Що таке МАР-тест для чоловіків?

645

Зміст:

  • Про тесті
  • Як здавати аналіз
  • Розшифровка результатів
  • Підбір лікування
  • Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість чоловіків з безпліддям зростає кожен рік. Для виявлення причин цього стану в медицині використовуються різні дослідження. Одне з них — МАР-тест для чоловіків. Важливо знати, що це таке і які результати можуть бути отримані.

    Про тесті

    МАР-тест для чоловіків — що це таке і його розшифровка

    МАР-тест спрямований на виявлення антитіл проти сперматозоїдів. У здорового чоловіка статеві клітини в процесі свого розвитку не контактують з імунною системою. Це пов’язано з тим, що вони містять половину генетичного набору і сприймаються імунітетом як чужорідні. У тих випадках, коли імунна система на тлі яких-небудь захворювань контактує зі сперматозоїдами, в крові з’являються антиспермальні антитіла (АСАТ). Вони порушують рух статевих клітин і їх форму, приводячи до безпліддя.

    Основне показання для проведення МАР-тесту — неможливість партнерки завагітніти при відсутності у неї захворювань. Також цю процедуру проводять перед екстракорпоральним заплідненням. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує визначати АСАТ під час звичайної спермограми.

    Як здавати аналіз

    МАР-тест проводиться в більшості приватних та державних медичних установ. Фахівці рекомендують чоловікам дотримуватися наступних порад з підготовки до аналізу:

    • протягом 3-5 днів до дослідження відмовитися від статевих контактів;
    • не вживати спиртні напої та алкоголь;
    • уникати переохолодження і перегріву;
    • виключити інтенсивні фізичні навантаження;
    • знизити рівень стресу в житті;
    • відмовитися від прийому медикаментів. Якщо це неможливо зробити за медичними показаннями, то проконсультуватися з лікарем.

    Сперму отримують за допомогою мастурбації. Її збирають в стерильний контейнер, який віддають на дослідження. Здача сперми, отриманої будинку, небажане, так як МАР-тест рекомендують проводити на нещодавно отриманому матеріалі.

    Розшифровка результатів

    Лабораторне дослідження при МАР-тесті спрямоване на визначення антитіл проти статевих клітин. До розведеної насінної рідини додають антитіла до АСАТ. Якщо результат позитивний, то фахівець бачить склеювання сперматозоїдів між собою.

    Розшифровку показників проводить лікар-андролог або уролог. Можливе отримання наступних результатів:

    • норма — антитіла повністю відсутні, або їх рівень не перевищує 10%;
    • при підвищенні концентрації АСАТ до 39% говорять про можливість наявності імунологічного безпліддя;
    • рівень антитіл проти сперматозоїдів вище 40% — позитивний результат, що свідчить про неможливість статевих клітин запліднювати яйцеклітину.

    Рівень АСАТ від 11 до 39% свідчить про високий ризик імунологічного безпліддя, однак цей результат не розцінюється як позитивний. Чоловіка направляють на повторне обстеження через 2 тижні.

    Можливо визначення різних антитіл — імуноглобулінів М, G, A. Вони виробляються імунними клітинами і впливають на морфологію, а також рухливість сперматозоїдів.

    Підбір лікування

    Терапія при позитивних результатах МАР-тесту повинна бути спрямована на усунення причини появи антиспермальних антитіл. При виявленні у чоловіка інфекційного або запального ураження яєчок призначається консервативне лікування. Воно може включати в себе антибактеріальні, противірусні та протизапальні препарати.

    Рівень АСАТ визначають цервікального слизу жінки. Жіночі антитіла можуть призводити до склеювання сперматозоїдів після статевого контакту і бути причиною безпліддя. При позитивних результатах рекомендується застосовувати бар’єрні методи контрацепції і планувати процедуру екстракорпорального запліднення.

    Чоловікам важливо знати, що показує МАР-тест. Виявлення високого рівня антитіл — тимчасове явище. При проведенні комплексної терапії їх кількість зменшується.

    МАР-тест у чоловіків проводиться для виявлення антитіл проти статевих клітин. Їх наявність — частий фактор розвитку безпліддя в сімейних парах. При виявленні АСАТ лікар підбирає лікування, спрямоване на усунення причини. У більшості чоловіків прогноз при своєчасній терапії сприятливий.

    Дивіться далі: чоловік не хоче дітей