Що робити, якщо випадає волосся у дитини

1653

Зміст:

  • Причини, за якими випадає волосся у дитини
  • Діагностичні заходи
  • Лікування захворювання
  • Які шампуні використовувати
  • Що робити для поліпшення стану волосся
  • Коли випадання волосся є нормою
  • У дитини випадає волосся так само точно, як і у дорослих людей. Цьому передують причини, які батьки повинні з’ясувати, звернувшись до лікаря. Вони можуть бути як стандартним віковим симптомом, який незабаром пройде, так і ознакою іншого, більш серйозного захворювання.

    Причини, за якими випадає волосся у дитини

    Частина причин, що провокують втрату волосся дітьми, схожа з подібними проблемами у дорослих, а деякі з них специфічні тільки для дитячого віку, наприклад, порушення в роботі ендокринної, видільної, нервової систем. Як правило, дитина не може чітко описати свої відчуття, тому збої у функціонуванні певних органів можуть тривалий час залишатися непоміченими.

    Причини, за якими випадає волосся у дитини, можуть бути різними

    Крім цього, є інші причини, що викликають випадання волосся:

    • Телогеновая алопеція – патологія, характерна для дітей. Існують певні стадії росту волосся, і між ними є перерви, коли волосся на кілька місяців перестають рости. Згодом вони знову «пробуджуються», але при цьому захворюванні так і залишаються в сплячці». Для новонароджених малюків це нормальне явище, яке з віком проходить, а у більш старших дітей воно є симптомом нестачі вітаміну А в організмі.
    • Травмування волосяної цибулини. Це механічна причина випадання, що виникає внаслідок впливу на шкіру голови шкідливих хімічних компонентів, які можуть зустрічатися в миючих засобах. Також травмування можливо, якщо дітям роблять занадто тугі зачіски.
    • Невротичний розлад. При цій патології у багатьох дітей виникає звичка сильно тягнути або смикати себе за волосся, внаслідок чого волосяні цибулини пошкоджуються. Якщо хворобу вчасно не вилікувати, можливі згубні наслідки для психічного здоров’я дитини, а також часткове облисіння, яке неможливо усунути.
    • Шкірні патології. Найбільш часто зустрічається стригучий лишай, при якому волосся спочатку рясно обламуються, а потім на їх місці на шкірі виникає лущення і свербіння. Патологія не лікується народними засобами, необхідно відразу відвідати дерматолога.
    • Підлітковий вік. Гормональна перебудова організму, що може супроводжуватися різними симптомами, і випадання волосся – не виняток. Крім того, в цей період діти схильні до нервових переживань, з-за чого можлива втрата волосся.
    • Недолік вітамінів. Якщо дитина харчується неповноцінно, його організм не будуть надходити всі необхідні речовини, з-за чого можливо випадання волосся, поганий стан шкіри і проблеми з зубами.
    • Рахіт. Ця патологія характеризується дефіцитом кальцію в організмі. Оскільки ця речовина впливає на якість волосся, при рахіті воно може значно погіршитися.
    • Дерматит або себорея. Це захворювання шкіри і волосяних цибулин. Вони лікуються тільки з застосуванням медикаментів.
    • Цукровий діабет також може пояснювати таку проблему. При цьому випадання волосся дуже сильне, інколи волосся можуть губитися «пучками».
    • Слабкі волосяні фолікули. Це характерно для перших 2-3 місяців життя дитини. Якщо такий стан спостерігається у більш старших дітей, це привід для звернення до лікаря – швидше за все, він призначить нешкідливі вітаміни.
    • Алергія. Якщо поряд з малюком регулярно знаходиться алерген, організм може реагувати на нього випаданням волосся.
    • Зміни в житті. Переїзд, перехід у нову школу, розлучення батьків – всі ці зміни стомлюють дитину, що може вилитися у випадання волосся.

    Виявити точну причину може тільки лікуючий лікар. Відвідайте з дитиною поліклініку для призначення відповідного лікування.

    Діагностичні заходи

    При зверненні до педіатра, можливо, будуть рекомендовані консультації інших спеціалістів:

    • Гастроентеролога. Лікар призначить ряд обстежень шлунково-кишкового тракту, кілька аналізів, що дозволяють виявити харчову алергію, наявність паразитів в організмі, проблеми з травними органами, дисбактеріоз або авітаміноз.
    • Ендокринолога. На цьому етапі будуть виявлені відхилення в рівні гормонів щитовидної залози і стресу. Якщо були знайдені які-небудь відхилення, може бути призначено гормональне лікування.
    • Невролога. Оскільки проблема може виникати з-за нестабільного стану нервової системи, лікар перевіряє злагодженість її діяльності.
    • Дерматолога. Лікар проведе ряд досліджень, що дозволяють діагностувати грибкові захворювання та інші відхилення, пов’язані зі станом шкіри.

    Лікарів може бути більше або менше – все залежить від скарг, з якими батьки звернулися до педіатра, і первісного огляду дитини.

    Лікування захворювання

    Після встановлення причини випадіння волосся у дитини лікарем буде призначено лікування. При своєчасній діагностиці і відповідної терапії хвороба проходить досить швидко і без наслідків.

    что делатьЩо робити при випаданні волосся, підкаже лікар

    У деяких випадках батьки здатні вирішити проблему самостійно. Наприклад, якщо причиною стали надто тугі зачіски, достатньо просто послабити плетіння і не використовувати міцні шпильки. Якщо дитина занадто часто нервує, необхідно забезпечити комфортну для нього обстановку в сім’ї.

    Якщо ж причиною стала інша хвороба, необхідно лікувати дитину відповідно до інструкції лікаря.

    Які шампуні використовувати

    Бажано мити голову дитині тільки спеціальними дитячими шампунями, і ось чому:

    • вони гіпоалергенні;
    • у них відсутні шкідливі барвники;
    • в складі немає штучних добавок.

    Використання таких шампунів практично повністю усуває можливість надмірного випадання волосся. Дорослі миючі засоби, навпаки, здатні спровокувати проблеми зі шкірою голови.

    Що робити для поліпшення стану волосся

    Поліпшити стан шкіри голови малюка можна звичайними повсякденними методами. Правильно доглядайте за волоссям. Не потрібно мити їх занадто часто, тому що ви ризикуєте змити з шкіри природний захисний шар, який перешкоджає пошкодженню цибулин. Досить проводити водні процедури двічі на тиждень, влітку – трохи частіше. Не робіть дитині занадто тугі зачіски, не закалывайте гострими, незручними і надмірно міцними шпильками.

    Існує повір’я, що поліпшити стан волосся допомагає гоління. Проте на ділі це лише травмує цибулини, а волосся якими були, такими і залишаються, оскільки це спадковий фактор.

    Контролюйте харчування дитини. В меню обов’язково повинні бути присутніми фрукти, овочі, ягоди, боби, м’ясо та птиця, риба, злакові, молочні і кисломолочні продукти. Якщо з якихось причин дитині не вистачає деяких речовин, що дефіцит можна компенсувати медикаментозними препаратами після попередньої консультації з лікарем.

    Проводьте з дитиною більше часу. Дефіцит уваги і стресові ситуації не поліпшують стан здоров’я, тому комфортна психологічна обстановка для дитини обов’язкове.

    Не застосовуйте щодо дітей процедури, розраховані для лікування проблем з волоссям у дорослих. Винятком може стати простий масаж голови. Пальцями масажуйте шкіру круговими рухами 3-4 рази в тиждень – це посилює кровообіг і стимулює ріст волосся.

    При бажанні можна застосовувати засоби народної медицини. Наприклад, кефір, сметана, мигдальне масло або ромашковий відвар, нанесені на волосся, покращують їхній стан. Однак стежте, щоб серед засобів не виявилося потенційних алергенів. Ці принципи допомагають не тільки запобігти випаданню, але і стабільно поліпшити здоров’я шкіри голови.

    Коли випадання волосся є нормою

    Іноді буває, що випадіння волосся є фізіологічним процесом. Це відноситься тільки до здоровим і активним дітям, які не відчувають інших неприємних симптомів.

    Зокрема, якщо дитина добре себе почуває, у нього можуть випадати волосся в такому віці:

    • У дитинстві, коли післяпологовий пушок замінюється звичайними волоссям. Це особливості фізіології, які іноді виглядають як облисіння. Не варто боятися цього явища і не варто голити дитини – це ніяк не вплине на подальшу густоту зачіски.
    • В 3 роки, коли дитячі волосяні цибулини поступово замінюються дорослими волоссям. У цьому випадку варто турбуватися, якщо на голові утворилися досить великі залисини, а не просто почалося рясне випадання.
    • У 6 чи 7 років, коли дитина вперше йде до школи. Тоді це наслідок адаптації до нових умов життя. Випадання має пройти протягом року, але якщо цього не сталося, можна відвідати лікаря.
    • У 9-10 років, коли дитина поступово переходить у підлітковий етап. В цей час в організмі відбуваються гормональні зміни, які можуть супроводжуватися випаданням волосся. Якщо воно не критично, приводів для паніки немає.

    В першу чергу дивіться, як дитина себе почуває. Якщо він веселий, активний і життєрадісний, швидше за все, випадання волосся не є патологією.

    Якщо спостерігаються ще які-небудь негативні симптоми, краще перестрахуватися і відвести малюка до лікаря. Тільки лікар може призначити відповідну терапію, попередньо встановивши причину випадання волосся. Не забувайте, що дитина повинна повноцінно харчуватися, регулярно бувати на свіжому повітрі, активно рухатися і постійно розвиватися як розумово, так і фізично.

    Читайте в наступній статті: вітамін д для немовлят