Застосування антирезусного імуноглобуліну при вагітності

823

Зміст:

  • Що таке резус-фактор
  • Поняття резус-конфлікту
  • Як допомагає антирезусний імуноглобулін при вагітності
  • Коли вводять препарат
  • Можливі побічні дії
  • Антирезусний імуноглобулін дозволяє виносити плід і народити при розвитку резус-конфлікту між організмом матері і дитини. Без застосування лікарського засобу є висока ймовірність переривання вагітності, народження дитини з тяжкими порушеннями або розвитку небезпечних для життя жінки станів.

    Що таке резус-фактор

    В крові людини присутні еритроцити, або червоні тільця. На їхній зовнішній мембрані знаходиться понад 100 антигенних комплексів. Одним з них є система Резус або Rh-система, представлена понад 50 підгрупами антигенних сполук. З них найбільш важливий D-антиген, здатний вступати в реакції типу антиген-антитіло, які провокують розвиток вираженої імунної відповіді.

    Антирезусний імуноглобулін при вагітності діє на антигени резус-системи

    Але не на всіх еритроцитах присутній D-антиген. Особи, на поверхні еритроцитів яких він є, називаються резус-позитивними, а ті, у кого такий антиген відсутній – резус-негативними.

    Поняття резус-конфлікту

    Резус-конфлікт розвивається при несумісності крові у осіб з позитивним і негативним Rh-фактором в разі її змішування. При вагітності резус-конфлікт виникає, якщо мати має негативний резус, а плід – позитивний.

    Підставою для несумісності крові є вироблення імунними клітинами жіночого організму антитіл проти еритроцитів виношуваної дитини – специфічних білків, які захищають організм вагітної від проникнення в нього чужорідної крові (так звані резус-специфічні імуноглобуліни).

    Розвиток резус-конфлікту відбувається через змішування крові жінки і плоду при її проходженні через плаценту.

    Внаслідок зв’язування імуноглобулінів з резус-комплексом еритроцити майбутньої дитини масово руйнуються, розвивається гемолітична хвороба плоду або новонародженого.

    У 90% ситуацій при першій вагітності і після пологів конфлікт не розвивається, із-за того, що специфічні імунні клітини не реагують на D-антиген плоду як чужорідний, однак розпізнають та запам’ятовують його. При наступних вагітностях резус-позитивним плодом в 95% випадків розвивається несумісність за Rh-групи.

    Як допомагає антирезусний імуноглобулін при вагітності

    Використання антирезусного імуноглобуліну при вагітності дозволяє запобігти розвитку несумісності між еритроцитами жінки і плоду. Цим досягається повноцінне виношування дитини, запобігають гемолітичні стану у дітей.

    Лікарський препарат нагадує щеплення, в якій міститься білок, що пригнічує активність антитіл на D-антиген резус-групи. Це призводить до того, що організм жінки виробляє антитіла в кількості, недостатньому для розвитку повноцінної імунної реакції, або не виробляє їх взагалі.

    Коли вводять препарат

    Антирезусний імуноглобулін при вагітності застосовують строго в певні терміни після перевірки резус-належності крові майбутніх батьків. Жінці після постановки на облік в жіночій консультації в обов’язковому порядку проводять аналіз на Rh-належність. Якщо вона є резус-негативний, а у батька або дитини виявлені D-антигени – це основне показання для профілактики конфлікту з допомогою імуноглобуліну. Коли жінка вже сенсибилизирована до антигенів плода, препарат не вводиться.

    побочные действияПобічні дії препарату рідкісні, тому його можна вводити одразу після пологів

    Антирезусний імуноглобулін при вагітності зазвичай використовують на 28 тижні виношування плоду. Якщо дитина народжується Rh-позитивним, то потрібна ще одна доза препарату протягом 72 годин після пологів. Крім того, препарат використовується при мимовільних або штучних абортах, оперативних втручаннях і травмах черевної порожнини у другому та третьому триместрах. Тоді імуноглобулін рекомендують вводити відразу після процедур на будь-якому терміні вагітності. Так запобігають вироблення антирезусних антитіл при наступних вагітностях.

    Можливі побічні дії

    Виражені негативні ефекти на тлі застосування лікарського засобу розвиваються менш ніж у 1% пацієнток. Препарат володіє рядом побічних дій:

    • Місцеві реакції – набряк, почервоніння, ущільнення, висип або свербіж у місці ін’єкції.
    • Загальні порушення – розвиток лихоманки, нездужання, ознобу.
    • З боку імунної системи – симптоми реакцій підвищеної чутливості до препарату.
    • З боку нервової системи – головний біль.
    • Порушення роботи органів серцево-судинної системи – почастішання пульсу, зниження артеріального тиску.
    • З боку травного тракту – нудота, блювання.
    • З боку опорно-рухової системи – біль у великих суглобах.

    Вкрай рідко можливий розвиток анафілактичного шоку – неконтрольованої патологічної імунної реакції у відповідь на потрапляння лікарського засобу в організм. Але подібний стан може розвиватися і на будь-який інший лікарський препарат.

    Використання антирезусного імуноглобуліну при вагітності дозволяє уникнути розвитку Rh-конфлікту і переривання вагітності чи виникнення небезпечних для здоров’я ускладнень.

    Саме введення імуноглобуліну виглядає як щеплення і практично не викликає побічних реакцій. Оскільки ліки відноситься до імунних препаратів, його застосування вимагає консультації лікаря і предваритльного обстеження.

    Також рекомендуємо почитати: негативний резус фактор при вагітності