З легким паром: педіатр пояснив, як часто потрібно купати новонародженого

872

У перші дні після народження дитини у молодих батьків багато питань по догляду за дитиною. І один з них пов’язаний з купанням. Все здається таким складним: як часто купати, при якій температурі, кип’ятити воду, потрібно щось додавати? Дитина такий маленький, раптом він вислизне?.. Педіатр Ольга Луговська вносить ясність.

Частота купання залежить від віку дитини, ступеня забруднення і пори року. Треба розуміти, що новонародженому немає необхідності щодня приймати ванну. Тому може бути досить купати його 3 рази в тиждень (природно, підмиваючи і умиваючи щодня).

Доктор рекомендує до моменту відпадання кукси пуповини (1-2 тижні) обтирати дитину губкою, змоченою водою. Після – мити дитину у ванні, попередньо промивши її содою або дитячим мило, і сполоснувши водою.

Читайте також:Як заварювати ромашку для купання новонародженого

Зазначимо, що доктор Комаровський, у свою чергу, підкреслює: поки не заживе пупкова ранка, купати дитину потрібно в кип’яченій воді. Оптимальна температура води для початку купання – 33-34 градуси.

Коментуючи тривалість купання новонародженого, педіатр Ольга Луговська звертає увагу батьків на такі фактори, як стан шкіри дитини і якість води.

Середня тривалість водної процедури – 10-15 хвилин. Довгий купання в жорсткій воді може посилити сухість шкіри. Спостерігайте за реакцією шкіри дитини на миття і робіть висновки, – радить педіатр. – При необхідності — скорочуйте тривалість до 5-10 хвилин або мийте під душем.

В якій годині купати дитину? Насправді, відповідь на це питання приходить з досвідом, шляхом проб і помилок.

Є діти, яких купання заспокоює і розслабляє (тоді логічно купати ввечері), а є діти, які стають дуже активними (тоді можна купати вранці/вдень), – зазначає Ольга Луговська.

Читайте також:Доктор Комаровський розповів, як купати новонародженого малюка

Відповідає фахівець і на питання, в чому купати:

Є багато варіантів: раковина, невелика ємність (таз, дитяча ванна, з гіркою/без гірки), доросла ванна, душ. В залежності від різних ситуацій ви можете купати по-різному.

А щоб дитина не замерзла під час купання, температура в приміщенні повинна бути 24-26 градусів.

Поділіться своїм досвідом першого купання новонародженого!

Всі фото: Depositphotos