнучі і отпадающие без слідів. При цьому дитина стає вередливою, неспокійною, відмовляється від їжі.

    Особливості алергії у дітей грудного віку

    Прояви алергічних реакцій різноманітні, внаслідок чого їх легко сплутати із симптомами інших захворювань. Однак існує ряд особливостей, наявність яких дає можливість точно поставити діагноз:

    • Час появи висипань. При алергії вони виникають дуже швидко, нерідко це відбувається через кілька хвилин після контакту з алергеном. Таким же чином висип зникає після усунення причини. Крім того, у більшості випадків поява симптоматики не пов’язано з часом року, за винятком алергії на пилок рослин, але у немовлят вона практично не зустрічається.
    • Локалізація висипань. Крім особи почервоніння шкіри може відзначатися на інших частинах тіла, нерідко це проявляється у вигляді попрілостей, подразнення, лущення. Необхідно провести диференціальну діагностику алергічного ураження шкіри від пелюшкового дерматиту і роздратування з-за незручного одягу.
    • Порушення носового дихання. Цей симптом частіше виникає при простудних захворюваннях, однак при ГРВІ виділення з носових ходів зазвичай густі, зеленуватого кольору. При алергії вони прозорі, слизові, водянисті, що говорить про відсутність бактеріального запалення. Носове дихання також ускладнює набряк тканин, який розвивається дуже швидко, в тяжких випадках може призвести до виникнення задухи.
    • Ураження нижніх дихальних шляхів. Після контакту з чужорідним подразником крім висипань на шкірі може з’явитися сухий кашель, утруднене дихання аж до задухи. Причина його також пов’язана з виникненням набряку тканин, підвищенням вироблення слизу.
    • Запалення кон’юнктиви очей і шкіри повік. При алергії цей симптом супроводжується вираженим свербінням, з-за якого діти стають неспокійними, дратівливими. Відсутність лікування сприяє приєднанню бактеріальної інфекції з посиленням запалення тканин, появою гнійного відокремлюваного.
    • Ураження ШКТ. У дітей блювота і діарея нерідко буває пов’язана з інфекційними захворюваннями, однак порушення травлення може бути також наслідком алергії, в тому числі і нехарчової.
    • Самопочуття дитини. Іноді про наявність алергії може говорити тільки зміна поведінки малюка. Він стає дратівливою, погано спить і їсть.

    Серед перерахованих вище симптомів найбільшу небезпеку представляє ураження дихальної системи. Якщо у дитини з’явилося утруднене дихання свистяче, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

    Аллергия на лице у грудничка проходит после исключения контакта с аллергеном.

    Алергія на обличчі у грудничка

    У дітей, схильних до алергії, знижені захисні сили організму, через що легко може приєднатися респіраторна інфекція вірусної або бактеріальної природи. Такий стан маскує істинну причину занепокоєння, з-за чого батьки роблять невдалі спроби вилікувати дитину, проте досягають тільки короткочасного поліпшення.

    Лікування дитячої алергії

    Для успішного усунення проявів алергічної реакції перш за все слід визначити, яку речовину його викликало. Повністю позбавитися від надмірної реакції можна тільки обмеживши контакт з виявленим подразником.

    У дитини лікування харчової алергії повинно починатися зі зміни раціону матері. Жінки у період лактації рекомендується відмовитися від продуктів, що володіють високою здатністю викликати алергію:

    • курячі яйця;
    • цільне молоко;
    • горіхи;
    • риба;
    • мед;
    • фрукти і овочі, що володіють яскравим забарвленням.

    Варто пам’ятати про те, що навіть якщо у мами ніколи не було алергії у немовляти така реакція цілком може розвинутися. Це пов’язано з тим, що імунна система і травний тракт у перші місяці життя знаходиться в стадії формування, з-за чого організм малюка поки не може нормально реагувати на багато чужорідні білки й інші речовини.

    Якщо дитина одержує штучне вигодовування, необхідна консультація педіатра. Фахівець допоможе підібрати найбільш підходящу суміш, яка не буде викликати алергії.

    При нехарчової алергії насамперед необхідно визначити подразник допомогою скаріфікаціонние проби. Після цього обмежують контакт з алергеном, однак це не завжди може дати швидкий позитивний ефект.

    В деяких випадках потрібно почекати до шести місяців, поки стан дитини повністю не нормалізується. За цей час показано проведення медикаментозної терапії, спрямованої на позбавлення від неприємних симптомів захворювання.

    Зазвичай прояви алергії зникають протягом декількох годин після припинення контакту з алергеном, але швидко повертаються при новій зустрічі. Це пов’язано з особливостями організму малюка, станом його імунної системи.

    Якщо причину алергії встановити не вдається, батькам слід вжити таких заходів:

    • обернути матраци і подушки спеціальними чохлами, захищають від пилу;
    • обмежити на час контакт дитини з домашньою твариною;
    • використовувати подушки і ковдри з синтетичним наповненням замість натурального;
    • застосовувати тільки гіпоалергенні миючі засоби та пральний порошок;
    • щоденно проводити вологе прибирання.

    Найчастіше створення гіпоалергенного побуту дозволяє запобігти повторне розвиток реакції у дитини. Якщо це не допомагає, і висип на обличчі все одно зберігається, слід використовувати медикаментозні засоби. Проте приймати їх дозволяється тільки після попередньої консультації з педіатром.

    Медикаментозна терапія

    Лікарські засоби зазвичай використовують в тих випадках, коли не вдається позбутися від висипки та інших симптомів допомогою обмеження контакту дитини з алергеном. Також до медикаментів вдаються, якщо із-за алергії стан дитини значно погіршується.

    Лікар може призначити ліки наступних груп:

    • Антигістамінні препарати. Це основна група засобів, що використовуються для лікування алергії. Виділяють кілька поколінь антигістамінних препаратів. Перша має виражену антиалергенним ефектом, однак викликає сонливість. З-за цього їх використовують для лікування дітей раннього віку, які стають неспокійними і дратівливими. Препарати нового покоління так само ефективні, практично не провокують небажаних реакцій, але ціна їх істотно вище.
    • Гормональні засоби місцевої дії. Їх використовують для боротьби з місцевими проявами алергії, в тому числі і висипаннями на обличчі. Чим мазати висип у дитини, педіатр порадить, самостійно такі ліки використовувати не рекомендується, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.
    • Фітотерапевтичні засоби. Настої трав і рослин, що володіють заспокійливою дією, показано застосовувати для зменшення свербежу та інших неприємних відчуттів в області висипань. Однак така терапія в більшості випадків недостатньо ефективна для того, щоб повністю позбутися проявів алергії. Не слід забувати про необхідність застосування медикаментів.

    У важких випадках, коли алергія загрожує життю дитини з-за розвитку задухи, терапія проводиться в умовах стаціонару. Для цього застосовують гормональні засоби, норадреналін, які вводять внутрішньовенно.

    Самостійно лікувати алергічні реакції у дітей заборонено, в будь-якому випадку при появі висипу слід звернутися до фахівця. Багато батьків при виникненні висипань обробляють шкіру зеленкою або розчином йоду, що призводить до труднощів у постановці діагнозу.

    Профілактика

    Повністю убезпечити дитину від розвитку алергії неможливо, проте можна істотно знизити ризик її виникнення. Для цього необхідно дотримувати наступні рекомендації:

    • Введення прикорму повинно починатися у віці не раніше шести місяців. Перед цим необхідно запитати ради у педіатра.
    • Додавання в раціон дитини якихось продуктів, які потенційно можуть викликати алергічну реакцію, має бути поступовим. При цьому потрібно стежити за тим, як малюк реагує на нові для нього продукти. При появі перших несприятливих ознак слід виключити їх з раціону.
    • Дітям не можна давати цільне молоко, копчені страви, мед, яйця, горіхи та інші продукти, які часто провокують алергічні реакції.
    • Вибирати дитячу суміш необхідно, заздалегідь проконсультувавшись з педіатром.
    • У приміщенні, де живе дитина, слід підтримувати оптимальні умови. Температура повітря повинна складати 20-22°, а вологість – від 60 до 70%. Регулярно потрібно проводити вологе прибирання, щоб запобігти скупченню побутової пилу.
    • Дитину слід одягати по погоді, не допускаючи перегрівання і переохолодження.
    • Малюкові потрібно обмежити контакти з домашніми тваринами, так як часто вони є причиною розвитку алергії.
    • Для прання дитячого одягу потрібно вибирати засоби, які для цього підходять.

    Незважаючи на простоту, багато батьки нехтують цими правилами. Однак слід пам’ятати, що реакція рідко розвивається миттєво, часто для цього потрібно кілька контактів з подразником.

    Аллергический дерматит

    Алергічний дерматит у дітей часто виникає при штучному вигодовуванні.

    Алергія на обличчі у грудничка може бути викликана харчовими або нехарчовими подразниками. Для позбавлення від проявів цього патологічного стану важливо визначити, який алерген його викликав. Добитися одужання можна тільки за допомогою повного обмеження контакту дитини з подразником. Якщо це неможливо, або стан малюка суттєво погіршено, показано проведення медикаментозної терапії під контролем педіатра амбулаторно або в стаціонарі.

    Читайте далі: коклюш у дітей